Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SMRT klienta a banka

prijenmy vecer prejem...

a dakujem vsettkym co sa pricinili, ze sem mozeme davat aj takete otazky

Prejdem na tu moju...moj Otec umrel, ale jeho banka ho dalej spoplatkuva, dava mu "ocenenia" , nechce pohopit ze je mrtvy, stale sa snazazi uplatnit ne neho poplatky...

VZDY som mal to, ze Akakolvek zmluva konci smrtou, preco si banky uplatnuju pravo byt ucastnikom dedicskeho konania??? a Este si drzo rataju svoje poplatky???

este podotykam, ze moj otec nikomu nic nedlzil v case smrti, ucet bol v +cislach,

Je toto v ramci "dobrych mravov" to asi nie...

aj ked tento insitut je v prave zakotveny, neverim ze by niekoho na zaklade tohto nejaku zalobu zamietli/uznali

Předmět Autor Datum
Já mám u banky podepsané, že po mojí smrti účet má vést dále, aby si dědici účet mohli normálně dále…
žalobce 01.12.2012 10:31
žalobce
je mi ale uuuplne jedno co si ty, alebo respt. moj otec podpisal pred smrtou. SMRT je jedna zo zalez…
Rasti 02.12.2012 04:04
Rasti
No, není to nic příjemného, ale nemáš pravdu. Součástí dědictví jsou jak práva, tak i povinnosti. Ne…
rokator 02.12.2012 09:56
rokator
Nech ho. To je ten typ co má svůj názor a pokud se tu objeví právnička, tak je ochotný i jí říct, že… nový
žalobce 02.12.2012 13:10
žalobce
To se tedy opravdu mýlíte. Záleíž na tom, jak je smlouva postavena. nový
Host123 02.12.2012 19:00
Host123
Nejlepší je mít ve smlouvě o účtu uvedeno, že nakládání s účtem i po smrti majitele má manžel/manžel… nový
L-Core 02.12.2012 17:24
L-Core
Dobrý večer, obvykle soud ustanoví notáře, kterého pověří výkonem dědického řízení. Doporučovala by… nový
eclegal 03.12.2012 21:09
eclegal
V pripade smrti majitela uctu by ste mali banke dorucit umrtny list, banka tymto momentom ucet zablo… nový
AK Benova 07.12.2012 02:40
AK Benova
Dobrý den, vycházím z předpokladu, že Váš otec měl s bankou uzavřenou smlouvu o běžném účtu. Dle §… poslední
Zydy 09.12.2012 15:38
Zydy

Nech ho. To je ten typ co má svůj názor a pokud se tu objeví právnička, tak je ochotný i jí říct, že je blbá. Tohle fórum zdechne na úbytě jako na babinetu.cz. Tam místní právníci párkrát napsali, že radím dobře a cosi znám, ale díky těmto a jemu podobným, tam nakonec přestali chodit, protože jako já radili zdarma a ještě byla jejich odborná způsobilost veřejně hanobena podobnými chytrolíny.

Nejlepší je mít ve smlouvě o účtu uvedeno, že nakládání s účtem i po smrti majitele má manžel/manželka. Sice účet zrušit nemůže (to až po dědickém řízení), ale může s ním běžně disponovat.

Řeším teď jednu podobnou nepříjemnost, klient zemřel, smlouva o posmrtném právu druhého manžela nebyla uzavřena, z účtu odchází pravidelné platby (trvalý příkaz), které pozůstalá nemůže nijak zastavit. Ale může to udělat notář, který pozůstalost vybavuje (mi bylo řečeno na pobočce, jednalo se o Poštovní spořitelnu).

Dobrý večer,

obvykle soud ustanoví notáře, kterého pověří výkonem dědického řízení. Doporučovala bych Vám tedy obrátit se na notáře, aby zajistil vše potřebné. Banku bych ale i přesto informovala, že jsem dědicem a dala kontakt na notáře.

V pripade smrti majitela uctu by ste mali banke dorucit umrtny list, banka tymto momentom ucet zablokuje az do momentu vyporiadanie dedicstva. Za toto obdobie banky poplatok za vedenie uctu nevyberaju.Ak ste este banke umrtny list nedorucili, tak je vhodne tak ucinit.

Dobrý den,

vycházím z předpokladu, že Váš otec měl s bankou uzavřenou smlouvu o běžném účtu. Dle § 715a odst. 1 ObchZ smrtí majitele účtu smlouva o běžném účtu nezaniká. Banka pokračuje v provádění platebních transakcí na základě příkazů, které jí dal majitel účtu a osoby jím zmocněné. Dále máme normováno, že Jestliže se banka hodnověrně dozví, že majitel účtu zemřel, zastaví následujícím dnem ty platební transakce z účtu, u kterých majitel účtu stanovil, že po jeho smrti v nich nemá banka pokračovat.
Dle výčtu kogentních ustanovení dle § 263 odst. 1 ObchZ se nelze od výše zmíněného smluvně odchýlit.

Z toho, že smlouva nezaniká, vyplývá, že smrtí majitele účtu nezanikají práva a povinnosti ze smlouvy vyplývající. Banka je povinna nadále provádět platební transakce na základě příkazů, které jí dal majitel účtu před svou smrtí. Může jít jak o příkazy jednorázové, tak zejména o příkazy trvalé. Nesmí však provádět platební transakce z účtu, u kterých majitel účtu stanovil, že po jeho smrti v nich nemá banka pokračovat. Podmínkou však je, že se banka hodnověrně dozvěděla, že majitel účtu zemřel. Máme za to, že povahu hodnověrné informace bude mít nejen zpráva soudu, ale i zpráva obecního úřadu, který vede matriku a podle okolností případu i zpráva policie nebo předložení úmrtního listu.

Z Vašeho zadání dále nevyplývá, zda zde byl nějaký zmocněnec či nikoliv, proto se k této otázce nevyjadřuji.

Otázkou také je, kdo s účtem smí nakládat - do ustanovení správce dědictví va Vašem případě zřejmě nikdo - Je-li bance hodnověrně doloženo, že byl ustanoven správce dědictví, který je oprávněn spravovat běžný účet zemřelého majitele účtu, má práva a povinnosti majitele účtu a banka se řídí jeho příkazy.

To, že banka i nadále účtuje poplatky za vedení účtu je pochopitelné, smluvní vztah nezanikl. Do práv a povinností zemřelého poté nastoupí dědic, avšak po skončení dědického řízení, což nám také potvrzuje judikatura (SJ 3/2008) - Smrtí majitele účtu smlouva o běžném nezaniká; do práv a povinností zemřelého majitele takového účtu vstupují jeho dědici děděním.

VZDY som mal to, ze Akakolvek zmluva konci smrtou, preco si banky uplatnuju pravo byt ucastnikom dedicskeho konania??? a Este si drzo rataju svoje poplatky???

Viz výše napsané. A pozor - Smrt smluvní strany obecně nemá za následek zánik smlouvy ani závazkového vztahu smlouvou založeného. Podle § 579 ObčZ způsobuje smrt dlužníka nebo věřitele zánik povinnosti jen výjimečně za podmínek v tomto ustanovení uvedených. A dále také kogentní úprava § 715a ObchZ stanovuje jasně, že k zániku smluvního vztahu nedochází.

Hezký den!

ZR

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru