Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vymáhání dluhu ze strany banky

Dobrý den, mohla bych Vás prosím požádat o radu jak postupovat: zrušila jsem smlouvu s bankou o úvěrovém účtu. Na konce veškeré korespondence o zrušení smlouvy a uhrazení závazků k bance dle posledního vyúčtování mi ještě přišlo oznámení, že mi banka vypočítala úrok z úvěru, který budu muset zaplatit a že mi přijde ještě další vyúčtování s částkou, kterou mám zaplatit. Protože jsme měla pochyby, zavolala jsem na zákaznický servis banky a žádala vysvětlení. Jedná se údajně o částku 234 Kč. Nicméně další korespondenci ani zmíněné vyúčtování jsme od banky nedostala a tak jsem záležitost považovala za ukončenou. To se odehrálo před necelými2 měsíc. Před pár dny jsem dostala e-mail od nějaké inkasní agentury, která mě vyzývá, abych dluh vůči bance zaplatila. Zavolala jsem do agentury, a ti mi tvrdí, že mi banka poslala vyúčtování a ještě další výzvu k zaplacení, ale já jsem nic nedostala. Tak jsem je požádala, aby mi vyúčtování - výpis z účtu, kde bude jasně vidět, za co bance dlužím. poslali znovu. Druhý den mi přišel dopis od této inkasní agentury, která mě kontaktuje na základě mandátní smlouvy s bankou k úvěrové smlouvě č.... (shoduje se číslem mé smlouvy s bankou) vyzývá mě k okamžitému zaplacení a pohrůžkou, že pokud tuto výzvu budu ignorovat, tak záležitost předají k nějakému dalšímu "předsoudnímu" projednání, atd.
Já vím, 234 Kč není žádná velká částka, ale celý postup banky a nějaké agentury mi připadá podivný a arogantní.
Podotýkám, že se jedná o velkou a velmi známou banku v Česku, ne nějaký soukromý malý finanční ústav. Proto bych od nich čekala serioznější přístup ke klientovi.
Prosím, poraďte mi jak můžu v tomto případě postupovat, jaká mám vůči takovému postupu práva.
Děkuji předem
P.Sokolová

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kazda banka si uctuje "pokutu" pri zruseni,predcasnom vyplateni uveru zo strany klienta a takisto po… nový
audax 23.04.2013 23:28
audax
ono to s těmi poplatky u nás není už takovej "jistej byznys". Nedávno u nás soud zrušil část smlouvy… nový
Boeing 24.04.2013 22:53
Boeing
Jinak pokud je to neoprávněný poplatek, tak proč to platit? Hm, jenže tohle je těžké... Kdo to určí… nový
Dale Cooper 25.04.2013 16:05
Dale Cooper
no ovšem, však to je základ byznysového modelu těch "nějakejch" poplatků. Ve spolupráci s inkasníma… nový
Boeing 25.04.2013 16:44
Boeing
Nerozporuji to, že instituce (banky, operátoři, pojišťovny...) hrabou kde mohou, nejlépe se holí "ma… nový
Dale Cooper 25.04.2013 20:19
Dale Cooper
nejlépe se holí "malí" zákazníci. no však o tom ten byznys je. Každej hrabe kde může, ale to co děl… nový
Boeing 25.04.2013 20:46
Boeing
Ale souvisí ta elektrika, souvisí. Divil by ses, kolik lidí takhle uvažuje... Chtěl jsem vyjádřit to… nový
Dale Cooper 25.04.2013 20:56
Dale Cooper
To bych se fakt divil. Ale je fakt, že u tý elektřiny či plynu si řeknou "kdyžtak bude vyšší nedopla… poslední
Boeing 25.04.2013 21:04
Boeing

ono to s těmi poplatky u nás není už takovej "jistej byznys". Nedávno u nás soud zrušil část smlouvy, kde nebyl poplatek jasně definován. Vzhledem k tomu, že nikdo z nás smlouvu neviděl, doporučil bych kontaktovat ty spolky či internetové skupiny, co se zabývají bankovními poplatky, neboť ti v tomhle směru vědí asi nejvíc. Každopádně tam zas pozor na splnomocnění - pokud ty hromadné žaloby projedou, vzniknou jim náklady, které nebudou schopni uhradit ti organizátoři.

Jinak pokud je to neoprávněný poplatek, tak proč to platit? Vždyť ty všelijaké poplatky (nejen u bank) jsou pro velké společnosti zlatý důl.

Jinak pokud je to neoprávněný poplatek, tak proč to platit?

Hm, jenže tohle je těžké... Kdo to určí? Tazatel? Pořádně nenapsal, za co ten astronomický (234,- Kč) poplatek má být.
Osobně bych bance narval do chřtánu 234,- Kč a měl od nich pokoj. Než se soudit a kdesi cosi. Případně po čase čelit exekuci, když to banka pěkně nechá uležet a nabobtnat o penále.

no ovšem, však to je základ byznysového modelu těch "nějakejch" poplatků. Ve spolupráci s inkasníma agenturama si velké společnosti hrabou stovky milionů jen tak. Však si spočítej, kolik vydělá společnost s milionem zákazníků, když každýmu naúčtuje blbou stovku v nějakém poplatku, který záhy doplní exekuční hrozba inkasní agentury.

Jasně, že my to nerozhodnem, proto jsem tazateli doporučil obrátit se na ty spolky, co se poplatky výhradně zabývají, je to aktuálně poměrně silné téma.

Každopádně taky mě nebaví se hádat o pár korun a momentálně mám na stole už asi měsíc výpis plateb a faktur pro kyslík za poslední půl rok a furt jsem se nedostal k tomu, jim to zdokumentovat a zaslat a mezitím skačou další poplatky. Oni udělají chybu, já nemám čas to řešit a díky tomu si naúčtují poplatky za kdo ví co. Tohle je prostě svinstvo.

Nerozporuji to, že instituce (banky, operátoři, pojišťovny...) hrabou kde mohou, nejlépe se holí "malí" zákazníci. To je ovšem jedna stránka věci.
Druhá je to, že s někým podepíšu smlouvu a tam se třeba píše o poplatku za slunečný den nebo za déšť. Pak usoudím, že je kravina to platit a nezaplatím to. No a kdo to v tomto případě odsere? No správně, Kefalín. Odseru to jen a pouze já. Takhle to dělat je cesta do pekel.
Jeden příklad za všechny. Mámina kolegyně z práce (věk 50+, Mgr. CSc). Má domek, po odečtu elektřiny jí dodavatel zvedl zálohy. Paní však usoudila, že jsou příliš vysoké, prý minulá spotřeba byl jednorázový výkyv. Myslíš, že šla na energetiku to nějak řešit? Ne. Místo 2500,- Kč měsíčně (elektrikou topí) jim posílala jen asi 1600,- Kč, prý si to tak spočítala. Pak byla děsně překvapená, že jí prostě odpojili... Dle mého názoru naprosto oprávněně.

nejlépe se holí "malí" zákazníci.

no však o tom ten byznys je. Každej hrabe kde může, ale to co dělají velké společnosti je sofistikované okrádání. Věřím, že na to existuje několik modelů či strategií a je to zcela neoficiálně běžně používaný nástroj pro společnosti, které jsou dostatečně silné.

Co se týče románových smluv a poznámek pod čarou. Toto je taky jiná kapitola, protože jsou ty smlouvy dělány záměrně tak složitě, aby si ten "malej" neškrtl, resp. vůbec to nepochopil.
Jde o to, že některé poplatky nejsou ve smlouvách jasně řečeny a často se v op odkazuje na aktuální ceník, který se samozřejmě libovolně a dle potřeby mění. A pak dochází k situacím, že klient platí za něco, co vzniklo dodatečně nebo není zcela v op definováno. Viz nedávný soudní spor o poplatcích k úvěru, který skončil ve prospěch klienta a soud část smlouvy zrušil. Druhá strana sporu byla jedna z největších českých bank. Upozorňuju, že se soudil jednatel soukromé společnosti o pár tisíc, nešlo o prachy, ale o princip a samozřejmě ten si najal právníka a ten už to zařídil, prodavačka z tesca takovou možnost nemá.
To co popisuješ stím moc nesouvisí, protože to je fakt hloupé chování. Jako kdyby si každej rozhodoval, kolik bude kdy platit bez ohledu na smlouvu. Tohle nepraktikují desetitisíce, statisíce, či milióny lidí, a nemá to tedy souvislost. Tady jsou nuceni statisíce lidí platit nějaké poplatky a právě proto, že nemají moc šanci se bránit, to raději zaplatí. Každýho věc, jak si nechá srát na hlavu, ale tyhle praktiky jsou prostě svinstvo. Stačí si vzpomenout na ty satelitní TV, kde zavedli nějakej 30-40 či kolik kaček měsíčně v rámci jakéhosi servisního poplatku. Někdo tu psal, že mají cca 2mil. klientů, no, tak jsou každej měsíc bohatší o desitky milionů. Jo, je to byznys, ale taky pěknej ojeb, což samozřejmě nezainteresované a vedení netrápí, protože když to náhodou nevyjde, tak neva, platí původní finanční plán.

Ale souvisí ta elektrika, souvisí. Divil by ses, kolik lidí takhle uvažuje...
Chtěl jsem vyjádřit to, že je vrcholně hloupé nesouhlas s poplatkem (jakýmkoli) vyjádřit jeho nezaplacením. To nikdy neskončí tím, že se banka (nebo kdokoli jiný) chytne za nos, ale naopak to bude do mrtě vymáhat stůj co stůj. Stejně tak je bezpředmětné se vozit po někom někde na pobočce, ten je poslední, kdo to může změnit.
O tom satelitu nic nevím, tu věc nevlastním a vlastnit nebudu.

To bych se fakt divil. Ale je fakt, že u tý elektřiny či plynu si řeknou "kdyžtak bude vyšší nedoplatek no". U bank apod. by to byla fakt hloupost.

Chtěl jsem vyjádřit to, že je vrcholně hloupé nesouhlas s poplatkem (jakýmkoli) vyjádřit jeho nezaplacením.

To už je samozřejmě pravda, proto jsem tazatelku odkázal na ty spolky, co se tím zabývají. Tam jí sice řeknou ať to zaplatí, ale taky se může stát, že pokud se do toho aktivně zapojí, nějakej manažer ten poplatek "odmázne", jak to občas bývá, když je křikloun moc silný a slyšet.

Edit: já jsem chtěl zas vyjádřit, že tupé placení poplatků není ideální, protože jsou to sice drobný, ale v součtu od všech společností už to lítá do tisíců ročně a společnostem do miliardových "umělých" zisků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru