Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem překročení měsíčního příjmu z DPP na ÚP, platba ZP a vyřazení z evidence ÚP?

Dobrý den, chci se zeptat. Jsem nezaměstnaný, evidován na ÚP, nepobírám žádnou podporu. Uvažuji o dohodě o provedení práce a bylo mi řečeno, že si smím vydělat jen polovinu z minimální mzdy takže něco kolem 4600 hrubého. Můj dotaz zní, když překročím tento měsíční limit, ale budu mít smlouvu podepsanou řekněme ne od 1.2, ale až od 3.2.2015 s tím, že první dny v měsíci budu evidován jako nezaměstnaný, bude mi zaplaceno zdravotní pojištění úřadem práce respektive státem za tento NEcelý odpracovaný měsíc (berou se v potaz ty první dny v měsíci kdy jsem stále nezaměstnaý?), nebo si ho musím zaplatit sám? Druhá věc budu vyřazen z evidence ÚP jen tento měsíc kdy překročím limit výdělku a další měsíc se můžu znovu evidovat na ÚP?

Děkuji moc za odpovědi! fakt mi jde z tohoto byrokratického státu hlava kolem, respektive mi ze státu už jebe!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Budete-li i jen jeden den v měsíci patřit do skupiny osob, ze něž hradí zdravotní pojištění stát (na… poslední
ivzez 20.01.2015 18:48
ivzez

Budete-li i jen jeden den v měsíci patřit do skupiny osob, ze něž hradí zdravotní pojištění stát (např. uchazeč o zaměstnání evidovaný na ÚP), nebudete muset za zbytek měsíce muset hradit zdravotní pojištění. (Ano, berou se v potaz i ty dva dny.)

Překročíte-li v některém měsíci polovinu minimální mzdy (od 1. ledna 2015 částku 4.600 Kč měsíčně), vyřadí Vás ÚP z evidence zpětně od začátku měsíce, v němž jste částku překročil.

Zaevidovat se můžete hned následující den – nemusíte čekat na ukončení zaměstnání ani do dalšího měsíce.

Šest měsíců se vztahuje k sankčnímu vyřazení z evidence ÚP. Překročení příjmu není porušením povinností uchazeče, proto nepůjde o sankční vyřazení. Nezapomeňte nástup ÚP oznámit a doložit nejpozději v den nástupu (to už by bylo porušení)!

–––
Účetní samozřejmě musí odměnu vypočíst podle podkladů, které obdrží. Nemůže si něco vymýšlet, nebo odměnu snižovat (překročíte-li polovinu minimální mzdy, nepůjde o chybu účtárny).

Dohodněte si se zaměstnavatelem takový počet hodin, abyste odměnu nepřekročil.

Pozor na "radu" výše:
Za "přeplatek na černo v obálce" by Vám hrozila pokuta od 10.000 do 100.000 Kč, zaměstnavateli od 250.000 do 10.000.000 Kč. To už by bylo lepší se dohodnout, aby Vám zbytek doplatili následující měsíc.

Viz Práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru