Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozvod a nárok na majetek.

Zdar tak se bohužel asi budu rozvádět, neklape nám to.
Máme družstevní byt a barák (jako chalupu).
Na chalupu ještě 2 roky hypotéka kterou platím já.
Byt je splacen.
Manželka před cca 2 roky dědila po otci nějakou částku.
Mám nárok na půlku, nebo na nějakou část?
Zaplatila z toho novou střechu na chalupě a chce ať jí to vrátím.
Má na to nárok?
Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Dědictví se obecně nepočítá do společného jmění manželů, takže to dědictví je čistě její. Pokud jde…
Wikan 30.08.2024 20:49
Wikan
Z dědictví zaplatila novou střechu. Má nárok abych jí to vrátil?
Cat 30.08.2024 20:56
Cat
Zaplatila z toho novou střechu na chalupě a chce ať jí to vrátím. Má na to nárok? Ma, pokud si chce…
Jan Fiala 30.08.2024 20:57
Jan Fiala
Ona chce že si nechá byt a já chalupu. Jenže to nejde. Mám někde trvalé bydliště, kde mám i práci. Z…
Cat 30.08.2024 21:01
Cat
Píšeš - máme družstevní byt - NEMÁTE družstevný byt, ste len UŽÍVATELIA a nájomníci! Máte LEN člensk…
yYy 31.08.2024 10:08
yYy
Všude jsme oba psaní. Hypotéku jsem platil já a dodnes jí zplácím. Chybí 2 roky než bude zplacena.
Cat 31.08.2024 19:58
Cat
A máte aj "spoločný" účet, alebo každý samostatný? I tu sa dá operovať s preplácaním a vyplácaním pr…
yYy 01.09.2024 07:36
yYy
Účty máme každý svůj.
Cat 01.09.2024 07:58
Cat
Teda každý svoj príjem ma na svoj účet. Takže ak platíš bezhotovostne (prevodom) - máš to všetko vo…
yYy 01.09.2024 11:06
yYy
Máme družstevní byt Ozaj družstevný? Také ešte existuje? Nie je v osobnom vlastníctve? V tom prvom…
ok 30.08.2024 21:19
ok
Existuje. V ČR jich je nejméně čtvrt milionu.
Wikan 30.08.2024 21:24
Wikan
Dobrý den, myslím, že by na to nárok měla mít. Společné jmění manželů se v 99% rozděluje napůl, poku… poslední
DanekS. 03.09.2024 10:15
DanekS.

Dědictví se obecně nepočítá do společného jmění manželů, takže to dědictví je čistě její. Pokud jde o zbytek, tak si rozhodně co nejdřív najdi specializovaného právníka. A určitě bývá jednodušší se nějak dohodnout, než to rozhodnutí nechat na soud.

Píšeš - máme družstevní byt - NEMÁTE družstevný byt, ste len UŽÍVATELIA a nájomníci! Máte LEN členské podiely v tom družstve. Takže sa bude rozhodovať o tých podieloch. Ďalej - máte OBAJA podiely v tom družstve? Alebo len ty? Ak len ty - musela by ti ich (ak by chcela byt - teda ho užívať) odkúpiť od teba (v družstve sa to dá). Píšeš - splatil si hypotéku za chalupu - získali ste ju obaja, alebo len ty? Ak obaja - hodnota chalupy/2 a tebe by sa odpočítala jej investícia do strechy. Ak si splácal hypotéku sám (a zo svojho účtu) a bola spoločná - aj ONA sa mala podieľať na splácaní hypotéky - inak sa toto odpočíta z JEJ podielu. Je to matematika, ale ak sú doklady, právnik to vie pekne spočítať.

Poznámka: u tých družstevných podielov hodnota časom klesá tak, ako klesá skutočná hodnota toho "ich" (družstevného) bytu.

A máte aj "spoločný" účet, alebo každý samostatný? I tu sa dá operovať s preplácaním a vyplácaním pri delení majetku. Ako píšem - dobrý právnik sa o to postará (ale zadarmo to nebude) - spočíta, odpočíta, vypočíta - výsledok sa použije pri delení majetku. A pochybujem, že príspevok na opravu strechy chaty bude väčší ako celá hypotéka. V podstate - aj ONA by sa mala podieľať na splácaní hypotéky, rovnako (ak tú chatu tiež využívala) aj na jej údržbe a opravách!

Teda každý svoj príjem ma na svoj účet. Takže ak platíš bezhotovostne (prevodom) - máš to všetko vo výpisoch účtu. Ak predložíš súdu toto ako dôkaz, že to šlo z tvojho príjmu (i napriek BSM) a ona neprispievala k splácaniu hypotéky, tak sa to tiež musí pri delení majetku zohľadniť, pretože sa spácala SPOLOČNÁ nehnuteľnosť a ona má povinnosť sa primeranou mierom na tom spolupodieľať. Ak by chcela byt, potom by sa z 1/2 hodnoty bytu odpočítala i tá hodnota, ktorou sa mala podieľať na splácaní hypotéky. To isté platí aj v prípade chaty - tebe z tvojej polovice hodnoty by sa odpočítal JEJ príspevok na opravu strechy. A potom by sa to +/- všetko spočítalo (a možno zistilo, že by dostala od teba ako protihodnotu možno 1/3 hodnoty bytu a nie 1/2). Preto stále radím - právnik si to všetko vie dobre spočítať, pokiaľ má všetky podklady a dokumenty, ktoré použije pri rozvodovom konaní a delení majetku, pretože ak by to dostala tak, ako ona chce - bol by to z jej strany neoprávnený majetkový prospech (po našom zlodejina).

Máme družstevní byt

Ozaj družstevný? Také ešte existuje? Nie je v osobnom vlastníctve? V tom prvom prípade sa nebudete deliť o byt (ten patrí družstvu), ale musíte sa dohodnúť o tom, kto z vás zostane členom BD. Delí sa len bezpodielové vlastníctvo.

Dobrý den,
myslím, že by na to nárok měla mít. Společné jmění manželů se v 99% rozděluje napůl, pokud vše vlastníte oba (a jste oba také zapsaní v hypotéce). Majetek i dluhy, které jsou ve společném jmění manželů se ocení podle současných cen. Potom se navíc řeší, jestli někdo z manželů dal peníze ze svého výhradního majetku (což by bylo dědictví, které dostala manželka) na majetek, který je ve společném vlastnictví - spolecne-jmeni-manzelu. Ideální je, když se s manželkou dohodnete, i když chápu, že ne vždy je to možné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru