Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uplatnění vady existující při převzetí zboží

Dobrý den,

dne 24.10.2014 (pátek) jsem si koupila notebook u jedné firmy a 27.10.2014 (pondělí) jsem informovala e-mailem prodejce, že notebook nefunguje, jak má (rapidně pomalé wifi připojení) – O tomto problému jsem ho informovala již před samotnou koupí, neboť jsem si ten samý notebook koupila již týden předtím v e-shopu, ale vzhledem k tomu, že se na notebooku zpožďoval systémový čas a bylo tam taktéž pomalé wifi připojení (řešeno i zde v pc poradně), odstoupila jsem od kupní smlouvy do 14. dní, přičemž jsem tu měla i technika od providera, který zkontroloval rychlost připojení a funkčnost routeru. Vyvrátil tak domněnku, že by závada byla z jejich strany.
Zároveň jsem se obrátila na HP podporu, kde mi radili, co mám udělat (aktualizace ovladačů atd.) anebo zkusit přeinstalovat Windows. Čekala jsem proto asi 5 dní, než mi zaslali CD s ovladači a OS. Při pokusu o přeinstalování jsem zjistila, že optická mechanika CD nenačítá, z toho důvodu jsem notebook zanesla na prodejnu. Tam mi prodejce řekl, že závada bude z 99% v mém routeru, ale že se na to podívají jejich technici i skrze mechaniku, která nechtěla CD načíst a do 3 dnů mi dají vědět.

Po 3 dnech mi prodejce e-mailem oznámil, že závady byly opravdu shledány a notebook zaslali do autorizovaného servisu. Jakmile bude notebook zpátky u nich na prodejně, dá mi vědět SMS zprávou. Z další e-mailové korespondence vyplynulo, že notebook bude k vyzvednutí na prodejně v úterý dne 18.11.2014 a že mi ještě dají vědět. Nikdo se mi však neozýval. Od 18.11.2014 mají zavřeno z důvodu inventarizace a tak jsem si pro notebook zašla v pátek, dne 21.11.2014 i přesto, že mi nedali vědět. Hned ten den se ale ukázalo, že problém s wifi je stále. I přesto, že má obchod stále „zavřeno“ kvůli inventuře, jsem tam vtrhla a chtěla situaci řešit jinak, než další opravou, jelikož jsem si koupila nový notebook za více než 15 tisíc, který od samého začátku vykazoval určité vady. Jelikož se na internetu ozval ještě jeden pán, se stejným problémem u tohoto notebooku, domnívám se, že by mohla být vadná celá série tohoto typu notebooku.
Kontaktovala jsem různá sdružení na ochranu spotřebitelů, na co mám v takovém případě právo. Bylo mi řečeno, že projeví-li se vada v průběhu 6 měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí a prodávající odpovídá kupujícímu za to, že věc při převzetí vady nemá.

Toto jsem řekla včera prodejci a prodejce na mě vykulil oči, pousmál se a poměrně arogantním tónem se mě zeptal, kde jsem tohle vzala, nebo vyčetla, že on má občanský zákoník nastudovaný a není to pravda, že na to právo nemám. Mohu notebook prý akorát reklamovat tím způsobem, že buď oni, nebo já ho zašleme tomu servisu, který opravu prováděl a až v případě, že se ta stejná vada projeví 3x, budu mít nárok na vrácení peněz.

Chci se proto zeptat, jestliže jsem si koupila nový a pro mě poměrně drahý notebook, který od samého začátku měl 2 vady a ani po jeho opravě nefunguje tak, jak má, zda lze toto považovat za vadné plnění podstatným, nebo nepodstatným porušením smlouvy? Zda se mám nechat odbýt arogantním prodejcem, nebo si to nenechat líbit a dál situaci řešit?

(Navíc jsem na internetu našla nějaký soupis majetku firmy, kde jsou milionové ztráty a od více zdrojů jsem zaslechla, že firma končí a je v insolvenci. Dle rejstříku v insolvenci zatím ještě není, ale že končí, je asi pravda, neboť prodejnu vyklízí. Když jsem se zeptala prodejce na to, co když sem dám notebook k opravě, oni skončí, kam si pro něj potom půjdu, opět arogantním tónem se mě zeptal, kde jsem k tomu přišla, že tady nikdo nekončí, na další otázku, zda jsou v insolvenci řekl, že se k tomu nebude vyjadřovat.)

Při odchodu se usmál a řekl, že by mi peníze vrátil hrozně moc rád, ale že je tady malá rybička, která o tom nerozhoduje.)

Předmět Autor Datum
Zboží v řádu x tisíc je třeba kupovat od prodejce, který má na trhu jméno a dobré reference. Ne od n…
Araneus84 26.11.2014 11:02
Araneus84
No takhle, ta firma tady fungovala přes 10 let a co jsem slyšela dnes, tak úplně tak končit nebude,… poslední
Mookies 26.11.2014 11:22
Mookies

Zboží v řádu x tisíc je třeba kupovat od prodejce, který má na trhu jméno a dobré reference. Ne od nějaké noname firmy, která zavře krám doslova pár dnů po koupi. Významní/velcí prodejci se s tím moc nese*ou a když jim přinesete zboží pár dnů po koupi doslova vezmou nový kus a dají vám ho namísto toho vadného aniž by cokoli řešili.

Rovněž doporučuji kupovat takovéto zboží automaticky "přes internet" a jen ho na obchodě vyzvednout, čímž budete mít 14-denní právo na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu. Tedy jakmile objevíte na notebooku vadu nebo i "featuru", která vám nevyhovuje (např. před cca rokem u řed lenovo fungovaly funkční klávesy stejně jako na macu, tj. automaticky vypínaly/zapínaly wifi, zvyšovaly hlasitost, atd. bez nutnosti stisku pomocné klávesy fn a toto chování nešlo v biosu vypnout) = notebook prostě vrátíte.

Pak rovněž moc nechápu, proč jste kupovala ještě jednou ten samý typ notebooku u kterého byly problémy s přihlédnutím k výše uvedenému - v kamenné prodejně noname obchodu.

To, zda je pravda, že máte možnost vrátit zboží u něhož se projeví vada v průběhu 6 měsíců prodejci a žádat vrácení peněz, netuším. Každopádně pro vás je to naprosto irelevantní. I kdyby se vám nakrásně chtělo jít do vleklého několika let trvajícího soudního občanského sporu, pak budete mít rozsudek, který bude jen cárem papíru se kterým se budete moci připojit k insolvenčnímu řízení. Tak to prostě v této republice funguje. Jedinou obranou je (bohužel) absolutně nikdy nenakupovat drahé zboží u malých prodejců/živnostníků.

No takhle, ta firma tady fungovala přes 10 let a co jsem slyšela dnes, tak úplně tak končit nebude, prý se sloučí s nějakou větší firmou a změní název. Proč jsem si kupovala ten stejný notebook? Protože měl v poměru cena/výkon splňovat mé očekávání, ale hlavně jsem nepředpokládala, že když si koupím ten stejný notebook jinde, že s ním budou opět nějaké problémy, dnes už to bohužel vím. Každopádně Vám děkuji za odpověď a za rady, s čím naprosto souhlasím je, že nejlepší způsob je kupovat zboží přes internet s osobním vyzvednutím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru