Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pokus o dohodu

Dobrý deň. Prosím Vás o radu, no je to dosť obsiahle tak sa to pokúsim skrátiť. Mám 24 rokov, v januári sa budem zenit a v máji sa nám narodí bábätko. ale moja prosba sa týka nášho budúceho živobytia, a tedy bývania. Bývali sme v byte, ja rodičia a brat. V roku 2006 sme sa presťahovali a od roku 2007 je byt v prenajme. Rodičia ho nechceli predať, chceli ho nechať, že pokiaľ sa brat alebo ja oženíme, tak ho dostaneme. Teraz práve nastala situácia, že sa idem ja ženiť a rodičia dali prepísať byt na mňa, s tým, že si zoberiem hypotéku na ten byt a vlastne 80% tej hypotéky dám bratovi, akože vyplatenie ho z bytu. Ja sa nechcem zadlžovať na 30 rokov a čakať kedy dostanem podiel z domu. Pretože si neviem predstaviť, ako budeme existovať, kedže ja zarobím 700€ a moja budúca manželka je študentka bc. ročníka. Keď som si to zrátal, tak budeme žiť vlastne z 350€ na mesiac. Podľa mňa to nestačí pre dvoch ľudí, nie to ešte pre dvoch a bábätko. No rodičia na tom trvajú. preto by som chcel poprosiť o radu. Napadlo ma, že by som sa vzdal nároku na dedičstvo, čo sa týka domu. preto som myslel že by teda môj nárok na podiel z domu, by mi mohli dať vo forme toho byt. Bratovi velice rád prenechám dom, aj všetko ostatné. Tak by nikto neprišiel na škodu, a ja by som sa nemusel zadlžovať. vopred ďakujem za skorú odpoveď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak jsem pochopil, situace je následující. Rodiče vlastní dům, rodiče vlastní byt. Ty máš ještě brat… poslední
Araneus84 19.11.2014 10:11
Araneus84

Jak jsem pochopil, situace je následující.
Rodiče vlastní dům, rodiče vlastní byt. Ty máš ještě bratra.
Byt je aktuálně v pronájmu třetí osobě, ty na řešení s hypotékou nemáš.

Pominu, že řešení s hypotékou je naprostá hovadina, kterou nemohl vymyslet normální mozek. Jakože rodiče si usmysleli, že aby se dědictví spravedlivě rozdělilo, je třeba zaplatit nemalé finanční prostředky bance... Navíc proč bys měl dát bratrovi 80% hypotéky, když byt by se měl dělit mezi vás napůl ? Logicky mi vyplývá, že jen 50%... Pak je ovšem nesmysl brát si hypotéku na celou cenu bytu, ale stačilo by vzít si hypotéku na daný byt jen na bratrův podíl (tu by si snad nemusel splácet 30 let, tedy za předpokladu, že to není nějaký luxusní obrovský byt)...Banka ti ovšem nedá hypotéku na něco, čeho nebudeš vlastníkem. Zjednodušeně řečeno ten byt "kupuje" banka a ty ho poté vyplácíš. Tedy polovina bytu bude při tomto řešení automaticky patřit tvé manželce.

Jako rozumné řešení by mi přišlo následující.
Na bytě je aktuálně stanovené nějaké nájemné. Ty by ses do toho bytu normálně nastěhoval jako "nájemník" svých rodičů. Polovinu z nájemného by si platil bratrovi a polovinu sám sobě. (vycházím z toho, že ten byt rodiče chtějí dát svým potomkům a není tedy třeba jim z vaší strany nic platit).

Tvůj bratr by pak to "nájemné" od tebe používal při splácení hypotéky nějakého bytu, který si on bude muset zakoupit (předpokládám, že nechce žít v bytě s rodiči do 60ti a čekat až ten dům sdědí...) popř. na placení nájmu. Až by si měl našetřeno dostatek na vyplacení bratrova podílu z bytu, tak bys mu ty peníze dal a v tu chvíli by rodiče byt přepsali na tebe...

Toto řešení by mi přišlo nejrozumnější i s ohledem na "zadní vrátka", kdy manželství nemusí vyjít (ano vím, že vám se to určitě nestane, ale proč bojovat se zavázanýma očima, když není důvod) a začít okamžitě s převody nemovistostí mi nepřijde zrovna rozumné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru