Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Česká kancelář pojistitelů-vymáhání dluhu po zemřelém strýci

Zdravím.Potřebuji poradit jak postupovat dál.
Loni zemřel strýc.Vlastnil několik let automobil Audi 80.V roce 2010 ho strýc odhlásil z evidence.Jenže nikdo nevěděl, že v roce 2009 neplatil povinné ručení.Auto stálo na ulici před domem pána, který mu ho předtím naboural a domluvili se, že mu ho opraví.K čemuž nedošlo.
Nevím, jak dlouhou dobu strýc pojistku neplatil, nacházíme v papírech co po něm zůstaly nějaké upomínky od pojištovny, on měl ale uzavřené dvě povinná ručení (nevím proč) .Nicméně nejvíc upomínek nacházíme od Kooperativy.
V říjnu strejc zemřel, proběhlo dědické řízení s lhůtou pro přihlášení případných věřitelů či tajných dětí.Nepřihlásil se nikdo, řízení proběhlo.
No a v únoru přišel mámě dopis z kanceláře pojistitelů, že strýc neměl pojištění v roce 2009 víc jak 6 měsíců a chtějí po mámě zaplatit přes 15 tisíc za víc jak 150 dní bez pojištění plus penále a úroky z dlužné částky cca 36 tisíc.
Jak mohla máma vědět, že strýc pojistku neplatí?Proč to chtějí teď po ni?Mohli se přeci přihlásit v dědickém řízení.
Máme nějakou šanci se bránit?
Máma je z toho na prášky, loni zemřela babička, po ní strýc.Po nikom nezůstala koruna ani na pohřeb, všechno táhla moje máma s mou pomocí.A do toho tohle.

Díky moc za každou radu.Hezký večer.

Předmět Autor Datum
Však jestli po strýcovi nezůstala ani koruna na pohřeb, proč to dědictví neodmítla? U nás se dědí ne… nový
hm 17.03.2013 05:53
hm
obcansky zakonik § 470, mas stesti, ale od pristiho roku bys to musel zaplatit nový
ms-fiala 17.03.2013 09:07
ms-fiala
Si myslím, že štěstí nemá, píše sice o tom, že nezbyla ani koruna, ale nějaká ta nemovistost nebo mo… nový
hm 17.03.2013 09:23
hm
http://www.novinky.cz/finance/293018-dedicum-bude- hrozit-ze-kvuli-dluhum-predka-zaplati-vic-nez-kol… nový
ms-fiala 17.03.2013 09:57
ms-fiala
Bez návštěvy advokáta, který dědictví vypořádával to asi nepůjde. Můj laický a snad i logický názor… nový
mirektatra 21.03.2013 02:57
mirektatra
Pročetli jsme mraky papírů, co v zahradním domku, kde strýc bydlel, zůstalo.Nalezli jsme několik neo… poslední
iconek 21.03.2013 12:21
iconek

Bez návštěvy advokáta, který dědictví vypořádával to asi nepůjde. Můj laický a snad i logický názor je ten, že obnovit uzavřené dědické řízení lze jen na základě návrhu dědiců, protože pak by byla jejich možnost zříci se dědictví nemožná, neboť to fakticky nelze udělat zpětně /s majetkem již mohlo být nakládáno/. Nemyslím si, že ČKP má nějakou reálnou šanci z již uzavřeného dědického řízení něco vymoci.
Pokud se matka dědictvím stala majitelkou auta, musí s ním nakládat podle Zákona, tedy pokud je umístěno na veřejném prostranství - byť s čísly v depozitu, bude ČKP požadovat jeho pojištění s argumentem, že i tak může vozidlo způsobit pojistnou událost /prorezne nádrž a způsobí výjezd IZS, jenž je třeba zaplatit/. Na Vás pak bude doložit, že vozidlo není provozováno a soud rozhodne, kdo má pravdu. /Z dotazu není jasné, je-li vozidlo vyřazeno přechodně, nebo trvale - tedy fizicky neexistuje, nebo je kompletní, ale využito k jinému účelu - uskladnění zahradního náčiní, včelín.../

Pročetli jsme mraky papírů, co v zahradním domku, kde strýc bydlel, zůstalo.Nalezli jsme několik neotevřených dopisů od ČKP, kde ho vyzývají k úhradě dlužné částky.Pak i pár dopisů z pojištovny Kooperativa, několik výzev od inkasní agentury, ale i několik zaplacených ústřižků složenek, o zaplacení dlužné částky jak pojištovně tak inkasní agentuře.
Ono kdo ví, kolik dopisů třeba spálil, někde založil či vyhodil.Blbě se to teď skládá dohromady.Všechny dlužné částky se motají kolem roku 2009.Následující rok strýc vozidlo odhlásil.Teda alespoň to tvrdil.Auto několik let předtím stálo nepojízdné na ulici.Dokonce jsme našli i výzvu OÚ k jeho odstranění.Nakonec auto prodal na díly nějakým čmoudům, co měli o vozidlo zájem.Víc nevíme, neměli jsme důvod kontrolovat strýcovo jednání, nebyl nesvéprávný.
Zkusíme se obrátit na právničku, která vedla dědické řízení.Teda spíše máma, já u ni nebydlím již několik let.

Děkuji za odpověď.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru