Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Věcné břemeno na dílnu po rodičích

Ahoj ,měl bych takový dotaz.Dědil jsem s bráchou a nějak jsme se rovnoměrně rozumně domluvili ,co si nechá kdo.Já jsem mu nechal celou zahradu s chatou na které máme i takovou dílničku ,kde si občas něco udělam.Bydlím ,totiž v paneláku a toto je jediná možnost pro nějaké kutilské aktivity.Brácha sice řikal ,že můžui využívat dílnu kdykoliv ,ale znáte to ,co není napsáno není dáno ,mužeme se pohádat či cokoliv a bude po dohodě.Uvažoval jsem o věcném břemenu ,ale jak jsme tak zjištoval ,to musí být zanesenao v katastru nemovitostí.Pokud je to napsané pouze na papíře ,tak to prý nemá právní hodnotu.Je mně jasné ,že kdyby třeba chatu prodali a není to zanesené v katastru ,tak by to nového majitele nezajímalo.Nicméně takto já neuvažuji ,rád bych to měl s bratrem nějak právně ošetřené ,ale bez toho katastru ,že budu moci kůlnu využívat.díky

Předmět Autor Datum
Co třeba nájemní smlouva?
Wikan 14.09.2023 22:44
Wikan
Co brání zapsat věcné břemeno do katastru?
nerady 15.09.2023 09:06
nerady
O tom věcném břemenu bych se poradil s advokátem. Prý je nějaký rozdíl v tom, jak je formulované. N…
Yarda 15.09.2023 10:11
Yarda
To bylo protože oni to neměli na katastru.
Wikan 15.09.2023 14:31
Wikan
Zadneho advokata nepotrebujes, pokud mas funkcni mozek a umis pouzivat vyhledavac. Ten odkazovany cl…
re4zon 15.09.2023 14:32
re4zon
Hlavne to bylo cele jinak, prevedli dum na dceru bez zapisu vecneho bremena a zadluzena dcera o dum… poslední
Jentakmimochodem 20.01.2024 22:09
Jentakmimochodem

O tom věcném břemenu bych se poradil s advokátem.
Prý je nějaký rozdíl v tom, jak je formulované.
Někdy platí jen pro někoho kdo to koupí jako první, ale pokud to prodá dál, tak už neplatí. A jindy to platí pro všechny co tu nemovitost postupně koupí.

Nedávno jsem viděl nějaký článek, jak rodiče převedli na dceru dům co v něm bydleli a chtěli dožít. Dcera dům prodala a nový majitel těm seniorům dal padáka. A prý proti tomu nebyla obrana.
:-(

Hlavne to bylo cele jinak, prevedli dum na dceru bez zapisu vecneho bremena a zadluzena dcera o dum prisla v drazbe. Novy majitel byl naopak vuci tem starym lidem vstricny, ale kdyz nebyla domluva, musel to resit pravni cestou. Jako chapu ty rodice, ze nechapali a nechapou co se deje, ale nebyla v tom zadna zlovule ze strany noveho majitele nebo systemu, ale pouze dcery.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru