Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zaplacená faktura a nedodaná zakázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak postupovat v následujícím případě. V lednu tohoto roku jsem si u fotografa zaplatil focení + styling. Fotograf nafotil fotky a měl zaslat hotové fotografie. Nastala situace, kdy na 3 měsíce odjel do ciziny s tím, že fotky pošle, ale dodnes neposlal. Faktura měla splatnost 1 měsíc a bohužel jsem ji zaplatil dříve, než dodal hotové fotky. Totéž styling. Chci se tedy zeptat jak postupovat právně? Jedná se o 15.000 za focení + 8.000 styling (ten však byl dodán již v rámci focení). Existují třeba nějaké vzory odstoupení od smlouvy s požadavkem na vrácení částky za fotky + styling? Moc díky za rady.

Předmět Autor Datum
Pošlete mu rovnou předžalobní výzvu. V ní uveďte že požadujete dodání zaplacených fotografií (platba…
Araneus84 22.04.2024 10:16
Araneus84
A pokud je tazatel majitel datové schránky, poslal bych to tomu fotografovi (=podnikateli) datovkou,…
L-Core 22.04.2024 12:14
L-Core
Dobrý den, máte spolu sepsanou nějakou smlouvu, kde je termín plnění, do jakého termínu vám měl fotk… poslední
PavelZ. 25.04.2024 08:45
PavelZ.

Pošlete mu rovnou předžalobní výzvu.
V ní uveďte že požadujete dodání zaplacených fotografií (platba dne xx.xx. za vystavenou fakturu ze dne xx.xx.). Pokud dodání není možné z jakéhokoli důvodu, požadujete navrácení celé zaplacené částky z důvodu bezdůvodného obohacení.
Situaci požadujete vyřešit do 14 dnů ode dne doručení této výzvy.

Pak Vám nezbyde než podat žalobu k soudu. Vůbec byh se toho nebál. Provedenou platbu doložíte spolehlivě (předpokládám, že jste platil z účtu). Protistrana dodání fotografií (pokud Vám je neposlala) neprokáže.
Předpokládám, že k celé věci existuje nějká písemná smlouva.

Dobrý den, máte spolu sepsanou nějakou smlouvu, kde je termín plnění, do jakého termínu vám měl fotky dodat? Pokud ano, určitě bych doporučil využít možnosti odstoupení od smlouvy, vzor. např. tady https://dostupnyadvokat.cz/stazeni/vzor-odstoupeni-smlouvy. Pokud tam termín plnění nebyl, tak bych ho nejdříve vyzval k plnění v určitém termínu a pokud by ani potom ty fotky neposlal, řešil bych to také přes předžalobní výzvu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru