Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stočné - neuhradenie faktúr

Môže s.r.o-čka so 100 % účasťou našej obce , s ktorou máme podpísanú zmluvu za odvedenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou / stočné/,požadovať úhradu neuhradených faktúr , ktoré sme odmietli uhradiť po zistení , že predmetná s.r.o.-očka, na základe výpisu zo živnostenského registra nemá oprávnenie na prevádzkovanie verejnej kanalizácie ?

/Oprávnenie prevádzkovať verejný vodovod alebo verejnú kanalizáciu má len fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorej bolo udelené živnostenské oprávnenie na prevádzkovanie verejných vodovodov alebo verejných kanalizácií. Podmienkou na udelenie živnostenského oprávnenia je splnenie požiadaviek na odbornú spôsobilosť. /
Vychádzam z domnienky, že nedostatok spôsobilosti na právne úkony – právnej subjektivity, je dôvodom absolútnej neplatnosti právneho úkonu.

Vopred ďakujem za Vaše názory .

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ak s takouto spoločnosťou máte uzatvorenú zmluvu, nemôžte odmietnuť uhrádzať faktúry z dôvodu, že sp… poslední
AK Benova 03.06.2013 00:03
AK Benova

Ak s takouto spoločnosťou máte uzatvorenú zmluvu, nemôžte odmietnuť uhrádzať faktúry z dôvodu, že spoločnosť nemá oprávnenie na prevádzkovanie verejnej kanalizácie. V zmysle ustanovenia §3 Obchodného zákonníka platnosť zmluvy nie je dotknutá tým, že spoločnosť nie je oprávnená na podnikanie.

Ak by Vám činnosťou tejto spoločnosti vznikla škoda, v zmysle ustanovenia §3 ods. 2 Obchodného zákonníka, za škodu nezodpovedá iba táto spoločnosť, ale aj osoby, ktoré činnosť uskutočňovali v jej mene a na jej účet, čo môže byť v určitých prípadoch výhoda, keďže za škodu zodpovedá širší okruh osôb.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru