Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze sankcionovat v SVJ vlastníka jednotky

Zdar,

měli jsme schůzi SVJ domu, kam jsem se přestěhoval. V SVJ je celkem 76 vlastníků a na schůzi ji přišlo 31. Schůze nebyla usnášení schopná a teda se podle zákona musí opakovat.

Problém je, že nové rozeslání pozvánek bude něco stát a schůze byla v pronajatých prostorách za 1.500 Kč a u další bude to samé.

V SVJ o tom nechtějí slyšet, ale mě přijde, že vlastníci, kteří na schůzi nepřišli, nedali plnou moc ani se neomluvili, způsobili svou nedbalostí jít na jednoroční schůzi vlastníků škodu ostatním, kteří tam byli. Když pominu ztracený čas, tak těch 1.500 Kč za sál + asi 500 Kč za pozvánky mi přijde, že by měli zaplatit jen ti, kteří to způsobili a ne všichni.
Bych to mezi ně rozdělil a naposílal jim faktury.

Co si o tom myslíte?

---

Pokud to nelze, mám ještě dva doplňující dotazy:

Bylo by možné podle zákona do stanov SVJ přidat pokuty pro vlastníky, kteří se neúčastní schůze ani nepověří nikoho plnou mocí nebo se aspoň písemně předem neomluví? Byla by to pro členy SVJ dobrá motivace tam chodit.

Jak se zákon dívá na korespondenční hlasování v SVJ? Že by se udělala schůze pro zájemce si o problémech pokecat, ale ostatní věci jako schválení účetní uzávěrky nebo plán investic by se dělalo korespondenčně. (Totiž tam odkud jsem se přestěhoval, se to takto dělalo, je možné, že jsme to měli ve stanovách, ale tady o ničem takovém jako možnosti nevědí, že by to šlo.)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chápu, že tě nezodpovědní sousedé se*ou, ale když to vezmeš z právního hlediska, co porušili? Kam tí… nový
host 25.05.2023 09:41
host
To je součástí dotazu, jestli je to možné takovou věc do stanov přidat. Navrhnul bych jim to hned, j… nový
RedMaX 25.05.2023 14:59
RedMaX
Podle mě (laický pohled!) neúčast na shromáždění sankcionovat nelze, v zákoně není žádná povinnost s… nový
L-Core 25.05.2023 18:09
L-Core
Ok dík. Asi jim navrhnu spíš § 1211, pokud se zase někdy příště nesejdeme. Přijde mi jednodušší lid… nový
RedMaX 25.05.2023 22:30
RedMaX
Ještě jedna poznámka k původnímu dotazu. Nejsem odborník na daně ale necelých 20 let jsem dělal před… poslední
nerady 27.05.2023 07:09
nerady

Podle mě (laický pohled!) neúčast na shromáždění sankcionovat nelze, v zákoně není žádná povinnost se shromáždění vlastníků účastnit. A nedokážu si představit formulaci, jak to případně do stanov dostat - co třeba dovolená, nemoc, pracovní cesta atd., to bys chtěl omluvenky či nějak to dokazovat?

Koukni ale do Občanského zákoníku na § 1210:

Náhradní shromáždění
Připouští-li stanovy konání náhradního shromáždění, je náhradní shromáždění způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají alespoň 40 % všech hlasů.

Možná to by mohla být schůdná cesta k usnášeníschopnosti, pokud se vás sejde méně jak 50%, to bys mohl navrhnout, ať si to šéf naštuduje a pokusí se to případně "zprovoznit". Do budoucna si ulehčíte případné těžkosti.

Ok dík.

Asi jim navrhnu spíš § 1211, pokud se zase někdy příště nesejdeme.
Přijde mi jednodušší lidem potřebné dokumenty naházet do schránek a nechat je to podepsat a vrátit do schránky SVJ. Problém by nastal, kdyby ani tak se nevrátilo 51% podpisů. :-/

Rozhodování mimo zasedání
§ 1211

(1) Není-li svolané shromáždění způsobilé usnášet se, může osoba, která je oprávněna shromáždění svolat, navrhnout v písemné formě, aby vlastníci jednotek rozhodli o týchž záležitostech mimo zasedání. V jiných případech lze navrhnout přijetí rozhodnutí mimo zasedání, pokud to připustí stanovy.

(2) Vyžaduje-li zákon nebo stanovy, aby přijetí rozhodnutí shromáždění bylo osvědčeno veřejnou listinou, návrh musí mít formu veřejné listiny; v takovém případě se vlastníkům jednotek zasílá kopie veřejné listiny o návrhu rozhodnutí. Přijetí rozhodnutí se osvědčuje veřejnou listinou.

(3) Návrh musí obsahovat alespoň návrh rozhodnutí, podklady potřebné pro jeho posouzení nebo údaj, kde jsou uveřejněny, a údaj o lhůtě, ve které se má vlastník jednotky vyjádřit. Neurčí-li stanovy delší lhůtu, platí, že lhůta činí patnáct dní.

Ještě jedna poznámka k původnímu dotazu. Nejsem odborník na daně ale necelých 20 let jsem dělal předsedu SVJ a živě si pamatuji, jak jsme na poslední chvíli dělali daňové přiznání na to, že bylo vymoženo nějaké penále na jednom spoluvlastníku. Dále jen pro útěchu, nám se nepodařilo mít usnášení schopnou schůzi více jak 7 let.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru