Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reklamace - právo na výměnu zboží

Pohľad z dvoch strán:
Obchod: v takom prípade (chyba už po 1 mesiaci od kúpy) mohol riešiť 3-ma spôsobmi -A) reklamácia (MUSÍ prijať, NESMIE odmietnuť); B) iniciatívne navrhnúť výmenu tovaru (nie je povinný, ale pre dobré meno by to mohol urobiť); C) navrhnúť vrátenie kúpnej ceny (nemusí, ale ako v B by to len zvýšilo kredit obchodu). V EÚ platí, že ak sa chyba prejaví do 6-tich mesiacov od kúpy tovaru = výrobná chyba výrobku a ostávajú hore uvedené možnosti. A navyše - do 12-tich mesiacov od kúpy NESMIE odmietnuť/zamietnuť reklamáciu bez ODBORNÉHO posudku (ale NIE od nich samotných, ale nezávislej autorizovanej skúšobne). Po 12-tich mesiacoch je to už povinnosťou kupujúceho - v prípade posudku o chybe sa mu náklady na posudok predajcom vrátia.
Kupujúci: pokiaľ si je istý, že výrobok nespĺňa špecifikácie, je chybný - tiež má možnosti, ktoré môže navrhnúť predajcovi: výmena, vrátenie peňazí, prednostná reklamácia (teda to, čo umožňuje zákon) - ČOI by riešila len prípad, ak by predajca nechcel prijať reklamáciu, reklamácia by bola neúmerne dlhá (zákon ukladá 30 dní na vybavenie reklamácie po dobu 2 rokov). V tvojom prípade asi konať nebude - obchod prakticky nič neporušil, navrhol reklamáciu.
Treba si uvedomiť, že toto nie je obchod na diaľku, kde môžeš vrátiť tovar bez uvedenia dôvodu do 14-tich dní (EÚ uvažuje túto dobu predĺžiť na 30 dní, ale asi to ešte nie je schválené, niektoré štáty to však už používajú - viď https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_sk.htm).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny