Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zničené vnitřní parapety, kdo je pochybil

Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o pomoc s rozhodování při řešení problému.

Koupili jsme byt a začali kompletní rekonstrukci. Než jsme vybrali stavební firmu, nechali jsme si udělat plastová okna a k nim dřevotřískové parapety Postforming V100 (vlhkuodolné, nikterak neošetřené...okem viditelné.

Následně jsme vybrali firmu a začali kompletní rekonstrukci. Jedna z firem, která dělala nabídku byla shodou okolností i ta, která montovala okna.

Vzhledem ke kompletní rekonstrukci se vysekalo staré topení a začaly se řešit hrubé stavební práce, bourání a stavění příček a pak omítky. Podlahy budou řešeny až po položení přívodních trubek k radiátorům.

Problémy začaly ve chvíli, kdy se udělaly omítky a v bytě vznikla vlhkost. Samozřejě díky tomu, že se v bytě pořádně netopí (zedníci si přitápějí el. přímotopem), vlhkost se sráží na studených oknech a stéká na parapety. Z parapetů mírně vzlíná do omítky ostění okna a hlavně došlo k tomu, že se laminátový povrch parapetu zvlnil. Stavbyvedoucí měřil vlhkost vzduchu kvůli instalací SDK podhledů a protože byla 68%, SDK odložil na později.

Pozvali jsme si majitele firmy, která dělala okna, ať se vyjádří, jestli se zdeformované parapety dají reklamovat, případně kde je chyba. Řekl, že je to tím, že se na parapetech drží voda, která jde do omítek a pak se natahuje zpět do parapetu. Prý je tam moc velká vlhkost a když se ještě netopí, musí se důkladně větrat.

Následně jsme věc řešili se stavbyvedoucím, který mi tvrdí, že se každý den větralo a utíraly se parapety, že se vlhkost sráží rychle a téměř se nestíhají parapety utírat.

Otázka zní, došlo zde k zanedbání povinností některé ze stran? Až když problém vyvstal, jsem se dozvěděla z internetu, že v místnosti nesmí být vlhkost větší než 60%. Ale nikde není uvedeno, co se parapetu může stát. Měl mě okenář upozornit, že při dělání omítek bude byt vlhký a že parapety snesou jen 60%? Měl stavbyvedoucí dohlédnout na to, aby se náležitě větralo tak, aby nedošlo k poškození již instalovaných parapetů, tedy poškození majetku? Mohu vůbec po někom vymáhat náhradu škody, popř. opravu na jeho náklady?

Neumím tento problém vyřešit, neznám odborná stanoviska ani odborníky, kterých bych se zeptala.

Děkuji předem za odpovědi.

S pozdravem

Barbora

Tweet

Předmět Autor Datum
Toto nie je pravny problem, ale skor problem, ktory by mal byt v kutilskej poradne, nakolko tam chod… nový
fleg 21.02.2013 16:58
fleg
Dobrý den, byla jsem odkázána ze sekce bydlení na právní poradnu. Děkuji za Váš komentář. nový
Ajjla 21.02.2013 21:15
Ajjla
Pravnik tu asi nema, co povedat, pretoze toto je problem odborneho postupu. Pokial by sme riesili ot… nový
fleg 22.02.2013 06:49
fleg
Este poradim jednu pravnu fintu, ktoru sice neznasam a preco sme nikdy nesli do projaktov s velkymi… nový
fleg 22.02.2013 08:12
fleg
Dobry den, Vasu otazku by mohol posudit znalec z odboru stavebnictvo. Ak vsak mate odlozenu korespo… nový
AK Benova 25.02.2013 11:04
AK Benova
Všem děkuji za rady, již se vše vyřešilo s oběma firmami k našemu prospěchu. Okenářská firma vymění… poslední
Ajjla 28.02.2013 07:41
Ajjla

Toto nie je pravny problem, ale skor problem, ktory by mal byt v kutilskej poradne, nakolko tam chodia jak montaznici okien, tak rozny majstri, stavbyveduci a pod.
Z mojho pohladu su oknari z toho jasne vonku, kedze omietky sa robili az potom a problem vznikol nasledne z toho, co oni tusit nemohli a keby aj o stavebnom postupe ste predsa rozhodovali vy, respektive stavbyveduci.
Podla mne je trubka stavbyveduci, ak to nie je jeho prva stavba mal nieco take predsa vediet, navyse nech mi nehovori, ze sa vlhkost zrazala tak, ze ju nestacili stierat a ze vetrali. Blbost. Navyse existuju na taketo pripady mobilne vysusovace, ktore by takuto situaciu zachranili.
Inak nerozumiem ako mohli parapety navlhnut, predsa po montazi na nich byva este krycia folia, jednak aby sa zabranilo ich mechanickemu znecisteniu a jednak, aby sa tam nedostala vlhkost, co farba na ne. Zeby tie folie niekto dal predcasne dole?

Pravnik tu asi nema, co povedat, pretoze toto je problem odborneho postupu. Pokial by sme riesili otazku zodpovednosti tak ta ma byt definovana v zmluve, ak ju tam nemate, tak na pripadnom sude to bude tazsie. Poucenie pre buducnost, v zmluve treba definovat zodpovednost za skody vzniknute pocas stavebnych prac.
Z profesneho hladiska je za stavbu zodpovedny stavbyveduci, respektive stavebny dozor. Na to si ich clovek plati, aby sa pri stavbe postupovalo spravne a nevznikali skody a nepodarky. Na to tam ten clovek je, ma koordinovat a dohliadat na spravny postup.
Myslim, ze tu nie je co riesit, treba tlacit na stvabyveduceho, ktory to ma na starosti, mal zabezpecit taky stavebny postup/podmienky, aby k ziadnym skodam nedoslo.
Jedina mala sanca pre neho ako sa z toho dostat, by mozno bolo, zeby sa preukazalo, ze kryciu foliu z parapet dali predcasne dole pracovnici firmy, co osadzala okna, co sa vsak robit nezvykne a ak nemontovali svoje prve okna mali by to vediet.

Este poradim jednu pravnu fintu, ktoru sice neznasam a preco sme nikdy nesli do projaktov s velkymi firmami, ktore ich radi pouzivaju.
Finta spociva v tom, ze velka firma, ktora ziska zakazku si samozrejme najima subdodavatelov, vacsinou male srocky a zivnostnikov. Preto na stavbach bezne pracuje subezne viacero firiem. Kedze takyto moloch sa potom dost tazko kontroluje velke firmy si vymysleli "genialnu" poistku, ktorou znicili uz kopec zivnostnikov a malych firiem. Podotykam, ze ich konanie je nefer, boohuzial v zakonnych medziach, kedze Obchodny zakonnik je dost benevolentny.
Finta spociva v tom, ze v zmluve je uvedene, ze cast penazi, ktore su urcene ako odplata za vykonanu pracu a dodany tovar si firma pozdrzi na ucte 5 rokov (niekedy je to az 10% z celkovej sumy) ako zabezpeku voci pripadnym reklamaciam. Je to svinstvo, pretoze bezni dodavatelia beru tovar s 2 rocnou zarukou a velky najimatel ich nuti, aby dali 5 rocnu zaruku na vlastne naklady, co je pri vyberovych konaniach dost problem pri tvorbe rozpoctu.
Na rodinny dom sa to da aplikovat v mensom, v zmluve bude stanovene, ze dodavatel (stavbyveduci) dostane len napriklad 80% financnych prostriedkov pri odovzdani stavby a zvysok za 3-4 mesiace napriklad, co je dostatocne dlha doba na to, aby sa prejavili pripadne skryta zavady. Ono sa totizto casto stane, ze firma vykona pracu, zhrabne prachy a prestane so zakaznikom komunikovat a riesit jeho pripadne reklamacie (sam som to zazil pri oknach).
Tu uz zmluva uzavreta bola, dodatok uz dodavatel asi tazko podpise, zodpovednost ma jednoznacne stavbyveduci, viac tu asi nie je co riesit.
,

Dobry den, Vasu otazku by mohol posudit znalec z odboru stavebnictvo.

Ak vsak mate odlozenu korespodenciu so spolocnostou, ktora Vam montovala okna a z nej vyplyva, ze spolocnost mala vedomost o rozsahu naslednej rekonstrukcie, pricom Vas neupozornila na moznost poskodenia ich vyrobku v dosledku vyssej vlhkosti, ktora je so samotnou rekonstrukciou spojena, je vhodne na to spolocnost v ramci mimosudnych rokovani upozornit a spolocnost by Vam v takomto pripade poskodeny vyrobok mala vymenit.

Ak by ste sa rozhodli vec riesit sudnou cestou, odporucam tak urobit az po ziskani stanoviska znalca z odboru stavebnictvo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru