Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reklamace - právo na výměnu zboží

Dobrý den, řeším aktuálně problém s vyřízením reklamace u jednoho známého prodejce zahradních potřeb, u kterého sem nakupoval poprvé (a také naposledy). Aroganci se kterou jsem se setkal při reklamaci nechám stranou, i když o prodejci to ukazuje dost, ale jde mi hlavně o to, jakým způsobem byla reklamace vyřízena. Jelikož se vada projevila do jednoho měsíce od nákupu, požadoval jsem při uznání vady zakoupené zboží vyměnit za nový kus, nebo vrátit peníze (jak se prodejce rozhodne sám). Reklamace byla ale vyřízena klasicky, poslali na servis, ten vyměnil poškozené části a chtějí mi vrátit ten samý stroj. Na prodejně jsem zboží odmítnul převzít, arogantní prodavač včetně jeho vedoucího mi sdělili, že s tím nemůžou nic dělat a ať si klidně zavolám na ČOI. Na centrále tohohle skvělého řetězce mi sdělili také, že s tím nemohou nic dělat (práce snů), a že si mám začít dopisovat emaily s reklamačním oddělením. Jak mohu postupovat dál, abych se dočkal svého vytouženého výsledku, který se teď spíš změnil na vrácení peněz, které už ode mě nikdy neuvidí? Předem děkuji všem za rady.

Předmět Autor Datum
To se obávám, že je obchod v právu.
Wikan 10.10.2024 10:27
Wikan
Pohľad z dvoch strán: Obchod: v takom prípade (chyba už po 1 mesiaci od kúpy) mohol riešiť 3-ma spôs…
yYy 10.10.2024 11:07
yYy
Jen pro uklidnění ti popíšu moji reklamaci kolem roku 2002 u prodejce zahradní techniky kde prodávaj…
nerady 10.10.2024 19:37
nerady
OT Jednoducho povedané - VÝROBNÁ chyba. A navyše - ešte v 6-mes. dobe. A pracovník nepoznal zákony?…
yYy 10.10.2024 19:47
yYy
Tajný prodejce má určitě zveřejněné obchodní podmínky a reklamační řád. Že si ty vyřízení reklamace…
host 10.10.2024 20:00
host
Tak na jednu stranu si může tenhle nedobrý prodejce psát do svých podmínek co chce, ty naštěstí nejs…
carlos2 10.10.2024 21:25
carlos2
A v čem konkrétně ten zákon porušili?
Wikan 10.10.2024 23:04
Wikan
Já žiju v tom, že mám nárok na výměnu za nový kus (viz příloha), prodejce to odmítá, proto se ptám t…
carlos2 11.10.2024 09:17
carlos2
A tu poslední větu jsi četl?
Wikan 11.10.2024 09:23
Wikan
Ano, tohle by se mělo týkat ale oprav, kde je možná oprava ihned na místě (třeba si vymyslím např. v…
carlos2 11.10.2024 16:35
carlos2
Nikde není řečeno, že se to týká jenom drobných oprav. Ale pokud s tím nesouhlasíš, tak se můžeš sou… poslední
Wikan 11.10.2024 16:44
Wikan
Na prodejně jsem zboží odmítnul převzít, arogantní prodavač včetně jeho vedoucího mi sdělili, že s t…
Karel04 11.10.2024 12:35
Karel04

Pohľad z dvoch strán:
Obchod: v takom prípade (chyba už po 1 mesiaci od kúpy) mohol riešiť 3-ma spôsobmi -A) reklamácia (MUSÍ prijať, NESMIE odmietnuť); B) iniciatívne navrhnúť výmenu tovaru (nie je povinný, ale pre dobré meno by to mohol urobiť); C) navrhnúť vrátenie kúpnej ceny (nemusí, ale ako v B by to len zvýšilo kredit obchodu). V EÚ platí, že ak sa chyba prejaví do 6-tich mesiacov od kúpy tovaru = výrobná chyba výrobku a ostávajú hore uvedené možnosti. A navyše - do 12-tich mesiacov od kúpy NESMIE odmietnuť/zamietnuť reklamáciu bez ODBORNÉHO posudku (ale NIE od nich samotných, ale nezávislej autorizovanej skúšobne). Po 12-tich mesiacoch je to už povinnosťou kupujúceho - v prípade posudku o chybe sa mu náklady na posudok predajcom vrátia.
Kupujúci: pokiaľ si je istý, že výrobok nespĺňa špecifikácie, je chybný - tiež má možnosti, ktoré môže navrhnúť predajcovi: výmena, vrátenie peňazí, prednostná reklamácia (teda to, čo umožňuje zákon) - ČOI by riešila len prípad, ak by predajca nechcel prijať reklamáciu, reklamácia by bola neúmerne dlhá (zákon ukladá 30 dní na vybavenie reklamácie po dobu 2 rokov). V tvojom prípade asi konať nebude - obchod prakticky nič neporušil, navrhol reklamáciu.
Treba si uvedomiť, že toto nie je obchod na diaľku, kde môžeš vrátiť tovar bez uvedenia dôvodu do 14-tich dní (EÚ uvažuje túto dobu predĺžiť na 30 dní, ale asi to ešte nie je schválené, niektoré štáty to však už používajú - viď https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_sk.htm).

Jen pro uklidnění ti popíšu moji reklamaci kolem roku 2002 u prodejce zahradní techniky kde prodávají vše za polovinu. Na jaře jsem zakoupil bubnovou sekačku a začal s ní sekat až asi po dvou měsících. Po deseti minutách sekání byla celá zablitá od oleje a v motoru žádný olej. Odmontoval jsem motor dotáhl výpustní zátku, dolil olej, očistil sekačku a po dalších pěti minutách to bylo stejné. Odvezl jsem ji na reklamaci, popsal moji činnost a pracovník servisu mi řekl, že jsem provedl zásah do stroje (demontáž motoru) a reklamaci, že neuzná. Silným hlasem jsem mu vysvětlil zda četl návod k obsluze kde je popsána výměna oleje s tím, že se motor musí demontovat. Následně jsem se ho zeptal co je vyučen, jelikož jsem vyučen opravářem zemědělských strojů. Přišel vedoucí a sekačku převzal do opravy jako reklamaci. Řekl mi že sekačka bude opravena za pár dní a dají vědět. Ubíhal akorát 28 den a prodejce se ozval, že sekačka je opravená. Při předávání jsem se ptal co jí bylo. Vedoucí mi pak řekl, že mi nevěřil a myslel si, že jsem jí dával záhul, jelikož všechny gufera propouštěla. Vyměnily gufera zkušebně ji projely a gufera jim vystřelila také. Pak zjistili, že tyto motory se montují na stojato nebo na ležato a mají dvě možnosti odvětrání hlavy ventilů. V jednom otvoru je šroubek s dírkou a v druhém je šroubek bez díry. V továrně někdo namontoval do obou otvorů šroubek bez dírky a bylo hotovo. Jelikož mi chytrý opravář nevěřil tak si rozebrání a sestavení motoru udělal dvakrát.:-)

Ano, tohle by se mělo týkat ale oprav, kde je možná oprava ihned na místě (třeba si vymyslím např. výměna lanka od brzdy na horském kole), ne u oprav kde čekáš pár týdnů na servis.

Ale nechte to být, zde má očividně zastání velkoprodejce, kdyby ste viděli jejich chování během nákupu a poté ten opak při reklamaci, tak bych pak chtěl vidět vás na mém místě :-) mimochodem šlo o docela zásadní poškození na poměrně drahém stroji, proto sem chtěl tu výměnu ;-)

Na prodejně jsem zboží odmítnul převzít, arogantní prodavač včetně jeho vedoucího mi sdělili, že s tím nemůžou nic dělat a ať si klidně zavolám na ČOI.

No to sis moc nepomohl a mohl bys ještě platit za uskladnění a arogantní prodavači to jistě použijí.

... nepřevezme-li kupující opravené zboží včas, tj. poté, co jej prodávající vyrozuměl o možnosti věc po opravě převzít, může prodávající vyžadovat úplatu za uskladnění. Úplatu je však možno požadovat až po uplynutí přiměřené doby k vyzvednutí. Není však vyžadováno, aby kupující věc vyzvedl bez zbytečného odkladu.
Jak je výše zmíněno, primárním způsobem řešení vady je její odstranění.

zdroj: https://www.pravoprovsechny.cz/clanky/novinky-u-prav-z-vadneho-plneni/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru