Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem překročení měsíčního příjmu z DPP na ÚP, platba ZP a vyřazení z evidence ÚP?

Dobrý den, chci se zeptat. Jsem nezaměstnaný, evidován na ÚP, nepobírám žádnou podporu. Uvažuji o dohodě o provedení práce a bylo mi řečeno, že si smím vydělat jen polovinu z minimální mzdy takže něco kolem 4600 hrubého. Můj dotaz zní, když překročím tento měsíční limit, ale budu mít smlouvu podepsanou řekněme ne od 1.2, ale až od 3.2.2015 s tím, že první dny v měsíci budu evidován jako nezaměstnaný, bude mi zaplaceno zdravotní pojištění úřadem práce respektive státem za tento NEcelý odpracovaný měsíc (berou se v potaz ty první dny v měsíci kdy jsem stále nezaměstnaý?), nebo si ho musím zaplatit sám? Druhá věc budu vyřazen z evidence ÚP jen tento měsíc kdy překročím limit výdělku a další měsíc se můžu znovu evidovat na ÚP?

Děkuji moc za odpovědi! fakt mi jde z tohoto byrokratického státu hlava kolem, respektive mi ze státu už jebe!

Předmět Autor Datum
Počítá se to měsíčně (myšleno kalendářní měsíc). Takže na tom, od kdy máš smlouvu, nezáleží. I kdyby…
rtuhe 17.01.2015 14:17
rtuhe
překročit to nesmíš!! 4250,- ani o korounu víc. Každý měsíc posílají z účtárny nebo ty jim donášíš p…
kamzl 18.01.2015 19:32
kamzl
1. Není to 4250kč, ale 50% minimální mzdy. 2. Po půl roce ho "vemou" jen tehdy, bude-li sankčně vyřa…
Kurt 18.01.2015 23:01
Kurt
Budete-li i jen jeden den v měsíci patřit do skupiny osob, ze něž hradí zdravotní pojištění stát (na… poslední
ivzez 20.01.2015 18:48
ivzez

Počítá se to měsíčně (myšleno kalendářní měsíc). Takže na tom, od kdy máš smlouvu, nezáleží. I kdybys měl smlouvu jen na 2 dny z února a za ty 2 dny vydělal třeba 7000, tak si za celý únor platíš zdravotní sám, stát ti nic nedá. (Nebo ho za tebe platí zaměstnavatel, záleží na smlouvě a výdělku.) Když si další měsíc těch cca 4600 nevyděláš, tak se můžeš na ÚP zase přihlásit a ZP za tebe zaplatí.

překročit to nesmíš!! 4250,- ani o korounu víc. Každý měsíc posílají z účtárny nebo ty jim donášíš papír kolik sis přivydělal.Jestli tam bude 4251,- na ÚP končíš a vemou tě až po půl roce.

V tomhle jste ale na vině oba jak účtárna tak ty.Ty jim máš říct že nesmíš vydělat víc než těch 4250,- a oni by měli vědět že jako brigádníkovi vedenému na ÚP ti víc nechat vydělat nemohou, mohou ale přebytek ti dát někde do obálky na černo.

1. Není to 4250kč, ale 50% minimální mzdy.
2. Po půl roce ho "vemou" jen tehdy, bude-li sankčně vyřazen. Což ovšem nehrozí, když jim uzavření DPP oznámí tak, jak mu ukládá zákon. V takovém případě bude vyřazen na dobu, kdy bude zaměstnání vykonávat, po jeho ukončení se může opět přihlásit do evidence.

Budete-li i jen jeden den v měsíci patřit do skupiny osob, ze něž hradí zdravotní pojištění stát (např. uchazeč o zaměstnání evidovaný na ÚP), nebudete muset za zbytek měsíce muset hradit zdravotní pojištění. (Ano, berou se v potaz i ty dva dny.)

Překročíte-li v některém měsíci polovinu minimální mzdy (od 1. ledna 2015 částku 4.600 Kč měsíčně), vyřadí Vás ÚP z evidence zpětně od začátku měsíce, v němž jste částku překročil.

Zaevidovat se můžete hned následující den – nemusíte čekat na ukončení zaměstnání ani do dalšího měsíce.

Šest měsíců se vztahuje k sankčnímu vyřazení z evidence ÚP. Překročení příjmu není porušením povinností uchazeče, proto nepůjde o sankční vyřazení. Nezapomeňte nástup ÚP oznámit a doložit nejpozději v den nástupu (to už by bylo porušení)!

–––
Účetní samozřejmě musí odměnu vypočíst podle podkladů, které obdrží. Nemůže si něco vymýšlet, nebo odměnu snižovat (překročíte-li polovinu minimální mzdy, nepůjde o chybu účtárny).

Dohodněte si se zaměstnavatelem takový počet hodin, abyste odměnu nepřekročil.

Pozor na "radu" výše:
Za "přeplatek na černo v obálce" by Vám hrozila pokuta od 10.000 do 100.000 Kč, zaměstnavateli od 250.000 do 10.000.000 Kč. To už by bylo lepší se dohodnout, aby Vám zbytek doplatili následující měsíc.

Viz Práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru