Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poplatek za rádio v provozovně

Dobrý den, mám trochu obsáhlejší dotaz, k problému, u kterého si nesem jist, zda jsem v právu, či nikoli a proto zdvořile žádám o právní radu.

Měl jsem menší provozovnu, servis a prodej elektroniky. Vloni v létě přišel pán, ze spolku Integram, ale jelikož jsem tam měl několik zákazníků a on se spíš nepředstavil,než představil, navíc prohlásil něco ve stylu (dělám kontrolu rádií, o nic nejde) nabyl jsem dojmu, že se jedná o koncesionářské poplatky a že tedy budu platit nějakou stovku ročně, říkám si OK a protokol o kontrole podepsal (moje chyba a pokud to na tomto projedu, nedá se nic dělat).

Následně, asi za 2 měsíce mi přišel návrh smlouvy k podpisu, že produkuji veřejnou produkci, přináší mi to zisky a musím tedy platit 2500kč ročně. Asi nemusím podotýkat, že takovéto výpalné mě značně rozladilo. Rádio jsem sbalil, do firmy poslal mail, že žádnou veřejnou produkci neprovozuji, rádio bylo pro servisní účely (jak překvapivé v servisu elektroniky) a tudíž o žádnou smlouvu nemám zájem. Bez reakce. Proto jsem volal, na čež mi bylo sděleno, že "musím zaplatit alespoň za měsíc, protože rádio v provozovně bylo viděno a že mi pošlou nový návrh smlouvy. Za měsíc přišla nová smlouva na 365kč (ostatně nevím jak to počítají).
Následně jsem se dočetl o tomto soudním precedensu, který mě přirozeně potěšil a rozhodl jsem se, že tuto bandu prachsprostých vyděračů podporovat nehodlám. Napsal jsem další mail v podobném znění a považoval věc za vyřízenou s tím, že jsem žádnou smlouvu nepodepsal a do jejího podpisu mě přece nikdo nutit nemůže.
Po cca 3 měsících mi telefonoval člověk z tohoto spolku, že nemají stále návrh smlouvy, sdělil jsem mu, že jej ani mít nemůžou, jelikož o žádnou smlouvu nemám zájem a vydírat se od takovýchto lidí nenechám, navíc ani už žádnou provozovnu nevlastním (došlo k jejímu uzavřeníú). Reagoval tak, že tedy OK a že pokud již veřejnou produkci neprovozuji, mám napsat čestné prohlášení s tím,že rádio jsem odstranil ihned po kontrole a nemusím platit nic. Zavěsil jsem s tím, že nic posílat nebudu, že toto všechno mají v mailu a ať mě už neobtěžují.

Nyní, cca po půl roce mi přišel doporučený dopis od advokátní kanceláře NSG Morison, která tyto zmetky pravděpodobně zastupuje, že jsem povinen podepsat smlouvu, zaslat ji zpět a zaplatit poplatek, nebo že jsou oprávněni toto "vymáhat". Následně požadují zaplatit 365kč za onen zaslaný dopis :-)

Poprosil bych erudované odborníky o fundovanou radu, jak mám dále postupovat. Uznávám chybu podpisu na protokolu o kontrole a že jsem nezaslal čestné prohlášení, ovšem měl jsem jich už opravdu dost a navíc mi přišlo, že asi nebudou moc pevní v kranflecích, když nejprve chtějí 2500kč, pak tedy stačí i platba za měsíc a následně nakonec nemusím platit nic, ale musím poslat nějaké prohlášení.
Mám v plánu napsat doporučený dopis, že jsem žádnou veřejnou produkci neprovozoval a podpis žádné smlouvy zájem nemám. Dopis od advokáta považuji za nátlak a požadovanou platbu za něj za vydírání. Potřeboval bych ovšem mít jistotu, jak se ta věc právně jeví.

Pokud evidentně tahám za kratší konec provazu a oni jsou v právu i přes onen soudní precedens, navíc trvám na tom, že jsem veřejnou produkci neprovozoval a samotná existence rádia na polici toto nijak nedokazuje, samozřejmě zaplatím, není to závratná částka.
Jde mi ale o princip a o to, že prostě odmítám podporovat tyto zbytečné a arogantní vši a pokud uznáte, že jsem v právu já, jsem ochoten jít i do soudního sporu. Imho by jim taky nic jiného nezbylo. Nemají podle mě co vymáhat, jelikož jsem žádnou smlouvu nepodepsal a podepsat nechci, proto nyní podle mě nic nedlužím. Takže se mohou maximlně soudit o to, zda podepsat musím.

Děkuji za Vaše názory a rady, pokud by byl někdo ochoten mi pomoci více, napiště do PM, mohu i zavolat, sdělit detaily a poslat naskenované dokumenty, čas mi "dali" do 5.11.
Ještě jednou děkuji moc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vidím, že se to tu oživilo, takže napíšu jak jsem dopadl... Poslal jsem jak intergramu, tak tomu jej…
Roker 23.08.2015 23:52
Roker
Špatně,pozapomínáte,že jste jim podepsal protokol. Oni jsou profíci. Nebudou reagovat a možná ani čí…
pedrosoo 24.08.2015 16:55
pedrosoo
Nepsal bych to,kdybych nebyl svědkem naprosto identické situace s radiopřijímačem v hospodě.To rádio…
pedrosoo 24.08.2015 16:59
pedrosoo
Není to pravda, viz zde. Takže ano, můžou jít do soudního sporu (a pro mě za mě ať to klidně udělají… poslední
Roker 24.08.2015 19:55
Roker

Vidím, že se to tu oživilo, takže napíšu jak jsem dopadl... Poslal jsem jak intergramu, tak tomu jejich advokátovi, jak jsem avizoval "od plic" napsaný dopis, kde jsem celou situaci popsal a připojil i ono čestné prohlášení s tím, že jsem nic neporušil, žádnou veřejnou produkci neprovozoval, provozovna už na daném místě neexistuje a že nic platit nemíním... To,že jsem veřejnolu produkci nikdy neprovozoval jsem připraven dokázat i u soudu, jak výpovědí majitelů objektu, tak zákazníků, kteří ke mě chodili. Posláno doporučeně s dodejkou.

Vše samozřejmě (jak jinak u těchto zlodějů) bez reakce, nicméně je to již cca 3/4 roku a ticho po pěšině. Vím že předvolání k soudu může přijít kdykoli, ale zatím se nic neděje a předpokládám, že ani dít nebude. Kdyby se cokoli změnilo, budu informovat.

Není to pravda, viz zde. Takže ano, můžou jít do soudního sporu (a pro mě za mě ať to klidně udělají), ale výsledek nemají vůbec jistý, takže i proto si myslím, že v poslední době berou trochu zpátečku a podsouvají smlouvy "alespoň na měsíc" a pak chtějí různá čestná prohlášení apod. aby alespoň otravovali život.

Samozřejmě to mohu zakřiknout a mohu se mýlit, ale jsem přesvědčený, že už by to řešili... Jak píše Ara, na žádné penále nárok nemají a jedná se defakto o pár stokorun, na které podle onoho nálezu US prostě nemají právo. Jak říkám, uvidíme, já jim rozhodně nejsem ochoten dát ani groš.
Chybu s podpisem uznávám a do dnes nemůžu pochopit jak jsem mohl být takový tupec, když toto sám nenávidím... Alepsoň mám poučení pro příště, že s každým, s kým jsem si nesjednal schůzku nebo o jeho návštěvě nevím mám vyrazit zavřené dveře!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru