Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysoká škola - Vypsané předměty

Dobrý den,

Chodím na jednu nejmenovanou vysokou školu a aktuálně mi začíná 5. semestr
Počítal jsem s tím že 2 předměty které jsem měl z minulého ročníku si zapíšu tento ročník.
Jenže škola všechny předměty nevypisuje každý rok (i přesto že jsou povinné), jinak řečeno musím kvůli této nepříjemnosti školu prodlužovat o celý rok a doufat že budou vypsány příští ročník.
Tak se chci zeptat jestli je toto z hlediska práva v pořádku, že mě škola prakticky nutí si prodlužovat studium o rok a platit další školné jen kvůli tomu že si povinný předmět nemohu zapsat.
Není možné že škola je povinna vypisovat povinné předměty každý rok? Tato taktika jak ze studentů tahat peníze mi totiž přijde dost shady, když vlastně mohou říct že to vypisují třeba každý třetí rok a v případě že třeba předmět nedám na první pokus tak nemohu dokončit studia i přesto že řádně platím školné. Neměla by mi škola umožnit si povinné předměty zapsat?
PS: ani se nejedná o to že bych předmět nedal a musel ho opakovat, jednoduše jsem si ho kvůli pracovní vytíženosti nechal na další zimní semestr s tím že by opravdu nenapadlo že narazím na takovou šlamastiku.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Během studia ti musí dát možnost předmět splnit. A to třeba i v případě, že by ses třeba hlásil víck…
Vilaak 22.09.2023 00:09
Vilaak
Celé tři paragrafy kravina U předmětu nikde a to říkám NIKDE není uvedený že se vypisuje ob rok, kd…
DoesItMatter 22.09.2023 00:46
DoesItMatter
Ano. Škola ho otevře třeba v roce 2021 a 2023 v zimním semestru. Takže ti další šanci dá. Vidíš tam…
Vilaak 22.09.2023 10:40
Vilaak
Čistě ze zvědavosti... VŠ jste někdy v průběhu svého života absolvoval?
DoesItMatter 25.09.2023 06:57
DoesItMatter
Ano. Taky vedl spolek. Chodil na senátní zasedání studentů a byl jedním organizátorů, ať už šlo o DO…
Vilal 26.09.2023 09:28
Vilal
Tak to už mi všechno krásně zapadá poslední
DoesItMatter 27.09.2023 20:49
DoesItMatter

Během studia ti musí dát možnost předmět splnit. A to třeba i v případě, že by ses třeba hlásil víckrát a vždy se nedostal kvůli kapacitě. Nicméně tu šanci jsi očividně měl a vynechal jsi ji, aniž by sis ty sám zjistil, kdy předmět znovu bude vypsaný.

Čistě teoreticky je to jako kdybys daný předmět neudělal. A jsou předměty, třeba často na lékářských fakultách, které když neuděláš, "rok stojíš" a většina ostatních předmětů jsou prostě navazující. Možnost jsi měl, promarnil jsi ji. Další možnost je za 2 roky jak píšeš. Co je na tom k nepochopení? Co je na tom špatně? Právně vzato jsi přesně věděl kdy bude předmět vyučovaný. Ty sis prodloužil studium sám, je to tvoje odpovědnost. Nemilé, ale je to tak.

Můžeš zkusit požádat o zavedení předmětu, když se najdou studenti, třeba vyhoví. Ale oni nic špatného neudělali. To ty jsi porušil potenciální rozvrh, a tedy ty neseš následky.

Celé tři paragrafy kravina

U předmětu nikde a to říkám NIKDE není uvedený že se vypisuje ob rok, kdybych ho neudělal tak škola je pořád povinná ho vypsat. Předmět je označený jako pro zimní semestr, nic víc... z logiky věci tedy vyplívá že má být otevřen každý zimní semestr.

To co píšeš prakticky nedává smysl. Spojení "porušil potenciální rozvrh" už je spíše komické

Ano. Škola ho otevře třeba v roce 2021 a 2023 v zimním semestru. Takže ti další šanci dá. Vidíš tam někdo informační rozkol? Já ne. Tu logiku si tam jen připisuješ ty, nikde to není exaktně dané, že by takové pravidlo bylo. Z jaké logiky to vyplývá?

Je víc než běžné, že když člověk neudělá jeden předmět nebo si ho posune, tak v klidu prodlouží studium o 1 rok. To je běžná věc.

Ano. Taky vedl spolek. Chodil na senátní zasedání studentů a byl jedním organizátorů, ať už šlo o DOD, noc vědců, gaudeamus, zájezdy apod. A třeba když se připojila nová fakulta, dělal jsem kompletně školení o přechodu a pravidlech já. Bavil se s proděkany a obecně byl velmi aktivní. Další otázky?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru