Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podmírák v hospodě

Dobrý večer. Mám asi netradiční dotaz, ale přesto se chci zeptat. Jsem pivař - výčepní, učil jsem se na několika kurzech jak správně točit pivo a s veškerou skromností si myslím, že točím pivo mnohem lépe, než kdejaká obyčejná nálevna. Ale problém se nazývá šéf - před několika dny jsem byl šéfem idiotem napomenut, když viděl, že jsem zákazníkovi donesl půllitr, kde asi 3milimetry piva chyběli pod ryskou. Situace byla taková, že obsah piva v pěně (existuje pěna suchá a plná) byl a po několika vteřinách by pivo ihned došlo. Jenže není nic horšího, než hádka s šéfem idiotem, který o pivě, jeho čepování a kvalitě pěny nic neví. Proto se tedy ptám, jak je to s podmírákem? bere se jako podmírák pivo, které má zbytek obsahu piva v pěně, nebo se jako podmírák určí až pivo, kterému úplně sleze pěna a pak se rozhoduje ryskou? děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
V Zmysle zákona je nutné, aby po klesnutí (ustálení) peny na povrch tekutiny, dosahovala hladina cia…
nuda 16.08.2014 22:51
nuda
Díky za vysvětlení. Jak říkám, není větší nepříjemnosti, než srážka s blbcem, zvláště pak, když je b…
PetrAndrej 17.08.2014 00:50
PetrAndrej
Nevím, co tu řešíš. V zaměstnání platí dvě zásady: 1. Šéf má pravdu. 2. Nemá-li šéf pravdu, platí zá…
Yarda 17.08.2014 08:37
Yarda
Taky bych řekl, toč nad míru, mysli si něco o prdeli a neřeš to.
Rainy 17.08.2014 13:20
Rainy
Pěna je vlastně taky natočený produkt, mě se nikdy nestalo že by mi kdekoliv v pivnici natočili pivo…
kamzl 17.08.2014 13:43
kamzl
Myslím, že jsi ještě výčepní cucák, který se bojí šéfa zeptat jak to u něj funguje a jak má pivo pod… poslední
TNT 17.08.2014 23:26
TNT

V Zmysle zákona je nutné, aby po klesnutí (ustálení) peny na povrch tekutiny, dosahovala hladina ciachovanej rysky čapovanej nádoby.

Pokiaľ má problém zamestnávateľ, nech si dá v sklárniach odliať obsahovo menšie sklenice (čaše, tupláky a iné chlasťnádoby).

Ty sa drž svojho remesla, nechlastaj, nehosti bezodplatne, "na sáru" lúzu, nebryndaj .....

Pěna je vlastně taky natočený produkt, mě se nikdy nestalo že by mi kdekoliv v pivnici natočili pivo k rysce, povětšinou to bylo tak že nikdy nedotáčeli do rysky, kolikrát jsem viděl že ho taky podtočili a než jsem se stihnul napít, samo došlo, ne-li tu rysku nepřelezlo.

viděl jsem i v pivnicích to že dotočili pivo k rysce a nožem přebytečnou pěnu strhli, prostě jako odpad.

Vrcholem všeho bylo to, když jsem viděl že pivo moc pěnilo tak pěnu přeléval do dalšího pullitru a pak ho dotáčel. to pivo sem fakt nepil a už jsem tam nikdy nešel.

Ty 3mm by ch považoval za buzeraci-jak od hosta tak od vedoucího. měli by si to jít zkusit sami, jsem zvědavej jak by to zvládli.

Myslím, že jsi ještě výčepní cucák, který se bojí šéfa zeptat jak to u něj funguje a jak má pivo podle něj vypadat. Bude tě jebat za nadmíru, a taky i podmíru. :-D
Je spousta míst co se snaží omluvit nepřesnost míry "na hladinku, dvěma točeními", natočit půllitr jedním zátahem je nejtěžší a na to musí být velmi kvalitní technika i koncový kohout. Ti co to neřeší, a lidi znají, to označí jako šnyt (šnit), které nemá definovanou přesnou míru a jakým stylem natočeno (může to být hodně napěněná třetinka v půllitru).
Čoika pivo měří po plném spadnutí pěny, rozhoduje ryska, samozřejmě v kalibrované sklenici.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru