Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem exekuce

Dobrý den,
když u sebe nechám bydlet člověka, co má nezaplacené dluhy, mohou mi do domu vlítnout exekutoři? Samozřejmě by u mě dotyčný neměl trvalý pobyt.
Slyšel jsem totiž, že jsou schopni vypozorovat, kam dlužník chodí "spát" a tam pak vlítnout a zabavovat.
A zajímalo by exekutory, že dotyčný používá například jen jednu místnost, nebo prostě zabavují na co přijdou a neptají se?
Díky za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, exekutoři mají právo navštívit i obydlí, kde dlužník nemá trvalý pobyt mají-li za to, že…
eclegal 06.12.2012 10:52
eclegal
jak je definované "mají za to, že se zde dlužník zdržuje"? Počtem vstupu do domu? (což je asi blbost…
qwertz_qwertz 06.12.2012 16:01
qwertz_qwertz
Kdo movitou věc fakticky ovládá, je považován za vlastníka, dokud není prokázán opak" Co je však u m…
eclegal 06.12.2012 16:39
eclegal
dobry den. chci se zeptat.byla na ne podana exekuce bydlim v najmu kde mam k dyspozici i vybaveni by… nový
Jana marie 30.03.2017 16:21
Jana marie
exekútor môže zabaviť všetko,o čom sa domnieva,že je majetkom exekuovaného pokial nieje nejako jedno… poslední
audax 30.03.2017 17:56
audax
vyrazit dveře ti má právo pouze policie čr (zelení policajti) s povolením k domovní prohlídce od sou…
kmochna 07.12.2012 12:36
kmochna
Naopak, exekutor má v případě vniknutí do obydlí vyšší pravomoci než policie, exekutor nepotřebuje k…
hm 10.12.2012 03:51
hm
Nema. Exekutor na exekuciu potrebuje sudny prikaz. Na vniknutie do tvojho objektu ma 2 moznosti. §…
fleg 10.12.2012 09:56
fleg
Asi je blbost radit někomu, kdo se tu ptá česky, pomocí slovenských zákonů. V ČR nepotřebuje exekuto…
hm 10.12.2012 13:29
hm
Mas pravdu v tom,.ze zakony mame ine, ale nechapem, na co si reagoval. Ak si si nevsimol citoval som… nový
fleg 12.12.2012 09:06
fleg
pretoze vela ludi tu sa domnieva (mylne), ze exekutor moze vniknut do ich obydlia aj ked na nich nie… nový
Zarniwúp 12.12.2012 14:55
Zarniwúp
On vniknut v podstate moze (vyssie som citoval zakon, kde musis spolupracovat pokial je povinny u te… nový
fleg 12.12.2012 19:18
fleg
Sorry, ale to je směšný, policie není žádný nadřízený orgán exekutora, policie není orgán, který by… nový
hm 13.12.2012 05:05
hm
http://zpravy.idnes.cz/trvaly-pobyt-na-radnici-ma- byt-kratsi-hrozi-navrat-nechtenych-pribuznych-1ly…
rokator 07.12.2012 19:10
rokator
Údajně už od toho couvají. To ale neznamená, že neproběhne tuning a nový pokus o prosazení... nový
Dale Cooper 11.12.2012 23:26
Dale Cooper
Sorry, ale to je směšný, policie není žádný nadřízený orgán exekutora, policie není orgán, který by… nový
hm 13.12.2012 05:04
hm

Dobrý den,

exekutoři mají právo navštívit i obydlí, kde dlužník nemá trvalý pobyt mají-li za to, že se zde dlužník zdržuje a že tam mohou být věci náležející dlužníkovi. Mohou zabavovat vše o čemž mají za to, že je dlužníka. Na Vás pak je prokázat případně vlastnické právo k věcem a bránit se zákonnými prostředky jako je návrh na vyškrtnutí movitých věcí ze soupisu movitých věcí či poté vylučovací žaloba. Většinou se tedy neptají, na Vás je, abyste do protokolu požadoval sepsat poznámku, že věc patří třetí osobě.

jak je definované "mají za to, že se zde dlužník zdržuje"? Počtem vstupu do domu? (což je asi blbost..)Ale to mají tak velká práva, že se na nic nemusí ptát? To by ale opravdu mohli dlužníka sledovat a brát všude, kam vkročí..???
To je fakt šílený.. uf..

A má někdo zkušenosti, nějaké případy, kdy opravdu takto postupovali?
A ještě jeden dotaz. Když je nepustím do domu, tak prostě odejdou? Mají právo např. vyrazit dveře?

Díky

Kdo movitou věc fakticky ovládá, je považován za vlastníka, dokud není prokázán opak"
Co je však u movitých věcí navenek obvykle velmi dobře rozpoznatelné, je, kdo má dané movité věci ve své faktické moci, tj. kdo s nimi volně nakládá. Právo proto tradičně vychází z vyvratitelné právní domněnky, že ten, kdo má věci ve své faktické moci (v bytě, garáži aj.), je jejich vlastníkem. Důkazní břemeno v případném sporu musí unést ten, jehož právo k věci je silnější než toho, kdo věc fakticky ovládá.
Stejným principem se v zásadě řídí exekutor při sepisování movitých věcí, o nichž důvodně předpokládá, že jejich vlastníkem je povinný. Pokud se dotyčné movité věci nacházejí ve faktické moci povinného, tedy jsou např. umístěny v bytě, v němž bydlí, exekutor vychází z toho, že tyto věci náležejí povinnému a je oprávněn je pojmout do soupisu. Výjimkou by tu měly být pouze věci, které se sice nacházejí v bytě povinného, ale zcela zjevně náležejí někomu jinému než povinnému (např. věci vnesené návštěvou anebo luxusní dámský kožich v situaci, kdy je povinným fyzická osoba - muž, popř. věci, u nichž vlastnictví třetí osoby nepochybně vyplývá kupř. z předložených písemných dokladů aj.).
Všechny ostatní věci je exekutor oprávněn pojmout do soupisu (čímž dochází k jejich "zabavení"). Ten, kdo tvrdí, že mu k některé ze zabavených věcí svědčí právo nepřipouštějící exekuci (např. vlastnické právo), se může bránit žalobou na vyloučení dotyčných věcí z exekuce (tzv. vylučovací či excindační žaloba), přičemž je na něm, aby prokázal, že je vskutku vlastníkem dotyčných věcí.
Jestliže tedy exekutor zabaví movité věci, které fakticky ovládá povinný, resp. se nacházejí v bytě či jiné místnosti povinného, a není u nich již v době soupisu jasně prokázáno, že patří někomu jinému než dlužníkovi, nejenže postupuje v souladu s právními předpisy, ale navíc postupuje jediným způsobem, jakým lze tento způsob exekuce v praxi účinně provádět.

Pro info přehled, co nesmí být exekutorem zabaveno:

Existují totiž věci, které exekutor zabavit nesmí a těmi jsou:
• věci, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění pracovních úkolů nebo výkonu podnikatelské činnosti
• věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly. Zde se jedná zejména o oděvy a obvyklé vybavení domácnosti, snubní prsten, zdravotnické potřeby a pomůcky a hotové peníze do 1.000,- Kč
Co se týče těch věcí tvořících obvyklé vybavení domácnosti, těmi jsou typicky postel, stůl, židle, sporák, zřejmě i lednička a pračka, ale ostatní elektronické přístroje již nikoli.

Povinný se často brání tím, že v předmětném bytě mu nic nepatří a nemá zde žádný majetek. Exekutor mu sice uvěřit může, nicméně stačí jen jeho domněnka, že ty věci jsou ve vlastnictví povinného a už je může sepsat a odvést. Je pak na skutečném vlastníku těchto věcí, aby se u soudu, který exekuci nařídil, domáhal podáním tzv. vylučovací žaloby vyloučení svých věcí z exekuce.

Na závěr je třeba říci, že je důležité dávat si pozor na účelové zatajování a skrývání majetku, neboť by se povinný mohl lehce dostat do situace, kdy by exekutor po takovém zjištění podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí či trestného činu poškozování věřitele.

dobry den. chci se zeptat.byla na ne podana exekuce bydlim v najmu kde mam k dyspozici i vybaveni bytu a i presto ze jsem exekutorovi predlozila nsjemni smlouvu kde je jasne vypsan i vybaveni bytu ale nejsou vypsany znacky elektrospotrebicu tak je vepsal do soupisu zabavenych veci. ma na to narok? dekuji zA ODPOVED TRVALY POBYT ZDE NEMAM

exekútor môže zabaviť všetko,o čom sa domnieva,že je majetkom exekuovaného pokial nieje nejako jednoznačne určené,že dotyčná vec nieje výlučným vlastníctvom/majetkom exekuovaného,akže exekútor má na to ozaj právo to označiť/zabaviť a odniesť z bytu etc,zoznam vybavenia bytu je jedna vec,presné určenie druhu,typu jednotlivých konkrétnych vecí,u ktorých je jednoznačne vydeklarované vlastníctvo je vec druhá,exekútor vidí televízor značky sharp,ale nevidí na ňom,či si ho priniesol podnájomník,alebo ním byt vybavil vlastník bytu a ani na ňom nevidí,či je to pôvodný televízor,alebo nejaký neskôr dovezený a vymenený,vidí len televízor,ktorý môže zabaviť...

vyrazit dveře ti má právo pouze policie čr (zelení policajti) s povolením k domovní prohlídce od soudce s podezřením na spáchání (spíš na páchání) trestného činu. a i v tom případě máš nárok na nezávislého svědka (soused, člověk kterému věříš...), takže milerád si počkám na dokončení theze, že exekutor, když se špatně vyspí si bude počínat jako jánošík.

pravděpodobně se jedná mezi námi o veliké nedorozumnění.

Nema.
Exekutor na exekuciu potrebuje sudny prikaz.
Na vniknutie do tvojho objektu ma 2 moznosti.

§ 325b
(1) Povinný umožní tomu, kdo provádí výkon rozhodnutí, přístup na všechna místa, kde má své movité věci umístěny.
(2) Každý, v jehož objektu má povinný svůj byt (sídlo, místo podnikání) nebo jiné své místnosti, je povinen strpět, aby ten, kdo provádí výkon
rozhodnutí, provedl prohlídku bytu a jiných místností povinného. Nesplní-li tuto povinnost, je ten, kdo provádí výkon, oprávněn zjednat si k bytu nebo jiné místnosti povinného přístup.

Prva moznost je passe pokial neexekuju prave teba, pretoze ty nie si Povinny.
Druha moznost prestava platit ak exekuovana osoba nie je tvoj najomca a nema tam trvaly pobyt (takze ziadne, ze kamarat je u mna, a preto mozem vstupit do tvojho objektu). Ak trvaly pobyt ma mozes exekutorovi ukazat zachod a povedat, ze to je miestnost cloveka s trvalym pobytom u teba nech si zabavi co chce, pripadne prehlasis, ze povinny u teba nevlastni ziadnu miestnost a na adrese sa trvalo nezdrzuje. Idealne je privolat si Policiu, je celkom zabavne ako potom policajti nevedia, co maju robit;o).
Btw celkom otazne je aj nasilne vniknutie do bytu. Ziaden zakon neupravuje nasilne vniknutie do obydlia ak si v nom. Proste ak si doma exekutor do obydlia vniknut nemoze. Exekutori teda vyuzivaju cas kedy ludia doma nie su. A tu je ten paradox. Exekutor musi vykonavat exekuciu sam, alebo ju mozu vykonavat jeho zamestnanci. Kto su jeho zamestnanci je vymenovane v zakonie. Privolany zamocnik, ktory by pripadne otvaral dvere nie je poverenym clovekom vykonavat exekuciu, takze sa vniknutie do bytu kona neopravnnene.
A je tu este jeden bombonik a to, ze exekutor je zodpovedny za skodu, ktora vznikla pocas exekucie, takze ak vam vyvali drahe dvere bude ich musiet zacvakat pokial nepreukaze, ze nevyvinul maximalne usilie a danym skodam sa nedalo zabranit.
Inak to, co ukazuju v TV, cize hystericke socialne rodiny, exekutori lepiaci na rozne veci svoje stitky s evidencnym cislami, stahovakov ako vynasaju hnutelne veci a pod sa deje len malokedy. Gro exekucii prebieha elektronicky, blokovanie uctov, prevod nehnutelnosti, zabavenie vozidla pod. Vacsina exekutorov nasilim do bytu v zivote nevstupila, pockaju si, aj ked sa clovek zo zaciatku schovava skor, ci neskor spravi chybu a nie je problem zablokovat mu ucet aj po rokoch. Malokto chce zit ako stvanec, nemoct mat nikdy oficialny prijem, ziaden ucet v banke, oficialne nikdy nic nevlastnit, vsetko si nechavat pisat na inych a menit casto svoj pobyt (kedze ludia sa exekucii boja a nikto nechce mat u seba dlho cloveka s exekuciami). Viem to lebo mam znamych manzelov, ktori sa exekuciam venuju uz od zaciatku co vznikli, su to velke ryby v komore a rozpravali mi uz desiatky pribehov ako to chodi v skutocnosti...a moc im teda nezavidim aj ked ich odmeny byvaju nekrestanske.

Asi je blbost radit někomu, kdo se tu ptá česky, pomocí slovenských zákonů. V ČR nepotřebuje exekutor žádný soudní příkaz k domovní prohlídce, to potřebuje policie a ne exekutor. Exekuce probíhá v ČR na návrh oprávněného, který má v ruce tzv. "exekuční titul" proti povinnému. Návrh podává oprávněný přímo exekutorovi, exekutor to postoupí soudu, kde má povinný bydliště a soud nařídí exekuci a pověří toho exekutora jejím výkonem i doručením rozhodnutí o nařízení exekuce povinnému. Dál už si tu exekuci řídí exekutor sám, je už jen na něm, jestli povinnému zablokuje jeho bankovní účet, nebo mu nechá odtáhnout a zajistit auto, nebo mu prodá v dražbě nemovitost, nebo mu vnikne do bytu a sepíše tam věci, aby je prodal v dražbě, žádný soudní příkaz k domovní prohlídce už nepotřebuje.
Exekučním titulem může být:
1) vykonatelné rozhodnutí soudu o pohledávce,
2) vykonatelný rozhodčí nález,
3) notářský zápis se svolením k vykonatelnosti,
4) exekutorský zápis,
5) vykonatelné rozhodnutí orgánu státní správy a územní samosprávy,
6) jiná vykonatelná rozhodnutí a schválené smíry a listiny, jejichž výkon připouští zákon.

Mas pravdu v tom,.ze zakony mame ine, ale nechapem, na co si reagoval. Ak si si nevsimol citoval som ceske zakony, nie slovenske. Ak chces byt presny mohol by si vediet, ze exekutor nevykonava napriklad ziadnu domovu prehliadku, ktora je definovana kusok inak. Urcite vies ako radi pravnici a advokati lpia na slovicka a slovnych spojeniach.
Navyse pointa mojho prispevku bola v tom, ci moze alebo nemoze exekutor vniknut do objektu a za akych okolnosti, pretoze vela ludi tu sa domnieva (mylne), ze exekutor moze vniknut do ich obydlia aj ked na nich nie je uvalena ziadna exekucia. Odpoved znela...v principe moze, ale....napriklad ak by sa niecoho takeho domahal pocas vasej pritomnosti mate volat policiu. Ak sa tak stane pocas nepritomnosti tak priklad so zamocnikom bol myslim dost jasny.
V sucasnosti su 2 extremne reakcie ludi...ludia, co nerespektuju nic a nikoho (staci si pozriet na YT zasahy policie) a ludia, co sa poseru pri vysloveni slovicka exekutor, policia, sud. Oboje je spatne a prave preto vznikla tato poradna, aby sa zvysilo pravne povedomie ludi.
Tvoj prispevok vsak vo mna vyvolava dojem, ze exekutor je boh a ked mi zazvoni u dveri jedine co mozem je pustit do gati a ticho sediet na zachode.

pretoze vela ludi tu sa domnieva (mylne), ze exekutor moze vniknut do ich obydlia aj ked na nich nie je uvalena ziadna exekucia

Když si přečteš hned první odpověď eclegal, tak se snad ani nemůžeš divit. Je to přesně to vyjádření, které tlačí lidi do škatulky číslo 2. :-).

Já se samozřejmě mýlím dost často a v tomhle se budu mýlit i rád.

On vniknut v podstate moze (vyssie som citoval zakon, kde musis spolupracovat pokial je povinny u teba napriklad v podnajme), dokonca mu pritom moze asistovat policia, ale pokial mas pocit, ze si v prave mozes sa branit. Exekutora mozes napadnut ohladom vykonania exekucie, ak pouzije toho zamocnika, uz nevykonava exekuciu osobne, co mu uklada zakon. Zamocnik nie je osoba poverena. Mas hned prvu sancu, ze uspejes na sude uz s tymto. Druha vec je, ze mozes napadnut preco sa vobec exekutor domaha vstupu do tvojho obydlia. On sa sice moze obhajovat tym, ze ma za to, ze sa v tvojom obydli zdrziava osoba, na ktoru je uvalena exekucia a ze tam ma svoju miestnost, ci nejake veci, ale toto tvrdenie musi mat nejako podlozene. Pomerne patova situacia pre policiu nastane ak exekutor na jednej strane dveri tvrdi, ze v tvojom byte je pan XY, ktory tam byva a ma tam veci, ktore ide zabavit, na druhej strane dveri si ty a tvrdis, ze ziaden taky pan u teba nebyva a exekutor sa myli a nema tam co hladat. V takomto pripade by som asi ja vpustil do bytu policiu bez exekutora, aby sa presvedcila o tom, ze hovorim pravdu a myli sa exekutor. Ak by sa napriek tomu exekutor domahal vstupu nasilim a policajti by nezasiahli volam dalsiu hliadku a celu situaciu zopakujem. O pruser si koleduje jak exekutor tak uz aj policajti, ktory nezasiahli pri evidentnom pokuse vlamat sa do tvojho bytu.
Ono je to celkom komplikovane, ja by som povedal, ze exekucie sa taka psychologicka hra, kde vyhhava otrlejsi, vacsinou exekutor a jak pre exekutora tak pre braniacu stranu nie je odveci mat za sebou pravnika. Prave preto tu mame specialistku na vymahanie dlhov;o).

Sorry, ale to je směšný, policie není žádný nadřízený orgán exekutora, policie není orgán, který by dozoroval výkonu exekutora nebo zkoumal jeho oprávněnost. Exekutor může požádat policii o součinnost, pokud se cítí napaden při výkonu exekuce, ale nemůže si požádat o její součinnost, aby mu pomohla vniknout k někomu do bytu, to je problém exekutora, jak tam vnikne a oprávnění mu k tomu dává zákon dostatečné, policii k tomu nepotřebuje, zámečníka si může zaplatit sám a ve svém důsledku to naúčtuje povinnému jako náklady exekuce. Ty si můžeš volat policii jak chceš, policie si ale každé oznámení vyhodnotí sama, policie není tvůj sluha, který by prováděl tvé příkazy, pokud zjistí, že tam exekutor vykonává svoji pravomoc, tak je to tím okamžikem přestává zajímat, protože to není nic protizákonného. Policie nemůže exekutorovi výkon exekuce zakázat, ani nijak určovat, jakým způsobem ho má provádět.

Sorry, ale to je směšný, policie není žádný nadřízený orgán exekutora, policie není orgán, který by dozoroval výkonu exekutora nebo zkoumal jeho oprávněnost. Exekutor může požádat policii o součinnost, pokud se cítí napaden při výkonu exekuce, ale nemůže si požádat o její součinnost, aby mu pomohla vniknout k někomu do bytu, to je problém exekutora, jak tam vnikne a oprávnění mu k tomu dává zákon dostatečné, policii k tomu nepotřebuje, zámečníka si může zaplatit sám a ve svém důsledku to naúčtuje povinnému jako náklady exekuce. Ty si můžeš volat policii jak chceš, policie si ale každé oznámení vyhodnotí sama, policie není tvůj sluha, který by prováděl tvé příkazy, pokud zjistí, že tam exekutor vykonává svoji pravomoc, tak je to tím okamžikem přestává zajímat, protože to není nic protizákonného. Policie nemůže exekutorovi výkon exekuce zakázat, ani nijak určovat, jakým způsobem ho má provádět.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru