Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vybudování trafo stanice a věcné břemeno

Dobrý den,v naší obci zakoupil developer pole za naším domem.Nechal ho vyjmout z orné půdy a změnil ho na katastru na stavební pozemek.Přístupová cesta k pozemkům je,ale problém nastal se zasíťováním.Čez již nemá kapacitu a jediná možnost je vybudování malé trafostanice na našem pozemku svedením z drátu VN ,kde právě na našem pozemku je sloup.Vybudování trafa je podmíněno i věcné břemeno.Již nás kontaktovali i právníci developera ,že se snámi budou soudit ,když nedáme souhlas.Má soud tuto pravomoc?Podotýkám ,že z okolních sloupů by bylo asi dost složité vedení tahat,jsou daleko a oba v zástavbě za několika domy.děkuji za informace

Předmět Autor Datum
něco jsem si nyní přečetla o vyvlastnění věcného břemene a o veřejném zájmu.No ale moc mně to rozum…
Ludmila1981 18.12.2023 23:16
Ludmila1981
To, že si nějaký soukromník změní ornou půdu na stavební pozemek a chce tam přípojku fakt nemá nic s… poslední
Araneus84 21.12.2023 15:18
Araneus84
Určitě nedávejte žádný souhlas. Ať si developer postaví stanici na svém pozemku. Ono to není totiž j…
nerady 19.12.2023 09:30
nerady
právě ,ale že přes jeho pozemek nevede VN .Takže jediná možnost je stahnout to z toho vysokého napět…
Ludmila1981 19.12.2023 10:43
Ludmila1981
Vůbec neřešte, že přes jejich pozemek nejde vysoké napětí. Je to starost investora a určitě to věděl…
nerady 19.12.2023 19:02
nerady
Hlavně jim nic neslibovat a když vyhrožují soudem, tak ať se soudí a pár let počkají na výsledek. Ne…
Karel04 19.12.2023 20:07
Karel04
Presne tak. Osobne bych jim odpovedel, ze pokud maji zajem o vybudovani cehokoliv na mem pozemku, ne…
re4zon 19.12.2023 20:39
re4zon
Co znamená přesně věta "nás kontaktovali i právníci developera"? Reagujte jen na písemné sdělení, po…
TNT 19.12.2023 17:25
TNT
Vůbec nemusí reagovat ani na písemné podání kohokoli. Musí reagovat pouze na výzvy státu. Vše ostatn…
Araneus84 21.12.2023 15:12
Araneus84
Především: Ty z toho asi nebudeš mít žádný prospěch, akorát nějaké povinnosti a tvůj pozemek to prav…
Yarda 19.12.2023 17:29
Yarda
Takže nějaký trouba ji nutí ke zřízení věcného břemena na svém pozemku (na což nemá žádný nárok ani…
Araneus84 21.12.2023 15:14
Araneus84
Všichni Vás tady před tím varují a jelikož jsem jako energetik dvě trafa nechal zřizovat a jako prac…
nerady 20.12.2023 08:58
nerady
Udělal bych to minimálně za tržní cenu celého toho pozemku, protože jeho hodnota půjde po zřízení vě…
Araneus84 21.12.2023 15:16
Araneus84

Určitě nedávejte žádný souhlas. Ať si developer postaví stanici na svém pozemku. Ono to není totiž jen o trafu ale i o zabrání pozemku na kabeláž. Další věcí je, že pokud by tam byla stožárová trafostanice tak před ní musí být další sloup se sekčním vypínačem. Od trafa půjde další vedení, které Vám zase znehodnotí část pozemku. Jakmile dáte souhlas tak si zaděláte jen na problémy. Oni právníci jen vyhrožují a i pokud to dají k soudu a vy se budete bránit tak je to tahanice na několik let a jim jde především o čas. Pokud Vám nedají ranec peněz, který by Vás uspokojil tak se braňte. Developer není stát a nemůže nic vyvlastňovat ve svém zájmu.

Vůbec neřešte, že přes jejich pozemek nejde vysoké napětí. Je to starost investora a určitě to věděl předem. Platí zde pořekadlo: "Pro dobrotu na žebrotu" a Podej prst a chtějí celou ruku . Věřte mi, pracoval jsem 25 let ve veřejné správě a před tím jsem dělal firemního energetika. :-)

Hlavně jim nic neslibovat a když vyhrožují soudem, tak ať se soudí a pár let počkají na výsledek. Nebo si můžou nechat od ČEZu postavit svůj sloup na svém pozemku a přivést tam dráty vzduchem, jestli to vůbec jde. Za to dají možná milion korun navíc a budou rok čekat, tak počkejte, jestli něco nabídnou vám a pak teprve uvažujte o nějakém jednání. A pak jak píše Yarda dole, nechat si předložit písemnou nabídku a projekt a poradit se s právníkem, který už odhadne nějaké možnosti a ceny, na co přistoupit a na co ne.

Vůbec nemusí reagovat ani na písemné podání kohokoli. Musí reagovat pouze na výzvy státu. Vše ostatní může směle házet do koše.
Proč by měla odepisovat nějakým joudům, tím spíše, když ji pomalu vyhrožují ? Ve chvíli kdyby mi řekli něco takového, tak bych je poslal do hajzlu s vědomím, že žádný soud nevyvlastní číkoli soukromý pozemek kvůli majiteli jiného soukromého pozemku.

Především: Ty z toho asi nebudeš mít žádný prospěch, akorát nějaké povinnosti a tvůj pozemek to pravděpodobně znehodnotí. Předpokládám, že bys musela strpět, aby ti tam lezli servisáci a kdo ví, jestli ten šmudla nemá i další záměry, třeba tě pod nějakou záminkou vystěhovat a získat i tvůj pozemek.

Tak bych toho šmudlu nechal vypracovat NÁVRH, jak by to věcné břemeno mělo znít. Tak, aby to bylo podrobné abys tomu rozuměla. A s tím návrhem navštívit svého advokáta a (asi s ním) pak ČEZ, určitě by bylo i jiné řešení, akorát asi komplikovanější a i dražší.

Vzpomněl jsem si na toho pána, dej mu Pán Bůh Nebe,
https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Kellner
prý získal nějaké polnosti, chtěl je mít jen pro sebe, ale kdosi tam měl kus pozemku a dům a nechtěl mu ho prodat, tak tam poslal kohosi, aby to vyjednal, ale ten to chtěl po zlém. Ale neuspěl.

Všichni Vás tady před tím varují a jelikož jsem jako energetik dvě trafa nechal zřizovat a jako pracovník veřejné správy dvě přeložky a stavby trafostanic financoval Vás varuji asi nejvíce. Shrnu tedy pokud dáte souhlas co se stane. Odstraní se jeden sloup v ose současného vedení VN. Instaluje se sloup se sekčním vypínačem a dále sloup se stožárovou trafostanicí. U stožárové trafostanice se rozkope pozemek a položí zemnění. Od stožárové trafostanice buď povede vedení v zemi nebo na sloupech mimo osu stávajícího vedení VN. V stožárové trafostanici bude několik desítek litrů transformátového oleje. Rozšíří se pásmo věcného břemene a místa kde nebudete smět nic dělat. Na pozemek bude mít firma, která bude trafo spravovat možnost vjezdu technikou (vjezdová brána a klíče od ní). Jednou za pár let tam najedou na revizi a údržbu trafostanice a sekčního vypínače. Pokud dojde k poruše či vypadnutí sítě budou tam muset jet také. Na přístupovém pozemku k trafu nebudete moc nic dělat. Může také dojít k úniku transformátového oleje na Váš pozemek. Pokud Vám toto vše nevadí tak jim můžete dát souhlas, ale dělal bych to za ranec peněz.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru