Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Využití počítače s legálními programy pro někoho jiného?

https://www.zive.cz/poradna/vykon-pc-jako-vydelek/sc-20-cq-729573/default.aspx?consultanswer=1

Nevinný dotaz se zvrhnul v právní debatu.
Tak mne napadlo (čistě teoreticky, nic takového doma nemám a pořizovat si nechci ani neprovozuji nějakou firmu) řekněme, že mám počítač s legálním operačním systémem, koupím si práva k nějakému programu (třeba AutoCAD, ten je dost mastný, když si ho někdo chce legálně pořídit) a někomu z jiné firmy bych nabídnul, že si k tomu počítači v době kdy já ho používat nebudu může sednout a ten program využívat (ať už zadarmo neb za nějakou odměnu), mohl by to být důvod k nějakým opletačkám?
:beer:

Předmět Autor Datum
To záleží na tom, co přesně je napsané v licenci.
Wikan 14.06.2024 10:43
Wikan
Podle mne. Nemůžeš si nechat platit za používání licence (tohle v žádné smlouvě/dohodě být nemůže).…
Jan Fiala 14.06.2024 14:33
Jan Fiala
Za používání počítače jo, ale bez používání konkrétní aplikace. Cituji např. z licenčního ujednání p…
L-Core 14.06.2024 16:28
L-Core
Co dva právníci to tři právní názory. To omezení jsem si přečetl a nejsem z toho moudrý co vlastně…
Yarda 15.06.2024 08:21
Yarda
Zjednodušeně, můžeš s programem pracovat (a výsledky třeba prodávat), ale nemůžeš program půjčovat,…
L-Core 15.06.2024 10:13
L-Core
Proto jsem navrhoval pronajmout pocitac pro kancelarskou praci, pripadne tam dat Libre Office. Nemuz…
Jan Fiala 15.06.2024 12:52
Jan Fiala
Já si nejsem jistý, jestli by to bylo stopro legální, byť s programy zdarma (i ty mohou mát různá li…
L-Core 15.06.2024 13:17
L-Core
Legalni to uplne neni, ale ty jsi mu ptece za licencovane programy nic neuctoval, ani jsi mu je ofic…
Jan Fiala 15.06.2024 17:26
Jan Fiala
Dovolím si s tebou nesúhlasiť. A) Pokiaľ poskytne svoj PC a zoberie za to peniaze - to sú poplatky z…
yYy 15.06.2024 19:47
yYy
Jak přesně se u soudu bude prokazovat, že v tu a tu dobu seděla u počítače cizí osoba a používala au… poslední
Araneus84 18.06.2024 11:54
Araneus84

Za používání počítače jo, ale bez používání konkrétní aplikace. Cituji např. z licenčního ujednání programu Filter Forge (první, který mi přišel pod ruku):

3. Restrictions.
3.1. No Transfers. Under no circumstances you shall sell, rent, lease, loan, license, sublicense, publish, display, distribute, or otherwise transfer to a third party the Product, any copy or use thereof, in whole or in part, without Licensor's prior written consent, provided that if such non-waivable right is specifically granted to you under applicable law in your jurisdiction you may transfer your rights under this Agreement permanently to another person or entity, provided that a) you also transfer this Agreement, the Product, all accompanying printed materials, and all other software or hardware bundled or pre-installed with the Product, including all copies, Updates and prior versions, to such person or entity; b) retain no copies, including backups and copies stored on a Client Device; and c) the receiving party accepts the terms and conditions of this Agreement and any other terms and conditions upon which you legally purchased a license to the Product and/or Filters. Notwithstanding the foregoing, you may not transfer education, pre-release, or “not for resale” copies of the Product, as such copies are identified in the applicable purchase order or licensing terms. In no case you may permit third parties to benefit from the use or functionality of the Product via a timesharing service bureau or other arrangement, except to the extent such use is specified in the application price list, invoicing terms, purchase order or product packaging for the Product.

Nevylučuji, že jiné softy to nemají jinak, ale u komerčních bych se tomu docela divil.
Obejít by se to snad dalo tak, že bys tomu zájemci nefakturoval zapůjčení PC s programy, ale třeba přímo práci s tím programem (vyhotovení výkresu, tabulky, prezentace apod.)

Co dva právníci to tři právní názory.

To omezení jsem si přečetl a nejsem z toho moudrý co vlastně smím já se svým počítačem. Kdybych tohle věděl když jsem ještě pracoval, asi bych odmítal přiblížit se k nějakému počítači na méně než dva metry.

Kdysi jsem v nějaké diskusi navrhoval, aby bylo uzákoněné, že licenční ujednání nesmí být delší než půl stránky na papíru A4, co je nad to není právně závazné.
:-(:beer:

Zjednodušeně, můžeš s programem pracovat (a výsledky třeba prodávat), ale nemůžeš program půjčovat, pronajímat někomu jinému. Platí pro samotný program, a platí to i pro případ, že bys umožnil na svém PC pracovat s programem jiným zájemcům - tím předpokládám není míněna třeba manželka ale třeba nějaká provozovna (a timesharing service bureau).
Je to citace z licence pro jednoho uživatele. Multilicence pro celou firmu to budou mít asi jinak, nevázané na osobu, na konkrétního zaměstnance.

Je to podobné, jak třeba počítačové herny nemohly používat běžně zakoupené hry, ale potřebovaly speciální - a také dražší - licence, aby mohly komukoliv umožňovat hraní her (za peníze). Nebo kdysi VHS půjčovny to měly také podobně. Zda se to opravdu dodržovalo či kontrolovalo, nevím.

dBASE IV, o které jsem tu před léty psal článek, měla licenční ujednání opravdu na jednu stránku. Ale to bylo před více než 30 lety.

Dovolím si s tebou nesúhlasiť.
A) Pokiaľ poskytne svoj PC a zoberie za to peniaze - to sú poplatky za použitie nástroja (amortizácia, spotrebovaná energia a pod.).
B) Ak na tomto "požičanom" stroji (za úplatu) použije tá osoba licencovaný SW pre NEKOMERČNÉ účely - tak spolu s platbou za stroj (komerčne) využíva i ten SW (komerčne!). Ten SW má licenciu len pre neho a nie aj pre toho druhého. A je jedno, že neplatí za použitie SW, zaplatil za HW, na ktorom je SW (nekomerčný) nainštalovaný.

Jak přesně se u soudu bude prokazovat, že v tu a tu dobu seděla u počítače cizí osoba a používala autocad? To je jaksi nemožné za předpokladu, že doma nebude mít nainstalovanou kameru se záznamem a ten záznam by pak poskytl žalobci. Nadto i kdyby se nakrásně našel svědek, který u soudu prohlásí, že autocad na jeho počítači používal, tak by se muselo prokázat, že majitel o tomto věděl a dovolil mu to (úmysl). Pokud majitel prohlásí, že mu jen půjčil počítač pro serfování na internetu, tak by to byl "prohřešek" pouze toho svědka....

U soudu nerozhoduje to, co se dělo ve skutečnosti, ale pouze to, co je možné prokázat.

Obdobně "nelegální" je to, když se U vás návštěva bude koukat na netflix, když ho máte zaplacený jen pro uživatele jedné domácnosti (návštěva není oficiálně součástí domácnosti).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru