Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Duplicita rodného čísla

Dobrý den, mám 15 letou dceru, která má stejné rodné číslo jako Slovenka žijící v ČR. Již jsem byla všude - matrika, evidence osob, mám ověřené RČ z MV, Policie, Cizinecká policie, ombudsman. Výsledek stejný - české úřady nepochybily a problém zůstává. Ani nemůžu zažádat o změnu RČ u dcery, protože nesplňujeme zákonné podmínky. Děkuji za jakoukoliv radu nebo pomoc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Predpokladám, že slovenka mala pridelené RČ na Slovensku a dcéra v Čechách. A čo, keby niekde v Arge…
ok 04.11.2023 06:49
ok
Jenže my už komplikace máme. Při založení účtu v bance nám oznámili, že už jsme nás evidují jako býv…
AlenaHrn 04.11.2023 07:25
AlenaHrn
Pokiaľ mala problém banka, tak to bolo len na základe bordelu v banke. Čerpal som tiež pôžičku a ban…
ok 04.11.2023 08:04
ok
Děkuji za odpovědi. Znovu jsem kontaktovala Ministerstvo vnitra, ti v tom naštěstí problém vidí a ot…
AlenaHrn 04.11.2023 08:41
AlenaHrn
Taky jsme museli u synka řešit nevyžádané problémy, i když o dost menšího rozsahu. Pořídili jsme mu… nový
Prasak 14.11.2023 21:36
Prasak
Podobný prípad som mal ja, na Slovensku. Do cca 24 rokov som žil kľudne s rodným číslom, potom sa al… poslední
DURI 15.11.2023 08:45
DURI

Predpokladám, že slovenka mala pridelené RČ na Slovensku a dcéra v Čechách. A čo, keby niekde v Argentíne existovala brazílčanka s rovnakým RČ ako má tvoja dcéra? Čo by s tým mali české úrady robiť? Nič. Snáď iba v prípade, že duplicita by bola v rámci jednej krajiny. Také duplicitné čísla však v rámci jednej krajiny skutočne existujú a nijako sa to nerieši. Mohlo by to priniesť oveľa väčšie komplikácie, napr. Jozef Mrkva si zoberie pôžičku v banke, zmení si RČ a ako dlžník potom prestane úradne existovať. A niet toho, čo by to splatil. Pre uspokojenie - RČ nie je jediný identifikátor osoby, pri identifikácii osoby sa používa aj meno a priezvisko, adresa bydliska, OP, prípadne pas a pod., nemusíš sa teda obávať zneužitia RČ. Len so samotným RČ nevybavíš nič.

Jenže my už komplikace máme. Při založení účtu v bance nám oznámili, že už jsme nás evidují jako bývalého klienta. A Slovenka čerpá na dcery RČ zdravotní péči, už jsem podávala námitku, kterou pojišťovna uznala. A to jsou dcery nezletilé a jednáme za ně mi zákonní zástupci. To bude její život takový, že jí budou chodit domů exekuce, pokuty, apod a ona bude zbytek života běhat po úřadech a dokazovat, že to není ona? Nepřijde mi to správné, aby na jednom území měli 2 osoby stejné rodné číslo. Vím, že Slovenka by měla při čerpání zdravotní péče používat své evidenční číslo pojištěnce, ale neděje se tak. V letech 2016 - 2020 jí využívala na rodné číslo a vše se připisovalo dceři.

Pokiaľ mala problém banka, tak to bolo len na základe bordelu v banke. Čerpal som tiež pôžičku a banka si okrem RČ zaevidovala moju adresu, číslo OP, údaje o ručiteľovi, majetkové pomery (výpis z katastra), údaje o ručiteľovi a to všetko notársky overené v zmluve. Bordel v zdravotnej poisťovni? Že by nevedeli o duplicite v zozname svojich klientov? Tiež len ich problém. Utrpela si pritom nejakú škodu? Asi nie a ak áno, tak sa bráň, bezpochyby budeš úspešná. Aj tam je dcéra identifikovaná menom, adresou a inými položkami, RČ je len jedna z nich. RČ sa prideľuje pri narodení a malo by človeka v nezmenenej podobe sprevádzať celý život. Aby sa nestalo, že notár pri vybavovaní dedičstva po zosnulom na základe RČ zistí, že nebožtík je niekto úplne iný ako tvoj dedo, čo má v katastri zapísaný napr. kaštieľ s priľahlými pozemkami.

Děkuji za odpovědi. Znovu jsem kontaktovala Ministerstvo vnitra, ti v tom naštěstí problém vidí a otevřeli náš spis a jdou to řešit. Kontaktují slovenské MV a hledají řešení. Myslím, že každý rodič si přeje, aby jeho dítě nemělo problémy, které si nezpůsobilo. Děkuji

Taky jsme museli u synka řešit nevyžádané problémy, i když o dost menšího rozsahu. Pořídili jsme mu telefon a poměrně pravidelně mu někdo volal, obvykle v době, kdy synek byl ve škole (telefon ležel doma). Zjistili jsme googlem, že čísla patří agentuře na vymáhání dluhů. Synek dostal recyklované telefonní číslo po nějakém dlužníkovi a chvíli trvalo, než jsme telefon stihli zvednout a agentuře to vysvětlili. Ale i tak z toho jsme neměli příliš dobrej pocit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru