Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nové nařízení - oblečení

No jo, když lidi si za spoustu věcí můžou i sami. To je vždycky řevu, když si zaměstnavatel něco vymyslí, ale realita je ta, že je to jen ten řev.

Typicky u nás si po novém roce pan majitel vymyslel doložku ke smlouvám (nemáme kolektivní smlouvy). Dost nevýhodnou, změnu v pracovním zařazení, změnu odměňování. Všichni i věděli, proč ta doložka vznikla - odešel jeden ajťák ve zlém a ten "hajzlík" navíc využil svá práva daná mu jeho smlouvou a zákoníkem práce. No děs a hrůza, pan majitel ho nemohl při odchodu řádně ztrestat... :-?
Co se stalo? Ti co pindali nejvíc, jak si to může majitel dovolit, že je přece zákoník práce atd. atd. to podepsali jako první. A nebyli to jen lidi, kteří by se o své místo měli bát (a tam to ještě trochu chápu, i když ze strachu, aby se mě majitel nezbavil podepíšu něco, díky čemu se mě zbaví ještě jednodušším způsobem ::) ), šlo to napříč nepostradatelností ve firmě (i když nahraditelný je každý, ale právě tady platí "za jakou cenu"). Podpis si nakonec zdůvodnili tím (možná i vnitřně, pro klid svědomí), že v doložce není nic jiného než to, co je v zákoníku práce. Nepostřehli rozdíl, že v zákoníku práce se mluví o možné dohodě zaměstnavatele se zaměstnancem (v podstatě zákoník práce dává možnost k manévrování), zatímco v doložce se bianco "dohodli". (A nakonec je to jedno, pokud je v doložce to samé, co v zákoníku práce, není tuplem důvod ji podepisovat.)
Když jsem to pak já (a odhaduji tak 15-20% zaměstnanců firmy) nepodepsal, dozvěděl jsem se, že majitele zbytečně dráždím(!).... právě od těch prvních v řadě.

Mají možnost de facto si vylepšit pozici ve firmě tím, že neudělají nic (nepodepíšou) ale to ne. Aktivně podepíšou a až zaměstnavatel svého práva vyplývajícího z doložky využije (a on to udělá), bude hajzl. A co víc, hajzl budu možná i já a asi těch 15-20% dalších, protože jsme ho dráždili a tím ho nepřímo donutili doložku využívat (takhle hodně z těch ukřivděných opravdu uvažuje).

(Někteří lidé ve firmě a to ti hůře nahraditelní u mě hodně, hodně klesli. Buď jsou pitomí, nebo v jádru s*áči.)

Takže já naprosto chápu, že zaměstnavatelé si v mnoha případech vymýšlí blbosti, ale zaměstnanci ji to ještě častěji zbytečně usnadňují.

A ještě dodatek. Já jsem vlastně rád, že je takových pitomců a s*áčů dost. Na mojí pozici je ve firmě osm lidí, šest jich podepsalo. Mám vysokou jistotu, že až se bude majitel někoho z nás osmi zbavovat, půjde na řadu nejdřív těch šest, protože tam s tím nebude nejmenší problém. :puff:

Dodatek 2: Otázkou je samozřejmě také vymahatelnost doložky (podepíšu, stejně to nebude moci uplatnit), ale i tak si podpisem připravuji nevýhodnou pozici. Kdo z těch, co už to podepíšou budou mít sílu na to doložku zpochybňovat....

Dodatek 3: Samozřejmě, že 15-20% zaměstnancům se nestalo vůbec nic a to je náš pan majitel/zaměstnavatel prohlašován za řádného upíra

Omlouvám se za OT, ale prostě jsem k problému "hajzl zaměstnavatel" musel. Za neúctu k těm 80% zaměstnanců se lidem čtoucím toto vlákno omlouvám. Je to způsobeno tím, že těch 80% zaměstnanců znám.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny