Předmět Autor Datum
jestli se jedná o garážové dveře s pohonem-ono se to týká vlastně i jakýchkoliv dveří nebo oken- čas…
kamzl 07.01.2015 14:54
kamzl
Nemá. § 598 občanského zákoníku říká: Kupující má právo na úhradu nutných nákladů, které mu vznikly…
Ara 07.01.2015 16:21
Ara
o tom se nepřu, jen řikám že výrobce vrat nenese přímou odpovědnost za vady, které se projeví po řád…
kamzl 07.01.2015 18:32
kamzl
řikám že výrobce vrat nenese přímou odpovědnost za vady, které se projeví po řádném předání.Pak samo… poslední
Ara 08.01.2015 07:47
Ara

jestli se jedná o garážové dveře s pohonem-ono se to týká vlastně i jakýchkoliv dveří nebo oken- často na to prodejce právo má.Nějaké procento firem, říkejme jim prodejci jako vy, zprostředkují jejich prodej a následnou montáž kterou provede externí firma.

Moc bych se nedivil že něco podobného budete mít v kupní smlouvě nebo ve smlouvě o dílo.Dostanete předávací protokol od té externí firmy, kde jste podepsal že je vše v pořádku, ten jí zůstává.Následně tahle firma naúčtuje montážní práce a dopravu prodejci a vám se to promítne v konečné ceně.

Veškeré závady a jejich odstranění pak žádáte po montážní firmě, není-li uvedeno ve smlouvě jinak, nikoliv už po prodejci.

Připadá mě to že kontaktovaný prodejce předal váš reklamační požadavek firmě co dveře montovala, ta následně provedla servisní úkon, a ten naúčtovala prodejci, který on pak následně Vám.

Nemá. § 598 občanského zákoníku říká: Kupující má právo na úhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s uplatněním práv z odpovědnosti za vady.
Současně rozhodnutí Nejvyšší soudu (sp. zn. 33 Odo 473/2001) konkrétně uvádí, že za nutné náklady vzniklé v souvislosti s uplatněním práva z odpovědnosti za vady: Je třeba považovat náklady odborné prohlídky potřebné ke zjištění vady, náklady přepravy věci, její demontáže, poštovné apod.

Ke Kamzimu příspěvku:Už podle starého zákona bylo možné si vybrat jestli reklamovat u montážní firmy, nebo prodejce. NOZ rozšiřuje toto právo reklamovat vady jak u generálního dodavatele, subdodavatelů, autora projekta nebo i stavebního dozoru.

o tom se nepřu, jen řikám že výrobce vrat nenese přímou odpovědnost za vady, které se projeví po řádném předání.Pak samozřejmě platí nějaká reklamační lhůta pro montážní firmu vůči jemu.

úhradu nutných nákladů může požadovat ale po montážní firmě, která vrata instalovala.Ta pak pokud tam ty skryté vady budou, může dveře reklamovat a chtít po výrobci ty "nutné náklady"-např. ten servis, nedej bůh vybourání, nové dveře, apod.

Zde už by se měl starat tazatel a honit montážní firmu aby vůbec reklamaci včas bo řádně dohnala...i může podle toho co píšete žádat po montážní firmě "nutné náklady" a ta zase po výrobci.

Pokud by si instaloval dveře sám tazatel, pak samozřejmě má nárok na reklamaci podle OZ. vůči výrobci má.Ze své iniciativy zavolal servis, po tak krátké době by určitě nic účtováno nemělo být.Otázka je jestli nějakou tu vadu zjistili, mohli přijet shledat dveře v pořádku něco na oko na nich nastavit a pak si samozřejmě toto účtovat mohli.

Je to z praxe, třeba to není ten případ ale v tomhle vrtošivém počasí se kroutí kdejaká dveře a vrata a pak špatně doléhají vržou apod.I třeba díky jen špatnému materiálu.Pak stači než servis přijede a vše je v pořádku a i v tomhle případě odjedou a nechají si to zaplatit.

Chce to fotodokumentaci minimálně a ukázat jim to že ty dveře pracují a jak moc, nebo ty skryté vady.

tady se psalo o tom že tazateli přišla od prodejce vrat faktura za servisní služby ...

ale to jen proto protože ten požadavek zaslal výrobci vrat, nikoliv montážní firmě přímo.Určitě i ve smlouvě o dílo to je uvedeno že reklamace se uplatňují u montážní firmy.

Je to takový zamotaný ale je to tak.

řikám že výrobce vrat nenese přímou odpovědnost za vady, které se projeví po řádném předání.Pak samozřejmě platí nějaká reklamační lhůta pro montážní firmu vůči jemu.

Ono to zní sice zní logicky, ale není to tak. Prodejce odpovídá i za instalovaný výrobek . Reklamující si může vybrat na koho se obrátí. Netuším jak je to dnes s platností NOZ (a nechce se mi to hledat), ale v minulosti se výrobci "bránili" vyžadováním certifikátu o proškolení na daný výrobek.

Odpovídal jsem na obecnou otázku, protože z dotazu není zřejmé, o jakou vadu šlo. O reklamaci můžeme mluvit pouze v případě, kdy prodejce/montážní firma, vadu uzná. Pokud by šlo třeba o seřízení, tak v tom případě mohou být náklady vyúčtovány.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru