Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odstoupení od smlouvy.

Dodrý den. Prosím o radu.Koupily jsme nebytovou jednotku v rodinném domě.V tomto rodinném domě může být jenom tři bytoví jednotky,tři ostatní nebytoví.Když jsme koupily nebytovou jednotku (dílna) ,prodávající nám řekl,že lze s toho udělat byt,a být tam trvale hlášen.Svědky máme,ale jsou to naše rodiče a dcera.Bohužel jsme to ne ověřili, a koupili.Za 11 měsíců zjistili že to není pravda.Když jsme to oznámili prodávajícímu ,tak nám odpověděl,že tohle nám neřekl (což je lež), a řekl nám to že musím z toho udělat ateliér, a pak ne bude problém (máme to co řekl natočení na mobil).Pak mužem v atelieru bydlet a trvale být hlášeni. Což taky není pravda.Chtěli by jsme odstoupit od smlouvy a vrátit peníze. Když nepůjde po dobrém, řešíme to soudní cestou. Prosím odpovědět,jestli máme šanci uspět u soudu? Jaku máme lhůtu na odstoupení od smlouvy.Chvátáme na odpověd. Děkujeme.

Předmět Autor Datum
Podľa slovenskej právnej úpravy kupujúci má právo odstúpiť od zmluvy vtedy, ak ho predávajúci ubezpe… poslední
AK Benova 02.06.2013 22:46
AK Benova

Podľa slovenskej právnej úpravy kupujúci má právo odstúpiť od zmluvy vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.

V zmysle uvedeného by ste boli oprávnený od kúpnej zmluvy odstúpiť, avšak podľa môjho názoru iba v prípade:

a/ ak by bolo zo zmluvy zrejmé, že úmyslom uzatvorenia zmluvy je kúpa priestoru, ktorý bude vhodný po prekvalifikácii vhodný na bývanie
b/zároveň by predávajúci vyslovene v zmluve vyhlásil, že dieľnu je možné prekvalifikovať na bytový priestor
c/ v zmluve by bolo dohodnuté, že ak sa uvedené tvrdenie predávajúceho ukáže byť nepravdivé, máte právo od zmluvy odstúpiť.

Obávam sa, že by ste so svojim nárokom na odstúpenie od zmluvy na súde neuspeli, ani z Vášho popisu nevyplýva, že by ste boli dohodnutý na tom, že ak priestor nebude možné prekvalifikovať na byt máte právo od zmluvy odstúpiť.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru