Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno s.r.o. a rozvod

vkládám sem dotaz za otce - pokud bude potřeba doplnit nějaké informace - doplním
během manželství otec založil firmu s.r.o. - v této firmě je jako jediný jednatel (tedy žádný společník)
nyní se blíží rozvod a teď se bude řešit majetkové vyrovnání.
Otázka zní - má matka nárok na nějakou část otcovi firmy nebo má nárok na podíl ze zisků této firmy?
předem díky za rady a názory

Předmět Autor Datum
Myslim, ze som taketo nieco uz videl a odpoved u nas bola, ze ma. Tipujem, ze to podobne bude aj u v… nový
fleg 14.02.2013 20:03
fleg
to se mu asi nebude chtít převádět, jak ho znám :-) Když by mu matka podepsala (čistě teoreticky) ma… nový
daneva 14.02.2013 20:41
daneva
Shodná problematika již byla mnohočetně řešena, namátkou z rozhodnutí 22 Cdo 700/2004 „S obchodním… nový
Zydy 23.02.2013 23:06
Zydy
Odpoved podla slovenskej judikatury: v pripade, ak Vas otec ziskal obchodny podiel v s.r.o. pred vz… nový
AK Benova 25.02.2013 10:40
AK Benova
všem díky za odpověď poslední
daneva 25.02.2013 16:11
daneva

Shodná problematika již byla mnohočetně řešena, namátkou z rozhodnutí 22 Cdo 700/2004

„S obchodním podílem je spjata majetková hodnota, která je ve smyslu § 118 odst. 1 občanského zákoníku jinou majetkovou hodnotou (majetkem) a jako taková může být předmětem občanskoprávních vztahů. Jestliže i jen jeden z manželů nabude za trvání manželství a z prostředků patřících do společného jmění manželů obchodní podíl ve společnosti s ručením omezeným, stává se tím získaný majetek (hodnota takového podílu) ze zákona součástí společného jmění manželů. Důsledkem ustanovení § 143 odst. 2 občanského zákoníku je pouze oddělení či odlišení právního postavení společníka – manžela, jenž se stal společníkem obchodní společnosti, od právního postavení druhého manžela, který se společníkem nestal. Jen manžel – společník má práva a povinnosti vyplývající pro něj z úpravy postavení společníka obchodní společnosti v obchodním zákoníku či jiném právním předpise nebo ve společenské smlouvě. Je však oddělen od majetkové hodnoty obchodního podílu, která zůstává manželům společná. Proto je také omezen v nakládání s obchodním podílem, pokud nejde o jeho obvyklou správu ve smyslu § 145 odst. 2 občanského zákoníku, neboť stejnou měrou jako náleží jemu, náleží i druhému manželovi.“

Dále např. k ocenění obchodního podílu - viz judikatura např. 22 Cdo 2045/2009. Co se týče převádění, pozor i na relativní neplatnost.

Ze zadaného dotazu nelze více konkretizovat.

Hezký den!

Odpoved podla slovenskej judikatury:

v pripade, ak Vas otec ziskal obchodny podiel v s.r.o. pred vznikom manzelstva, obchodny podiel nespada do bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov, nebude preto ani predmetom majetkoveho vyrovnania.

Ak Vas otec ziskal majetkovy podiel v s.r.o. pocas manzelstva a nadobudol ho aspon z casti z financnych prostriedkov z bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov, tak pri majetkovom vyporiadani manzelov sa bude prihliadat na to, ze samotna majetkova hodnota tohto obchodneho podielu spada do bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov. Povedane inymi slovami, obchodny podiel stale zostane vo vlastnictve Vasho otca, jeho manzelka ma pravo na vyplatenie prislusnej majetkovej hodnoty (zvycajne vyratanej ako polovica vyrovnacieho podielu).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru