Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysoká škola - Vypsané předměty

Dobrý den,

Chodím na jednu nejmenovanou vysokou školu a aktuálně mi začíná 5. semestr
Počítal jsem s tím že 2 předměty které jsem měl z minulého ročníku si zapíšu tento ročník.
Jenže škola všechny předměty nevypisuje každý rok (i přesto že jsou povinné), jinak řečeno musím kvůli této nepříjemnosti školu prodlužovat o celý rok a doufat že budou vypsány příští ročník.
Tak se chci zeptat jestli je toto z hlediska práva v pořádku, že mě škola prakticky nutí si prodlužovat studium o rok a platit další školné jen kvůli tomu že si povinný předmět nemohu zapsat.
Není možné že škola je povinna vypisovat povinné předměty každý rok? Tato taktika jak ze studentů tahat peníze mi totiž přijde dost shady, když vlastně mohou říct že to vypisují třeba každý třetí rok a v případě že třeba předmět nedám na první pokus tak nemohu dokončit studia i přesto že řádně platím školné. Neměla by mi škola umožnit si povinné předměty zapsat?
PS: ani se nejedná o to že bych předmět nedal a musel ho opakovat, jednoduše jsem si ho kvůli pracovní vytíženosti nechal na další zimní semestr s tím že by opravdu nenapadlo že narazím na takovou šlamastiku.

Předmět Autor Datum
Vystudoval jsem FEL ČVUT, můj syn se o to taky pokoušel. IMHO tu reformu vysokého školství (rozdělen…
Yarda 20.09.2023 23:00
Yarda
Jakým způsobem je to relevantní k dotazu?
DoesItMatter 20.09.2023 23:18
DoesItMatter
Na jednu stranu pises: 2 předměty které jsem měl z minulého ročníku si zapíšu tento ročník Pozdeji…
Jan Fiala 21.09.2023 05:33
Jan Fiala
Předmět který nenavazuje na žádný jiný, jen ho prostě musím mít v průběhu studia ukončen (povinný),…
DoesItMatter 21.09.2023 22:17
DoesItMatter
A není to z toho důvodu, že je to předmět z oboru, který se třeba otevírá jednou za dva roky? Pak by…
Wikan 21.09.2023 06:40
Wikan
To mi přijde jako jediné možné vysvětlení ale pořád mi to přijde jako neskutečný scam když mi jednu…
DoesItMatter 21.09.2023 22:20
DoesItMatter
Je dobré kontaktovat příslušnou katedru a řešit to s nimi. Předměty vypisují katedry, ne škola. Ale…
ml1 21.09.2023 15:26
ml1
Zkusím, stejně mi nic jiného nezbývá Děkuji
DoesItMatter 21.09.2023 22:22
DoesItMatter
Během studia ti musí dát možnost předmět splnit. A to třeba i v případě, že by ses třeba hlásil víck…
Vilaak 22.09.2023 00:09
Vilaak
Celé tři paragrafy kravina U předmětu nikde a to říkám NIKDE není uvedený že se vypisuje ob rok, kd…
DoesItMatter 22.09.2023 00:46
DoesItMatter
Ano. Škola ho otevře třeba v roce 2021 a 2023 v zimním semestru. Takže ti další šanci dá. Vidíš tam…
Vilaak 22.09.2023 10:40
Vilaak
Čistě ze zvědavosti... VŠ jste někdy v průběhu svého života absolvoval?
DoesItMatter 25.09.2023 06:57
DoesItMatter
Ano. Taky vedl spolek. Chodil na senátní zasedání studentů a byl jedním organizátorů, ať už šlo o DO…
Vilal 26.09.2023 09:28
Vilal
Tak to už mi všechno krásně zapadá poslední
DoesItMatter 27.09.2023 20:49
DoesItMatter

Na jednu stranu pises:

2 předměty které jsem měl z minulého ročníku si zapíšu tento ročník

Pozdeji pak:

jednoduše jsem si ho kvůli pracovní vytíženosti nechal na další zimní semestr

Tak jak je to? To, ze kazdy semestr jsou vypsane jine predmety je normalni a dokonce muzes nejprve udelat pokracovani predmetu a dalsi semetr jeho prvni cast.

Předmět který nenavazuje na žádný jiný, jen ho prostě musím mít v průběhu studia ukončen (povinný), byli to předměty původně určené pro druhý ručník/3. semestr ale nikde nebylo že se vypisují ob-rok, navíc logicky studenti kteří jsou na stejnou oboru rok podemnou se stejným studijním plánem ty předměty musí mít taky
A je to prostě předmět který je na zimní semestr, tudíž by snad neměl být problém když ho vynechám zimní semestr tak ho snad můžu zapsat ten další?
Jinak řečeno, ten předmět musím mít ukončen abych mohl ukončit studium ale není vypsán ačkoliv se jedná o předmět zimního semestru
Škola mi jednoduše bizarním způsobem odpírá dokončit studium

Nikde ani není stanovené v jakém pořadí si předměty musím zapisovat (pokud to nejsou navazující a tohle není ten případ), minulý letní semestr jsem si dokonce naddělal předměty ze 6. semestru

To mi přijde jako jediné možné vysvětlení ale pořád mi to přijde jako neskutečný scam když mi jednu stranu řeknou že X musím mít dokončené ale X nebude vypsané

Přijde mi to stejně absurdní jako když firma hledá 20 leté uchazeče s 10 letou praxí

Je dobré kontaktovat příslušnou katedru a řešit to s nimi. Předměty vypisují katedry, ne škola. Ale u povinných předmětů by je vypisovat měli. Taky je dobré poradit se o nastalé situaci se studijní referentkou, ta by mohla poradit (asi poradí zastavit se na katedře).
V pátém semestru přestává být student obtížným hmyzem, to už se s ním baví většinou jako s kolegou. Aspoň to tak za nás bývalo, že první 4 semesrty bylo takové to nejhrubší síto pak sice ještě byly nějaké příšernosti, ale většinou se už s těma lidma dalo mluvit.
Já řešil podobné problémy v doktorském studiu, kde je to trochu volnější, nicméně předměty z individuálního studijního plánu jsou povinné (studijní plán se může měnit a taky se běžně mění (přesně z těchto důvodů), pokud to schválí příslušní lidé). Tehdy když jsem chodil po katedrách, buď jsem dostal nějakou příležitost typu udělejte tohle a tohle a tak dále, nebo jsem se dozvěděl, že to jsou předměty lidí, co tam už dávno nejsou. Asi nejzajímavější bylo, když jsem šel po jednom předmětu, který měl na starosti člověk, se kterým jsme při sestavování toho plánu přímo mluvili, že to vypíše další semestr. A pak jsme se dozvěděli, že týden na to skončil se školou spolupráci. Ten předmět nakonec převzal někdo jiný a protože byl vypsaný asi po 3 letech, tak bylo ve třídě plno.

Během studia ti musí dát možnost předmět splnit. A to třeba i v případě, že by ses třeba hlásil víckrát a vždy se nedostal kvůli kapacitě. Nicméně tu šanci jsi očividně měl a vynechal jsi ji, aniž by sis ty sám zjistil, kdy předmět znovu bude vypsaný.

Čistě teoreticky je to jako kdybys daný předmět neudělal. A jsou předměty, třeba často na lékářských fakultách, které když neuděláš, "rok stojíš" a většina ostatních předmětů jsou prostě navazující. Možnost jsi měl, promarnil jsi ji. Další možnost je za 2 roky jak píšeš. Co je na tom k nepochopení? Co je na tom špatně? Právně vzato jsi přesně věděl kdy bude předmět vyučovaný. Ty sis prodloužil studium sám, je to tvoje odpovědnost. Nemilé, ale je to tak.

Můžeš zkusit požádat o zavedení předmětu, když se najdou studenti, třeba vyhoví. Ale oni nic špatného neudělali. To ty jsi porušil potenciální rozvrh, a tedy ty neseš následky.

Celé tři paragrafy kravina

U předmětu nikde a to říkám NIKDE není uvedený že se vypisuje ob rok, kdybych ho neudělal tak škola je pořád povinná ho vypsat. Předmět je označený jako pro zimní semestr, nic víc... z logiky věci tedy vyplívá že má být otevřen každý zimní semestr.

To co píšeš prakticky nedává smysl. Spojení "porušil potenciální rozvrh" už je spíše komické

Ano. Škola ho otevře třeba v roce 2021 a 2023 v zimním semestru. Takže ti další šanci dá. Vidíš tam někdo informační rozkol? Já ne. Tu logiku si tam jen připisuješ ty, nikde to není exaktně dané, že by takové pravidlo bylo. Z jaké logiky to vyplývá?

Je víc než běžné, že když člověk neudělá jeden předmět nebo si ho posune, tak v klidu prodlouží studium o 1 rok. To je běžná věc.

Ano. Taky vedl spolek. Chodil na senátní zasedání studentů a byl jedním organizátorů, ať už šlo o DOD, noc vědců, gaudeamus, zájezdy apod. A třeba když se připojila nová fakulta, dělal jsem kompletně školení o přechodu a pravidlech já. Bavil se s proděkany a obecně byl velmi aktivní. Další otázky?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru