Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zaměstnavatel vs. světlo

Dobrý den, v práci řešíme takový problém. Možná je to maličkost, nicméně mě to zajímá. V našem provozu je nás většinou 12 žen. K dispozici máme 2 WC. Zaměstnavatel teď na jednom WC odpojil žárovku, protože se podle něj musí šetřit. Na onom WC ovšem není okno, ani jiný přívod světla a při zavření světla je tam úplná tma. Tímto máme v podstatě k dispozici pouze 1 WC, tedy pokud někdo nechce "tvořit" s otevřenými dveřmi. Můj dotaz je jednoduchý, má na toto chování zaměstnavatel právo?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Našla jsem v normě toto: Intenzita osvětlení šaten, umýváren, kabin pro osobní hygienu žen a záchodo…
ssimca 17.04.2013 21:34
ssimca
svitit musi kdyz tam ses,(nemuzes tam byt po tme) kdyz odchazis, tak zhasnes? doma to delame a vprac… nový
ms-fiala 18.04.2013 11:30
ms-fiala
V podstatě se nedivím. Někdy si říkám, že tam u nás pracují asi zaostalci, jelikož nezhasínají, nech… nový
ssimca 18.04.2013 12:17
ssimca
Chovají se jak utržení ze řetězu, protože doma si to musí po sobě uklidit, kdežto v práci to udělá n… nový
Prasak 18.04.2013 13:53
Prasak
Mám ověřeno, že člověk, který doma sám vyžaduje maximální pořádek (tedy ne že by ho do toho nutila d… nový
Zarniwúp 18.04.2013 14:08
Zarniwúp
Pravo na to nema,porusuje tym vsetky nariadenia BOZP,po novom HSE,vsetky pracovne priestory,socialne… poslední
audax 18.04.2013 23:07
audax

Našla jsem v normě toto:
Intenzita osvětlení šaten, umýváren, kabin pro osobní hygienu žen a záchodových předsíní musí být nejméně 100 lx, záchodů, pisoárů a úklidových místností nejméně 60 lx. V místnostech, kde není zaručená požadovaná intenzita denního osvětlení, se musí navrhnout osvětlení umělé (podle ČSN 36 0020-1) .

Jenže nikde není uvedeno, že ono umělé osvětlení musí svítit, že... a ohledně počtu - pro prvních deset žen jedno WC, pro dalších 20 další WC.

V podstatě se nedivím. Někdy si říkám, že tam u nás pracují asi zaostalci, jelikož nezhasínají, nechají klidně protékat splachovač, papírové ručníky na ruce klidně hodí na zem, ač je koš 5 cm dál, rozlijí na lince kávu, však co, to tak necháme... fakt jestli se tak chovají doma, nebo čím to je nevím

Pravo na to nema,porusuje tym vsetky nariadenia BOZP,po novom HSE,vsetky pracovne priestory,socialne miestnosti nevynimajuc,ktore sluzia na vykon prace musia mat osvetlenie a to minimalne o intenzite 600 luxov,co zodpoveda cca 40W ziarovke,slabsie osvetlenie moze byt v pripade,ze osvetlovacie teleso nieje vzdialene od osvetlovanej plochy menej ako 1m....pokial nepochodite u zamestnavatela priamo dajte podnet priamo zastupcovi HSE,ktory musi byt urceny v prislusnej firme,alebo sa obratte na ustav hygieny prace alebo priamo na inspektorat prace,do ktoreho posobiska dotycna firma patri,po tme moze sudruh majitel drzat svojich clenov domacnosti vylycne doma,v praci voci zamestnancom je povinny dodrzat urcite pravidla.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru