Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ukončení nájmu

Dobrý den,
mám byt od bytové společnosti již několik let - nějakou dobu ho nepoužívám. Prováděla jsem podnájem a měla na to smlouvu s jednou paní od roku 2010. Ta se však nyní odmítá vystěhovat (po několika problémech s opožděním platby, vyhazováním mé pošty ze schránky, atd.). Nekomunikuje. Nezvedá telefon (pkud zrovna mámaktuální tel. číslo). Pokouším se jí kontaktovat. Píšu vzkazy na dveře, do schránky. Odmítá podepsat dohodu o ukončen nájmu. Vyhrožuje mi policií a soudy. Dne 26. 02. 2013 jsem jí náhodou potkala na chodbě. Udělala jsem v domě nečekanou návštěvu a měla štěstí. Domluvila jsem se s ní na stěhování a od té doby vše bojkotuje. Doporučený dopis od mé osoby si nevyzvedla ani z pošty. Požádala jsem sousedy o předání dohody o výpovědi. Odmítá komunkovat i snimi a je na ně vilgární. Na 14. 04.2013 je stanoven termín předání bytu a tím i její vystěhování. Nyní již nezaplatila nájem. Schránku má plnou a mé vzkazy na dveřích o nutnosti dodržení termínu stěhování ignoruje. Má již odpojený plynoměr. Já musím předat byt - vyklizený, čistý a připojený elektroměr i plynoměr. Co mám nyní dělat? Mám si toho 14. 4. 2013 otevřít byt bez ní. Mám tam na ten den zavolat policii a nějaké svědky. Kam dát její věci? Mohu vyměnit zámek? Děkuj Iveta.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zmluvu som sice nevidel, ale predpokladam, ze to bude nejaka standardna zmluva, kde je jasne definov…
fleg 14.03.2013 17:15
fleg
Horší bude, když ta násilně vystěhovaná nájemnice řekne, že měla uvnitř bytu 100 000 Kč půjčených od…
hm 14.03.2013 20:24
hm
Samozrejme, mne potvrdi XY stahovakov, ze tam nic take v case stahovania nebolo. Tvrdenie proti tvrd…
fleg 15.03.2013 08:05
fleg
Však oni se soudit nemusí, "Porušování domovní svobody" a "Krádež" jsou trestné činy a soudit se s t…
hm 15.03.2013 18:52
hm
Ale no tak....ake porusovanie domovej slobody? Vlastnik bytu vosiel do vlastneho bytu a vymenil si p…
fleg 17.03.2013 20:29
fleg
To jsi asi špatně četl dotaz, ona není vlastník bytu, vlastníkem je bytová společnost. Ale to je jed…
hm 18.03.2013 01:08
hm
Ked ma niekto kluce od bytu a v nom svoje veci to predsa neznamena, ze tam byva legalne. Je najommna…
fleg 18.03.2013 08:32
fleg
Hádáte se sice hezky, ale bez znalosti toho, jaký je vztah nájemník - podnájemník, respektive jak je…
JR_Ewing 18.03.2013 11:40
JR_Ewing
No je to peklo. Ráda bych tam ve stanovný termín vnikla a byt si odemkla (pochybuji, že vyměnila zám… nový
Boboška 18.03.2013 15:33
Boboška
Kdo chce, aby byl zákon na jeho straně, musí být bdělý a sám se o to postarat, sám se musí naučit vy… nový
hm 18.03.2013 18:47
hm
Ja som poskytol prakticky navod na vypratanie neprisposobiveho najomnika, zazil som to uz niekolkokr… nový
fleg 18.03.2013 21:04
fleg
Soudruzi z Ukrajiny to vyřeší jedna dvě :-):puff: nový
iconek 18.03.2013 22:40
iconek
Ale ve svém důsledku to může být dražší a problematičtější než podání žaloby k soudu. Ono hodně zále… nový
hm 19.03.2013 04:14
hm
Na vypratanie asociala nepotrebujes sudruhov, naozaj staci prist s 2 kamosmi, ktorych vyuzijes hlavn… nový
fleg 19.03.2013 08:34
fleg
Hlásím pokrok. Dohnala jsem podnájemnici tuto sobotu. Otevřela mi a podepsala ukončení o podnájmu. A… nový
Boboška 03.04.2013 11:13
Boboška
tak to máš odvahu, takové osobě půjčovat prachy poslední
daneva 03.04.2013 11:28
daneva

Zmluvu som sice nevidel, ale predpokladam, ze to bude nejaka standardna zmluva, kde je jasne definovane ako a kedy je mozne zmluvu vypovedat. Cela vec sa da riesit pomerne elegantna silovou metodou. Podla popisu ide o neprisposobiveho najomnika, takze odporucam nasledovnu metodu.
Objednat si zamocnika a stahovakov, pripadne prenajat garaz.
Vystihnut opustenie bytu najomnikom, vniknut donho pomocou zamocnika, vymenit zamky a zacat okamzite stahovat veci do pripraveneho miesta(garaze). Byt zacat okamzite pripravovat na predaj, cize znovupripojenie vsetkych sieti a vyrovnanie podlznosti, pripadne prerabka bytu. Byt predat.
Samozrejme najomnicka sa bude dozadovat vstupu do bytu, co sa jej nepodari (vymeneny zamok). Moze privolat policiu, ale ta by v tomto pripade nemala s nou spolupracovat, moze sa sice ohanat najomnou zmluvou, (ktoru nema, je v garazi;o)), ale vy spoza dveri policii ukazete LV a najomnu zmluvu vyhlasite za neplatnu (ved nakoniec ziadna "neexistuje"). Policia nema dovod s nou spolupracovat a vnikat do vaseho objektu, ona nema ziadne dokazy. Odporucite najomnicke riesenie sudnou cestou. Byt je vas, najomnicka za dveram, z tej spravnej strany. Zvonku.
Nie je to sice koser, nie je to zrovna pravne ciste, ale takyto ludia su vacsinou asocialni, nizkeho vzdelania, castokrat aj moralky (podla popisu) a silne pochybujem, ze je najomnicka schopna vec riesit pomocou sudu a nebudaj vysudit nejaku nahradu skody.
U nas sa hovori, ze na hrubu dieru, hruba zaplata. V tomto pripade by som jednal s takymto clovekom presne takto, s debilom treba jednat debilne. Ak sa bude vyhrazat sudom, vyhrazajte sa tiez a ziadajte od nej uhradu za pracu zamocnika a stahovakov + prenajom garaze. Zdoraznujte ake je od vas velkodusne, ze ste jej veci nevyhodila pri kontajner na ulicu.
Predpokladany scenar je, ze bude na zaciatku agresivna, neskor prejde do prosebno-placliveho tonu a bude vas citovo vydierat. Staci sa dostatocne psychicky na to pripravit a bude to v cajchu;o).

Horší bude, když ta násilně vystěhovaná nájemnice řekne, že měla uvnitř bytu 100 000 Kč půjčených od příbuzných a ti jí to potvrdí, že tam měla krabičku se zlatými prstýnky a náušnicemi a řetízky, a v garáži mezi vystěhovanými věcmi nejsou. :-)

Samozrejme, mne potvrdi XY stahovakov, ze tam nic take v case stahovania nebolo. Tvrdenie proti tvrdeniu. Navyse nie je problem spravit supis vystahovanych veci. Btw jedna jedian otazka rozbije taketo svedectvo na mindar...Mozeta s urcitosotu potvrdit, ze v case stahovania veci pani XY bola krabicka medz vecami v byte? Samozrejme, ze to nikto potvrdit nemoze, to ze je tu mala den predtym nic neznamena.
Treba si uvedomit zasadnu vec, ze k ziadnemu sudu nedojde, pretoze asocialni ludia sa nesudia. Vedia byt arogantni, vedia byt drzi, vedia byt agresivni a vedia hrat na city. To je vsetko. Ale sudit sa s vami nikdy nebudu.

Však oni se soudit nemusí, "Porušování domovní svobody" a "Krádež" jsou trestné činy a soudit se s tebou bude stát prostřednictvím státního zástupce. To že se krádež neprokáže, je možné, ale to porušení domovní svobody je jasně prokazatelné. Domovní svoboda (tedy nedotknutelnost obydlí) je jedno ze základních osobnostních práv zaručeným ústavou, respektive Listinou základních práv a svobod.

§ 178 tr. zákoníku
Porušování domovní svobody
(1) Kdo neoprávněně vnikne do obydlí jiného nebo tam neoprávněně
setrvá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,
užije-li při činu uvedeném v odstavci 1 násilí nebo pohrůžky
bezprostředního násilí nebo překoná-li překážku, jejímž účelem je
zabránit vniknutí.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem bude
pachatel potrestán, jestliže užije při činu uvedeném v odstavci 1
násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí a takový čin spáchá se
zbraní nebo nejméně se dvěma osobami.

Čl.12/1 LZPS
Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí.

Ale no tak....ake porusovanie domovej slobody? Vlastnik bytu vosiel do vlastneho bytu a vymenil si pokazeny zamok? Aka kradez? Presunul veci z miesta A na miesto B?
Kto poda trestne oznamenie? Asocial? Haha.
Kto dovedie vysetrovanie do stadia, ze to preda statnemu zastupcovi? Vysetrovatel? Haha, pokial nie je blby nic statnemu zastupcovi predavat nebude a pripad uzavrie, ze k nicomu nedoslo.
A keby aj, stale sme na zaciatku, statny zastupca nema co dokazat, ma asociala (ten sa na sud nedostavi lebo je asocial), ma mozno jeho vypoved na policii, ktoru rozbije aj koncipient z priemernej advokatskej kancelarie.

Ked ma niekto kluce od bytu a v nom svoje veci to predsa neznamena, ze tam byva legalne. Je najommna zmluva stale platna? Ma asocial zapisane v OP trvale bydlisko v danej nehnutelnosti? Ma asocial zmluvu s vlastnikom (bytovym druzstvom)? Nema nic. Tak preco by tam mal byt legalne? Je to sprosty invader, co sa mi navtierkoval do obydlia, v ktorom JA byvam legalne, respektive mam jediny pravo v nom byvat.

No je to peklo. Ráda bych tam ve stanovný termín vnikla a byt si odemkla (pochybuji, že vyměnila zámky). V novém bytě mám velký a suchý sklep. také mě napadlo - výměna zámku s informací, kde je možno si věci vyzvednout. Já jsem pouze nájemník a vlastně jsem prováděla podnájem a majitel bytu (bytová společnost) dělalal, že to neví. Písemně od nich nic nemám i když jssem to kdysi požadovala, ale oni to takto tolerují i jiným nájemníkům. Po veškerých problémech s touto podivnou podnájemnicí atd. jsem se rozhodla byt vrátit. S podnájemnicí mám uzavřenou smlouvu. V té však mám výpovědní dobu 1 měsíc. Ona to takto podepsala, ale už vím, že ze zákona jsou 3 měsíce. Já se trochu bojím, že v její jednoduchosti bude dost zla a nedopadlo by to dobře. Tu mou výpově´d jsem jí doručila DOPISEM do vlastních rukou. uvidím třeba si nikde nic nezjistí a prostě bude v daný termín pryč. Pokud ne, tak hold dám oficiální výpověď na 3 měsíce a pak to dám k soudu. Hold to budu muset řešit i s bytovou společností a změnit termín vrácení bytu. Ten byl konec dubna. No pani je fakt divná. Sama mi řekla, že chce jít pryč, ale pak jí nějak vypadlo kolečko a začala se schovávat. Zjistila jsem jí i možnožt, že může nastoupit na mou pozici přímého a oficiálního nájemníka a předala jsem jí veškeré podmínky (schránka, dveře od bytu a doporučený dopis). Ta ženská s červenou pusou a děsnou špínou doma (2x mě tam pustila na kontrolu bytu), odpojeným plynoměrem (topení na plyn) se fakrt změnila oproti začátku. Máme společnou schránku a jasně popsané ve smlouvě, že já tam nechá její poštu a ona zase tu mou. její řešení je , že tu mou poštu vyhazuje. Prostě PEKLO. Jo neměla jsem to vlatně ano pronajímat dál, ale nechtěla jsem ten byt vracet. Tohle jsem fakt netušila - co jsou lidi zač. Jdu se ještě poradit na charytu - jeslti nemají nějaké řešení - třeba azylový dům pro pani nebo něco. Nebo také překvapí a bude ke konci dubna odstěhovaná. No já fakt nevím. Moc Vám děkuji za všechny rady. Fakt bych ráda volila tu brutální, ale zákon je hold zákon.

Hlásím pokrok. Dohnala jsem podnájemnici tuto sobotu. Otevřela mi a podepsala ukončení o podnájmu. Avšak stěhování neplánuje - nemá kam jít. Tedy jsem jí navrhla, že nastoupí na mé místo přímého nájemce a že ji pomohu vše vyřídit s majitelem bytu tedy s bytovou společností. Podle právníka je to pro mou osobu mnohem lepší než se s ní soudit a podávat žalobu na vystěhování - čekání i několik let. Ona u mé osoby má vratnou kauci 6 tisíc a já jí dalších potřebných 6 půjčím (vratná kauce 12 ticís pro bytovou společnost). Vše samozřejmě oproti podpisu a směnce (překontroluje právník). Také potvrdí, že jsem jí vratnou kauci vrátila (písemně). Ve čtvrtek jdeme na bytovou společnost - ukončit můj nájem a zapsat tam jí a složit vratnou kauci za její osobu. Snad už tento problém bude dořešen. Pak ať si ji tedy vystěhuje majitel bytu ta bytová společnost pokud jim bude dělat problémy s placením nebo něco podobného. Já už byt nepotřebuji a takové starosti s podnájemnicí již zažít nechci. Dělat pštrosa a schovávat hlavu do písku to o pravdu není řešení. Podnájemnice si neuvědomovala, že klidně na té ulici mohla skončit, ale já se nechtěla honit po soudech. Teď ještě z ní těch 6 tisíc po splátkách dostat............ Děkuji všem za rady a pomoc

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru