Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výživné na zletilou dceru s titulem Ing.

Dobrý den,prosím o radu,dcera mého manžela nyní ukončila studium na VŠ a získala titul Ing. Chce,ale studovat dál na doktorát v denním studiu,protože dálkově se jí studovat nechce a práci prý nesežene.Zajímalo by mě jestli je manžel povinen dál platit výživné? A do kdy? Dcera chce pak ještě dál studovat.Děkuji za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
výživné na dieťa je možné nárokovať len do 26.roku života bez ohladu na to,či ešte študuje alebo nie…
audax 26.06.2014 10:15
audax
Ano, jak Česku, tak na Slovensku platí stejná dikce zákona. Vyživovacia povinnosť rodičov voči svoj…
Ara 26.06.2014 11:26
Ara
U handicapovaných, nemocných apod. potomků to chápu. Ale bude-li se moje dcera v 27 letech válet dom…
Dale Cooper 26.06.2014 15:06
Dale Cooper
..............no právě,ale co s tím? Zákon se na to bohužel dívá jinak.Zalíbilo se jí dál studovat a…
Mevidka 26.06.2014 15:46
Mevidka
No, když studuje, tak je zákon spíše na její straně. Měl jsem ale na mysli situaci, že dítko nestudu…
Dale Cooper 26.06.2014 16:37
Dale Cooper
Nárok není automatický, pokud se rodiče s dítětem nedohodnou, musí rozhodnout soud. Mimochodem, plat… poslední
Ara 26.06.2014 18:47
Ara

výživné na dieťa je možné nárokovať len do 26.roku života bez ohladu na to,či ešte študuje alebo nie,či sa chystá alebo nechystá ďalej študovať a získať x titulov,zákonom stanovená lehota je 26 rokov rovnako u nás aj u vás v Čechách,toto zostalo zachované v obidvoch republikách ešte z čias keď sme boli ČSSR a ČSFR

Ano, jak Česku, tak na Slovensku platí stejná dikce zákona.

Vyživovacia povinnosť rodičov voči svojim deťom trvá do času, kým dieťa nie je schopné samo sa o seba postarať. Táto povinnosť je časovo neobmedzená, nezanikne teda dovŕšením 26 rokov, ako sa občas mylne interpretuje. Rodičia sú povinní starať sa o svoje deti, ktoré študujú dennou formou na strednej alebo vysokej škole, alebo o deti, ktoré sa o seba nedokážu starať z dôvodu vážnej choroby alebo telesného hendikepu (v prípade takýchto detí môže vyživovacia povinnosť rodičov trvať počas ich celého života).

Věk 26 let znamená konec státem placeného zdravotního a sociálního pojištění a také se nezapočítávají další roky studia do důchodu (v Česku, na Slovensku netuším).

Nárok není automatický, pokud se rodiče s dítětem nedohodnou, musí rozhodnout soud. Mimochodem, platit musí oba rodiče. Může jít i o nepeněžní plnění (ubytování). Pokud se obrátí na soud, musí soudu prokázat, že se s současným vzděláním není schopna uživit.
Vychází se ze zásady, že dítě sdílí životní úroveň svých rodičů. Takový stav by měl být zachován, i když žije jenom s jedním. Má-li tedy rodič nízké příjmy, výživné neplatí i kdyby se prokázala objektivní potřeba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru