Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nové nařízení - oblečení

Ahojky, potřebovala bych radu - pracuji v jedné firmě už deset let. PO celou dobu se všichni zaměstnanci mohou oblékat jak chtějí, protože jsme v kanceláři jen my a s klienty řešíme věci jen telefonicky nebo písemně (tudíž nás nevidí).
A najednou přišlo nařízení, že nesmíme chodit v roztrhaných riflích (to ještě chápu), v žabkách a nakonec nesmíme mít ani tričko.
Otázka tedy zní - má zaměstnavatel nárok mi nařizovat, v čem mám chodit do práce, pokud mi na to nepřispívá ani korunu?
Já totiž jiné oblečení nevedu a finance na komplet novou garderobu teda fakt nemám.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ano moze, v podstate pozaduje standartne 'business' oblecenie
nl12345 16.04.2013 11:59
nl12345
tady podle toho článku mi to přijde, že až tak nemůže http://www.hledampraci.cz/pracovni-pravo/zakaz…
daneva 16.04.2013 13:57
daneva
Pozri toto nie je o prave, toto je o etike. Z mojho pohladu zamestnavatel nechce po vas nic drastick…
fleg 18.04.2013 10:49
fleg
no jo, lojalita k zamestnavatelovi sa najlepsie buduje tak, ze ta nuti dodrzovat somariny, ktore si…
nl12345 18.04.2013 14:21
nl12345
No jo, když lidi si za spoustu věcí můžou i sami. To je vždycky řevu, když si zaměstnavatel něco vym… poslední
Zarniwúp 19.04.2013 13:09
Zarniwúp

Pozri toto nie je o prave, toto je o etike. Z mojho pohladu zamestnavatel nechce po vas nic drasticke, nenuti vam dress code, ktory by ta nejako vyraznejsie zatazoval, chce len na pracovisku ustanovit vnutornym predpisom prave aky taky standard pri obliekani.
Pokial mas s tym problem a budes toto nariadenie porusovat nie je problem sa ta zbavit, myslim, ze na tvoje miesto caka 10 dalsich ludi. Ja na jeho mieste to spravim okamzite.
Trosku nerozumiem preco v dnesnej dobe vsetci chcu vsetko riesit cez pravo a este k tomu pisane pravo. Existuje predsa aj nepisane pravo (aj to casto sudy akceptuju), existuje eticky kodex, to ako sa mame spravat, obliekat, existuje dokonca aj u nas neznamy pojem a to je lojalita k zamestnavatelovi a pod. Preco sa hned v takejto banalite obraciate pomaly na sudy?

No jo, když lidi si za spoustu věcí můžou i sami. To je vždycky řevu, když si zaměstnavatel něco vymyslí, ale realita je ta, že je to jen ten řev.

Typicky u nás si po novém roce pan majitel vymyslel doložku ke smlouvám (nemáme kolektivní smlouvy). Dost nevýhodnou, změnu v pracovním zařazení, změnu odměňování. Všichni i věděli, proč ta doložka vznikla - odešel jeden ajťák ve zlém a ten "hajzlík" navíc využil svá práva daná mu jeho smlouvou a zákoníkem práce. No děs a hrůza, pan majitel ho nemohl při odchodu řádně ztrestat... :-?
Co se stalo? Ti co pindali nejvíc, jak si to může majitel dovolit, že je přece zákoník práce atd. atd. to podepsali jako první. A nebyli to jen lidi, kteří by se o své místo měli bát (a tam to ještě trochu chápu, i když ze strachu, aby se mě majitel nezbavil podepíšu něco, díky čemu se mě zbaví ještě jednodušším způsobem ::) ), šlo to napříč nepostradatelností ve firmě (i když nahraditelný je každý, ale právě tady platí "za jakou cenu"). Podpis si nakonec zdůvodnili tím (možná i vnitřně, pro klid svědomí), že v doložce není nic jiného než to, co je v zákoníku práce. Nepostřehli rozdíl, že v zákoníku práce se mluví o možné dohodě zaměstnavatele se zaměstnancem (v podstatě zákoník práce dává možnost k manévrování), zatímco v doložce se bianco "dohodli". (A nakonec je to jedno, pokud je v doložce to samé, co v zákoníku práce, není tuplem důvod ji podepisovat.)
Když jsem to pak já (a odhaduji tak 15-20% zaměstnanců firmy) nepodepsal, dozvěděl jsem se, že majitele zbytečně dráždím(!).... právě od těch prvních v řadě.

Mají možnost de facto si vylepšit pozici ve firmě tím, že neudělají nic (nepodepíšou) ale to ne. Aktivně podepíšou a až zaměstnavatel svého práva vyplývajícího z doložky využije (a on to udělá), bude hajzl. A co víc, hajzl budu možná i já a asi těch 15-20% dalších, protože jsme ho dráždili a tím ho nepřímo donutili doložku využívat (takhle hodně z těch ukřivděných opravdu uvažuje).

(Někteří lidé ve firmě a to ti hůře nahraditelní u mě hodně, hodně klesli. Buď jsou pitomí, nebo v jádru s*áči.)

Takže já naprosto chápu, že zaměstnavatelé si v mnoha případech vymýšlí blbosti, ale zaměstnanci ji to ještě častěji zbytečně usnadňují.

A ještě dodatek. Já jsem vlastně rád, že je takových pitomců a s*áčů dost. Na mojí pozici je ve firmě osm lidí, šest jich podepsalo. Mám vysokou jistotu, že až se bude majitel někoho z nás osmi zbavovat, půjde na řadu nejdřív těch šest, protože tam s tím nebude nejmenší problém. :puff:

Dodatek 2: Otázkou je samozřejmě také vymahatelnost doložky (podepíšu, stejně to nebude moci uplatnit), ale i tak si podpisem připravuji nevýhodnou pozici. Kdo z těch, co už to podepíšou budou mít sílu na to doložku zpochybňovat....

Dodatek 3: Samozřejmě, že 15-20% zaměstnancům se nestalo vůbec nic a to je náš pan majitel/zaměstnavatel prohlašován za řádného upíra

Omlouvám se za OT, ale prostě jsem k problému "hajzl zaměstnavatel" musel. Za neúctu k těm 80% zaměstnanců se lidem čtoucím toto vlákno omlouvám. Je to způsobeno tím, že těch 80% zaměstnanců znám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru