Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přistoupení ke smlouvě

Dobrý den,
chtěl bych se prosím zeptat, můj známý uzavřel stavební spoření, po čase uzavřel smlouvu na meziúvěr z tohoto stavebního spoření. Já jsem v této smlouvě na meziúvěr jako přistupitel k závazku. Známému soud schválil oddlužení (osobní bankrot), kde v návrhu samozřejmě uvedl i tuto smlouvu z meziúvěru. Ptám se, zda je tedy teď mou povinností plnit řádné splátky, nebo jak postupovat, když uvedená smlouva na meziúvěr je soudem schválená v oddlužení.

Moc děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Nie je mi zrejme, ci uz sud naozaj schvalil oddlzenie alebo sa iba zacal navrh na osobny bankrot, pr… nový
AK Benova 27.02.2013 21:18
AK Benova
Děkuji za odpověď. Dodám jen, že známému již soud oddlužení schválil. Proto jsem chtěl vědět, zda má… nový
TM 28.02.2013 18:51
TM
Ak ste boli v pozicii spoludlznika, tak v zmysle upravy podla Obcianskeho zakonnika veritel toto pra… nový
AK Benova 28.02.2013 18:58
AK Benova
Dakujem za zaslanie rozhodnutia, no ak si ho pozorne precitate, tak o samotnom oddlzeni este rozhodn… poslední
AK Benova 01.03.2013 14:27
AK Benova

Nie je mi zrejme, ci uz sud naozaj schvalil oddlzenie alebo sa iba zacal navrh na osobny bankrot, predpokladam, ze ak by bol osobny bankrot uz schvaleny, veritel by Vas pocas bankrotu kontaktoval a pozadoval by uhradu dlhu, pripadne by Vas oslovil konkurzny spravca a ziadal by od Vas, aby ste do konkuznej podstaty vratili to, co za Vas uhradil Vas znamy z majetku podliehajucemu osobnemu bankrotu (Vas podiel na pohladavke).

Ak je zmluva naozaj sucastou rozhodnutia o odlzeni, obratte sa na pravnika v CR a prediskutujte s nim danu situaciu.

Ak by vsak oddlzenie este schvalene nebolo, upozornujem na nasledovne:

Uvadzate, ze ste pristupili k zavazku dlznika, ste teda zrejme v pozicii spoludlznika a Vase postavenie sa spravuje ustanovenim § 511 Obcianskeho zakonnika, podla ktoreho ste za dlh zodpovedny rovnako, ako Vas znamy a veritel ma pravo pozadovat plnenie od ktorehokolvek z vas. Ak ste sa so znamym nedohodli inak (alebo to nevyplyva z pravneho predpisu ci rozhodnutia sudu), vase podiely na dlhu su rovnake, ak by ste teda uhradili dlh aj za Vasho znameho, mate narok, aby Vam svoj podiel na dlhu splnil.

V situacii, kedy je voci Vasmu znamemu zahajene konkurzne konanie, je mozne predpokladat, ze budete nuteny na vyzvu veritela uhradit celu pohladavku sam. Je preto nutne, aby ste si do konkurzu prihlasili svoju pohladavku voci Vasmu znamemu (podmienena pohladavka), ktora je viazana na splnenie podmienky spocivajucej v tom, ze veritelovi v rozsahu prevysujucom Vas podiel na pohladavke tuto uhradite aj v casti pripadajucej Vasmu znamemu (narok judikaturou oznacovany ako regres nasledny podla § 511 ods. 3 Obcianskeho zakonnika).

Odporucam Vam preto v co najkratsom case vyhladat pravnika, ktory sa venuje konkurznemu pravu a ktory Vasu situaciu komplexne posudi.

Ak ste boli v pozicii spoludlznika, tak v zmysle upravy podla Obcianskeho zakonnika veritel toto pravo voci Vam ma. Ako som vsak uviedla vyssie, nepoznam cesku pravnu upravu osobneho bankrotu, preto som Vam odporucala obratit sa na pravnika v CR. Zo zaujimavosti by som si vsak rada pozrela rozhodnutie o oddlzeni, ak by Vas to neobtazovalo, poslite mi ho na moju adresu advokat@akbenova.sk.

Dakujem za zaslanie rozhodnutia, no ak si ho pozorne precitate, tak o samotnom oddlzeni este rozhodnute nie je. Schvalilo sa iba riesenie formou oddlzenia. Z rozhodnutia vyplyva, ze mate stanovenu lehotu na prihlasenie Vasej pohladavky do konkurzu, urcite Vam odporucam, aby ste si svoju pohladavku prihlasili. Prihlaska musi splnat vsetky formalne nalezitosti, preto sa obratte na pravnika, ktory Vam ju pomoze vyplnit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru