Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Spor o stavbu plotu

Zdravím,
mám problém se sousedem ohledně stavby plotu. Soused je typ "věčný stavitel" a kolem svého pozemku má již více než 5 let postavené plotové sloupky. Odmítá ovšem plot dokončit a natáhnout pletivo (resp. chystá se k tomu až za několik let). Zároveň s tím odmítá i souhlasit s stavbou mého plotu na společné hranici. Argumentuje tím, že potřebuje mít možnost údržby i z druhé strany a tak si prý musím postavit svůj plot metr od jeho budoucího. Stavební úřad mi sice potvrdil, že taková argumentace nemá oporu v zákoně, je nesmyslná, a případnou námitku odmítnou, ale zároveň mě upozornil, že se územní řízení pravděpodobně potáhne roky. Já mám ovšem zahradu již osázenou a bez plotu mi v zime vše zničí zajíci a srnky. Zajímalo by mě tedy, co mi reálně hrozí v případě, že plot postavím na černo a budu až zpětně řešit její legalizaci. Podotýkám přitom, že se jedná pletivo 120 cm a tudiž je otázka údržby případného druhého plotu bezpředmětná. Díky.

Předmět Autor Datum
Já bych se zkusil domluvit se sousedem a natáhl své pletivo na jeho sloupky, když jsou na společné h… nový
Kráťa 23.05.2013 14:51
Kráťa
Ak sa rýchlo nedohodneš, postav na hranici pozemku svoje stĺpiky, natiahni pletivo, iné nerieš. Ten… nový
bnalim 23.05.2013 17:28
bnalim
Teda netusim jak na dalnym vychode, ale u nas je plot vyssi 170cm stavba podlehajici stavebnimu povo… poslední
bahno 24.05.2013 14:05
bahno
Údržbu jeho plotu mu musíš umožnit, ale on tě o ni musí napřed požádat a ty mu vyhovět. Nemusí tam b… nový
Prasak 23.05.2013 18:19
Prasak
1. ke stavbě plotu v těsné blízkosti hranice sousedova pozemku potřebuješ jeho souhlas. V případě, ž… nový
centsm 23.05.2013 23:28
centsm

Ak sa rýchlo nedohodneš, postav na hranici pozemku svoje stĺpiky, natiahni pletivo, iné nerieš.
Ten "metr od jeho" je nezmysel. Ak bude protestovať, ignoruj ho.
Nech sa sťažuje, - všade ho vysmejú.....
Nepotrebuješ nič legalizovať, ani jeho súhlas. Plot na čierno je nezmysel, také neexistuje ani jeho legalizácia.
Daj tam dvojmetrové pletivo najlepšie.

Údržbu jeho plotu mu musíš umožnit, ale on tě o ni musí napřed požádat a ty mu vyhovět. Nemusí tam být okamžitý a permanentní přístup. Když to postavíš půl metru od jeho plotu, bude tam místa habakuk, kdyby to chtěl náhodou dostavět. A nebo to postavíš přímo k tomu plotu s tím, že až to bude chtít konečně dodělat, tak mu ten svůj plot odděláš. Pokud jen zarazíš sloupky do země a zajistíš v díře šutrama (tedy bez betonové základny), nebudeš mít problém ten plot v případě potřeby odstranit.
Někdy platí - kdo se moc ptá, moc se dozví. :-)

1. ke stavbě plotu v těsné blízkosti hranice sousedova pozemku potřebuješ jeho souhlas. V případě, že jej nepředložíš tak se řízení skutečně může táhnout roky, protože soused má právo neustále podávat námitky a stavební úřad se s nimi musí vždy vypořádat a ty nestavíš plot. Plot stavíš na svém pozemku, nikoliv na hranici. Ani část betonu kolem sloupků nesmí zasahovat do sousedova pozemku!
2. Pokud již soused legálně zahájil stavbu plotu, nemůžeš mu svojí stavbou znemožnit její údržbu z tvojí strany. To ti stavební úřad nedovolí postavit.
3. Stavba načerno musí být velmi rychlá, aby si soused během stavby nestačil stěžovat. Musel bys s největší pravděpodobností bourat. Na stížnost po stavbě má soused 3 roky a ty 2 možnosti. Když se stavební úřad na tebe naštve, nařídí likvidaci plotu, ale ty máš možnost podávat námitky proti jejich rozhodnutí. V případě, že je úřad naštvaný na souseda, tak ti dodatečně dá souhlas a možná symbolickou pokutu, ale plot stojí.
Měl jsem téměř na vlas podobný případ, který se vlekl skoro 2 roky. A kdyby se úředníci nenaštvali na souseda, který si stěžoval co 14 dnů, tak plot dodnes nestál. Samozřejmě soud může rozhodnout rychleji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru