Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dílo dle ObchZ a odpovědnost za něj.

Chtěl bych se zeptat co je to vlastně ono "dílo" a kam až sahá odpovědnost za něj.

Příklad:
Firma A si objedná návrh tištěného spoje od firmy B.
Firma A dle návrhu začně vyrábět elektroniku, ale zjistí, že návrh je chybný a elektronika nefunguje = je taky vadná.

A teď: dílo je ten návrh tištěného spoje. ObchZ hovoří o vadách díla, ale ne o vadách věcí vyrobených podle toho díla. Navíc firma A si měla dle § 562 ObchZ návrh zkontrolovat, než podle něj začala vyrábět. Je jasné, že firma B má dát dodané dílo do pořádku. Ale jak to bude s tou vyrobenou vadnou elektronikou? Nese za ni firma B odpovědnost? Nebo to jde na bedra firmy A, co si to měla zkontrolovat?

V tomto mám ještě zmatek a tak děkuji za vysvětlení.

Jízdenka

Předmět Autor Datum
tistak je bud bezvadny alebo vadny. Bezvadny = zodpoveda zadaniu, vadny = nezodpoveda zadaniu. Zavis…
MM.. 06.11.2013 21:09
MM..
Tuto som mozno tresol trochu blbost predtym. Firma A musi tu vadu neprodlene oznamit firme B, hned a…
MM.. 07.11.2013 22:53
MM..
Napr. firma kde robim to riesi tak ze ak sa robi daco na zakazku tak sa urobia najprv len prototypy,… poslední
MM.. 07.11.2013 23:06
MM..

tistak je bud bezvadny alebo vadny. Bezvadny = zodpoveda zadaniu, vadny = nezodpoveda zadaniu. Zavisi od toho co si ta firma A presne objednala a ake dodala podklady.

(napr. ak tistak nezodpoveda scheme ktoru dodala firma A, tak to je jasna vada dila a zodpovednost za skody nesie B, firma A si nemusi nic kontrolovat)

Tuto som mozno tresol trochu blbost predtym. Firma A musi tu vadu neprodlene oznamit firme B, hned ako ju zisti, a firma B musi samozrejme vadu odstranit. t.j. napr. vyrobit nove bezvadne tistaky, Ci kontrola tistaku spada pod ten §562 je podla mna dost sporna, kedze robim v HW brandzi tak si myslim ze kontrolovat nejaky komplikovany tistak napr. ako motherboard apod by bola uplna sialenost, to je proste v tomto pripade (tistak) skor praca firmy B.

ALE firma A si mala vyrobit najprv prototyp, a ten otestovat, predtym jak vyrobila seriu milion kusov, a vada by sa mala prejavit hned pri prototype, a firma A by to hned oznamila firme B a teda nenastanu zioadne dalsie skody, len musi firma B potom vyrobit nove plosaky a bezchybne.

Ak by sa jednalo o nejaku nenormalne skrytu vadu, tak tam sa podla mna musi nejakym sposobom prejavit vseobecne zodpovednost za skody ktore vznikaju mojim vyrobkom (napr. postavim dom ten padne a zabije 3ludi tak budu stihat stavbara a nie majitela domu, ak ten majitel domu tu vadu nemal sancu vidiet. Ak mal sancu vidiet tak je zas vina u majitela domu). T.j. zavisi od presnych okolnosti ze ci to firma A mohla zistit - potom si je na vine sama, alebo ak ne tak tam bude aj firma B mat zodpovednost asi nejaku, ale taketo veci sa zvycajne upravuju v zmluvach medzi firmami a robia ich armady pravnikov.

T.j. ta zodpovednost pripadu z dotazu podla mna neni uplne jednoznacna, bude podla mna zavisiet od presnych detailov tej zavady. Ak mas takyto problem tak si radsej zaplat pravnika ktory posudi dany pripad, pripadne aj nejake posudky k tomu apod, to su potom spory pravnikov a znalocov apod. pripadne potom nejaka dohoda vznikne medzi firmou A a B na nejakej nahrade skody apod. Neviem presne jak je to v CR nechcem kecat.

Napr. firma kde robim to riesi tak ze ak sa robi daco na zakazku tak sa urobia najprv len prototypy, zakaznik to otestuje, a seriova vyroba zacne az ked zakaznik potvrdi pisomne ze to zodpoveda presne zadaniu. Keby potom prisiel ze nezodpoveda zadaniu, tak ale my mame papier ze zodpoveda :) Ale aj napriek tomu je tam vzdy nejaka zodpovednost z nasej strany za vady kusu apod (zaruka) ak sa jedna o seriovu vyrobu, atd, to riesia nejake zmluvy ktore pravnici vypiplavaju do posledneho slovicka. T.j. podla mna neni to tak jednoznacne a zavisi to silne od povahy konkretneho vyrobku a konkretnych zmluv uzavretych medzi tymi firmami.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru