Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Duplicita rodného čísla

Dobrý den, mám 15 letou dceru, která má stejné rodné číslo jako Slovenka žijící v ČR. Již jsem byla všude - matrika, evidence osob, mám ověřené RČ z MV, Policie, Cizinecká policie, ombudsman. Výsledek stejný - české úřady nepochybily a problém zůstává. Ani nemůžu zažádat o změnu RČ u dcery, protože nesplňujeme zákonné podmínky. Děkuji za jakoukoliv radu nebo pomoc.

loading...
Předmět Autor Datum
Predpokladám, že slovenka mala pridelené RČ na Slovensku a dcéra v Čechách. A čo, keby niekde v Arge…
ok 04.11.2023 06:49
ok
Jenže my už komplikace máme. Při založení účtu v bance nám oznámili, že už jsme nás evidují jako býv…
AlenaHrn 04.11.2023 07:25
AlenaHrn
Pokiaľ mala problém banka, tak to bolo len na základe bordelu v banke. Čerpal som tiež pôžičku a ban…
ok 04.11.2023 08:04
ok
Děkuji za odpovědi. Znovu jsem kontaktovala Ministerstvo vnitra, ti v tom naštěstí problém vidí a ot…
AlenaHrn 04.11.2023 08:41
AlenaHrn
Taky jsme museli u synka řešit nevyžádané problémy, i když o dost menšího rozsahu. Pořídili jsme mu…
Prasak 14.11.2023 21:36
Prasak
Slovenské rodné číslo je v čechách na nic (no jak píšete očividně neni). Slovenský kolega, který se…
mll 08.11.2023 10:48
mll
domaci-zivot-v-cesku-zapeklity-problem-15lete-divky-slovenka-zijici-v-cesku-ma-stejne-rodne-cislo-23…
jirka44 09.11.2023 08:32
jirka44
Děkuji. Já se obrátila i na média, třeba někdo poradí...
AlenaHrn 09.11.2023 09:55
AlenaHrn
Hlavně že to začalo to ministerstvo nějak řešit. Jen mě zaráží, že komukoliv, třeba bance nebo dokto…
Karel04 09.11.2023 11:08
Karel04
Podobný prípad som mal ja, na Slovensku. Do cca 24 rokov som žil kľudne s rodným číslom, potom sa al… poslední
DURI 15.11.2023 08:45
DURI

Predpokladám, že slovenka mala pridelené RČ na Slovensku a dcéra v Čechách. A čo, keby niekde v Argentíne existovala brazílčanka s rovnakým RČ ako má tvoja dcéra? Čo by s tým mali české úrady robiť? Nič. Snáď iba v prípade, že duplicita by bola v rámci jednej krajiny. Také duplicitné čísla však v rámci jednej krajiny skutočne existujú a nijako sa to nerieši. Mohlo by to priniesť oveľa väčšie komplikácie, napr. Jozef Mrkva si zoberie pôžičku v banke, zmení si RČ a ako dlžník potom prestane úradne existovať. A niet toho, čo by to splatil. Pre uspokojenie - RČ nie je jediný identifikátor osoby, pri identifikácii osoby sa používa aj meno a priezvisko, adresa bydliska, OP, prípadne pas a pod., nemusíš sa teda obávať zneužitia RČ. Len so samotným RČ nevybavíš nič.

Jenže my už komplikace máme. Při založení účtu v bance nám oznámili, že už jsme nás evidují jako bývalého klienta. A Slovenka čerpá na dcery RČ zdravotní péči, už jsem podávala námitku, kterou pojišťovna uznala. A to jsou dcery nezletilé a jednáme za ně mi zákonní zástupci. To bude její život takový, že jí budou chodit domů exekuce, pokuty, apod a ona bude zbytek života běhat po úřadech a dokazovat, že to není ona? Nepřijde mi to správné, aby na jednom území měli 2 osoby stejné rodné číslo. Vím, že Slovenka by měla při čerpání zdravotní péče používat své evidenční číslo pojištěnce, ale neděje se tak. V letech 2016 - 2020 jí využívala na rodné číslo a vše se připisovalo dceři.

Pokiaľ mala problém banka, tak to bolo len na základe bordelu v banke. Čerpal som tiež pôžičku a banka si okrem RČ zaevidovala moju adresu, číslo OP, údaje o ručiteľovi, majetkové pomery (výpis z katastra), údaje o ručiteľovi a to všetko notársky overené v zmluve. Bordel v zdravotnej poisťovni? Že by nevedeli o duplicite v zozname svojich klientov? Tiež len ich problém. Utrpela si pritom nejakú škodu? Asi nie a ak áno, tak sa bráň, bezpochyby budeš úspešná. Aj tam je dcéra identifikovaná menom, adresou a inými položkami, RČ je len jedna z nich. RČ sa prideľuje pri narodení a malo by človeka v nezmenenej podobe sprevádzať celý život. Aby sa nestalo, že notár pri vybavovaní dedičstva po zosnulom na základe RČ zistí, že nebožtík je niekto úplne iný ako tvoj dedo, čo má v katastri zapísaný napr. kaštieľ s priľahlými pozemkami.

Děkuji za odpovědi. Znovu jsem kontaktovala Ministerstvo vnitra, ti v tom naštěstí problém vidí a otevřeli náš spis a jdou to řešit. Kontaktují slovenské MV a hledají řešení. Myslím, že každý rodič si přeje, aby jeho dítě nemělo problémy, které si nezpůsobilo. Děkuji

Taky jsme museli u synka řešit nevyžádané problémy, i když o dost menšího rozsahu. Pořídili jsme mu telefon a poměrně pravidelně mu někdo volal, obvykle v době, kdy synek byl ve škole (telefon ležel doma). Zjistili jsme googlem, že čísla patří agentuře na vymáhání dluhů. Synek dostal recyklované telefonní číslo po nějakém dlužníkovi a chvíli trvalo, než jsme telefon stihli zvednout a agentuře to vysvětlili. Ale i tak z toho jsme neměli příliš dobrej pocit.

Slovenské rodné číslo je v čechách na nic (no jak píšete očividně neni). Slovenský kolega, který se narodil za československa (tudíž má řč československé) si taky musel nechat přidělit české rodné číslo, protože to československé mu v čechách neplatí. Nechápu, že někdo daleko mladší klidně slovenské rodné číslo používá.
U 15 letého člověka už ale se klidně ty číselné řady mohou překrývat (za lomítkem bylo číslo matriky a pořadí, na SLovensku si mohli je mohli přečíslovat podobně jako předělali SPZ).
Řešil bych to jako zneužití rodného čísla tou osobou. Jinak to asi zřejmě nejde. Jinak banka a doktoři mají prostě bordel, ostatně bývalo dřív normální používat rodné číslo jako klíč databáze (nebo papírové kartotéky) a někde se tak používá dosud (banky a doktoři, dále živnostníci ho mají jako DIČ).

Jednotné evropské nebo světové rodné číslo dosud zavedeno nebylo. Ale až bude, tak prý z něj nebude poznat věk ani pohlaví ani země původu (nebude to jenom kosmetická úprava, jako u čísel účtů, kde se jenom před národní číslo přidalo CZ/SK a kontrolní číslice). Pak by takové problémy odpadly, i když kdo ví.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...