Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Divný postup policie?

Dobrý den. 24.10.2014 Mě zastavila v Petrovicích policejní hlídka .Drogový test kterému jsem se podrobila byl pozitivní na amfetamin.Pod podmínkou,že mi neseberou řidičák na místě jsem s nimi odjela do České Lípy na odběr krve.Cestou jsme zastavili na služebně,kde se trochu vyptávali kam jsme jeli a proč a kde jsem podepsala takový ten malý papír co se běžně vypisuje při přestupku.Po odběru v nemocnici mi vrátili papíry od auta i řidičák a jela jsem domů. Nic se nedělo až těsně před vánocema přišla faktura za krev,kterou jsem zaplatila a zase se nic nedělo až teď v sobotu odpoledne u nás zazvonila litoměřická policie(bydlím v okrese Lt) a že potřebují abych s nima jela k výslechu.Nejlépe hned. Ptám se proč? No řídila jste pod vlivem drog.No nakonec jsme se domluvili na tom,že přijdu 4.2. což je zítra a předali mi předvolání,který celou dobu držel v ruce. Hned mě upozornili,že když nepřijdu,že budu předvedena atd.Odjeli a za cca hodinu přijeli znova,že změna,že ne ve středu v devět ráno ale v osm večer.A že potřebuje moje tel.číslo kdybych se nedostavila aby mě mohli kontaktovat.Dala jsem jim ho,protože jediný co jsem si přála bylo aby už vypadli. Bydlím na vesnici a v sobotu odpoledne jsou lidi vetšinou doma,tak že. . . Ještě po mě chtěli číslo mýho muže prý kdyby se mi nedovolali. To už sem jim ale odmítla dát. No a od té doby přemýšlím co to má jako všechno znamenat .Nevím co s tím má policie z Litoměřic společnýho. Podle toho co jsem se dopátrala na netu,bych řekla,že v tuhle chvíli už do toho policii nic není.Už by to měla být věc libereckýho magistrátu.Poradíte mi prosím co s tím. Ještě jsem zapomněla napsat,že sem nalízala poprvé.Můžu se nějak bránit? Díky.Petra

Předmět Autor Datum
Je možné, že podle naměřených hodnot se nejedná o přestupek, ale o trestný čin.
Wikan 03.02.2015 15:19
Wikan
A je možné ty hodnoty nějak zjistit a pokud ano tak kde? A nemělo to i tak jít přes Magistrát v Libe…
Hope2005 03.02.2015 16:00
Hope2005
Pokud to vyšetřují jako trestný čin, tak to magistrát rozhodně dělat nemůže. Hodnoty určitě policie…
Wikan 03.02.2015 16:23
Wikan
Dobře.Ale kam jdou ty výsledky po rozboru?V tý laboratoři asi neřeší jestli to je na přestupek nebo…
Hope2005 03.02.2015 16:29
Hope2005
Policii, ta to buď předá dál, pokud se jedná pouze o přestupek, nebo vyšetřuje sama, pokud se jedná…
Wikan 03.02.2015 16:30
Wikan
Ale u drog přece není žádná hranice mezi přestupkem a trestným činem? Tam buď máte pod limit a pak n…
Hope2005 03.02.2015 19:18
Hope2005
Není stanovena žádná oficiální hranice, jako je třeba u alkoholu. To ovšem neznamená, že jakékoliv m…
Wikan 03.02.2015 19:47
Wikan
Že ji vůbec radíte, jezdit sfetovaná je naprosto vpořádku
host12345 03.02.2015 19:50
host12345
byl pozitivní na amfetamin Měli vám ten řidičák sebrat na místě. Divné je to, že to neudělali.
Dale Cooper 03.02.2015 20:29
Dale Cooper
Oni ho na místě sebrat nemusí.
Hope2005 03.02.2015 22:17
Hope2005
A co takhle brát to jako varování a přestat fetovat? To se ti nechce, co? Krávo! Tebe bych nechtěl p…
Yarda 05.02.2015 17:39
Yarda
Yarda to jsi mě rozsekal ale pravda :-):-):-):-) ,že si radši nedá přes spaním plzeň
davidek5555 05.02.2015 17:41
davidek5555
Já tsbe bych nechtěla potkat vůbec nikde ty pako omezený. To si to rozsvítil.Můžu se fakt potrhat sm…
hope2005 07.02.2015 00:48
hope2005
Tak aspoň nelez za volant, ty ..., když už musíš fetovat.
Dale Cooper 07.02.2015 10:46
Dale Cooper
Obrana vždycky má začít preventivním opatřením. 1) S policií a obecně státními úřady nejsme kamarádi…
TNT 07.02.2015 20:58
TNT
4) Policie po telefonu nebo "bez papíru o předvolání" je jako "skrytá kamera" a je k tomu tak třeba…
debik 07.02.2015 22:24
debik
4) Policie ti musí vždy dát PÍSEMNÉ předvolání, to udělá buď osobně nebo ti to pošle doporučeně poš…
Hanyse.k 09.02.2015 00:20
Hanyse.k
Dobrý podvečer, chci se zeptat jak celá věc dopadla. Místních urážek si nevšímejte, nemá to smysl.
Otazník. 08.02.2015 18:15
Otazník.
Dobrý večer, ? . :-) Dopadlo to tak,že jsem využila svého práva nevypovídat,převzala jsem Záznam o s…
Hope2005 09.02.2015 00:34
Hope2005
Obvinění se nemusí sdělit hned, ale až po ukončení vyšetřování. To může vést i k tomu, že pro prošeř…
debik 09.02.2015 01:58
debik
Zdravím, další postup už tady zazněl, a protože se tato látka udrží ve slinách klidně i tři dny, kdy…
Otazník. 09.02.2015 14:48
Otazník.
Díky.
hope2005 09.02.2015 16:18
hope2005
I přes to,co jsem udělala si do posledního písmenka (vaší odpovědi)myslim totéž. poslední
hope2005 09.02.2015 16:26
hope2005

A je možné ty hodnoty nějak zjistit a pokud ano tak kde? A nemělo to i tak jít přes Magistrát v Liberci. Jaký je postup? V nemocnici tu krev zalepili do obalky ja tu obalku podepsala a posle se na rozbor .A výsledky jdou kam?Na magistrát nebo zpatky na policii?

Ale u drog přece není žádná hranice mezi přestupkem a trestným činem? Tam buď máte pod limit a pak nejste pod vlivem nebo limit a výš a pak pod vlivem jste.Opravte mě jestli se pletu.Možná si to celý nějak špatně vysvětluju.Už jsem z toho docela zoufalá .Tři dny nad tím pořád dokolečka přemýšlím a snažím se nějak vymyslet nebo vyzjistit proč jsou věci právě tak jak jsou.

Obrana vždycky má začít preventivním opatřením.
1) S policií a obecně státními úřady nejsme kamarádi, takže se s nimi nebavíme jako se svými kámoši na speedu.
2) Mám zařízení, které dokáže nahrát konverzaci na ulici, v budově, po telefonu, kdekoliv. Kdykoliv to je po ruce, i když jsem naspeedovaný v klimaxu. Policie, státní úřady apod. nepodléhají zákonu UOOU, takže je lze i neskrytě nahrávat zcela legálně (neznamená to automaticky, že se to dostane ven na veřejnost třeba internet). Skryté nahrávání (video, audio) má své výhody. V případě neskrytého nahrávání nenechat se odradit a zastrašovat protistranou.
3) Kromě vychytávání odstínů šedi speedu průběžně sleduji novinky stránek UOOU.CZ taky zákony ČR hlavně zákon o policii, správní řád, případně trestní zákon. Není to zas tak krátké čtení, ale vyplatí se to číst. Jinak na webu je tuna materiálů týkající se předpolání na policii, takže bych tu mlátil prázdnou slámu tak dál jen ve ztratkách.
3) Policie a státní správa má zákonem uložené pravomoci tj. co není v zákoně napsáno tak nesmí dělat, na druhou stranu svobodný člověk je omezován zákony a jsou mu vyjmenované věci, které nesmí dělat, v opačném případě dělá neomezeně co uzná za vhodné. Co se týče zákonů, polda když něco chce tak musí začít "poučením o právech občana"...... a jelikož se věnuji poctivému výkladu cajta a znám zákony, už se těším až se dostane do pasáže "odepření výpovědi".
4) Policie ti musí vždy dát PÍSEMNÉ předvolání, to udělá buď osobně nebo ti to pošle doporučeně poštou do tvých rukou. Nedostavení se předvolání po x-tých předvoláních bez omluv hrozí předvedení, třeba v poutech bude-li to vyžadovat situace ]:). Policie po telefonu nebo "bez papíru o předvolání" je jako "skrytá kamera" a je k tomu tak třeba přistupovat ve všech ohledech, že si s člověka někdo dělá srandu. Na druhou stranu, když něco chcete po státu a má to charakter "právního závazku" tak to po telefonu nikdy nezařídíte. :-D
(5) Účast na předvolání je vyvrcholeno podpisem sepsaného protokolu toho na co se ptali a dostali odpovědi. Protokol nemá povinnost Policie ČR předávat, takže je dobrý být připraven jako v bodě 2) a kopii si vyrobit.
6) Připravený člověk má poznámky, ví 100% kdy s kým mluvil, co řekl, a má to podložený materiálem z bodu 2) a 5)

Good luck.

4)

Policie po telefonu nebo "bez papíru o předvolání" je jako "skrytá kamera" a je k tomu tak třeba přistupovat ve všech ohledech, že si s člověka někdo dělá srandu.

Jako, že by si případný srandista neuměl něco vytisknout či poupravit ve photoshopu?

4)

Policie ti musí vždy dát PÍSEMNÉ předvolání, to udělá buď osobně nebo ti to pošle doporučeně poštou do tvých rukou

Předvolání nemusí být jen písemné, ale osoba může být předvolána i osobně (ústně), pokud se mýlím, tak prosím uveďte, kde je napsáno, že to musí být vždy písemně.

Nedostavení se předvolání po x-tých předvoláních bez omluv hrozí předvedení, třeba v poutech bude-li to vyžadovat situace.

Osoba může být předvedena hned po prvním předvolání, kdy se nedostaví, žádné x-té.

Co se týče zákona o Policii:

§ 61
Podání vysvětlení

(1) Policie může požadovat potřebné vysvětlení od osoby, která může přispět k objasnění skutečností důležitých pro
a) odhalení trestného činu nebo přestupku a jeho pachatele,
b) vypátrání hledané nebo pohřešované osoby anebo věci, nebo
c) přípravu a výkon opatření k zajištění bezpečnosti osoby chráněné podle tohoto zákona nebo jiného právního předpisu,
a v případě potřeby ji vyzvat, aby se ve stanovenou dobu, popřípadě bez zbytečného odkladu, je-li to nezbytné, dostavila na určené místo k sepsání úředního záznamu o podání vysvětlení.

(5) Nevyhoví-li osoba bez dostatečné omluvy nebo bez závažných důvodů výzvě, může být předvedena. Úřední záznam o podání vysvětlení je policista povinen sepsat bez zbytečného odkladu po jejím předvedení; po sepsání tohoto záznamu policista osobu propustí.

Co se týče trestního řádu:

§ 158

(7) Policejní orgán je oprávněn vyzvat osobu, aby se dostavila k podání vysvětlení ve stanovené době na určené místo; v řízení o zločinu je osoba povinna výzvě vyhovět ihned. Jestliže se osoba, která byla řádně vyzvána k podání vysvětlení, bez dostatečné omluvy nedostaví, může být předvedena. Na to a na jiné následky nedostavení (§ 66) musí být taková osoba upozorněna.

Dobrý večer, ? . :-) Dopadlo to tak,že jsem využila svého práva nevypovídat,převzala jsem Záznam o sdělení podezření z přečinu Ohrožení pod vlivem NL a šla jsem. A ted nevím jestli už to půjde rovnou k soudu /podle toho co jsem se dopídila,tak to nejspíš bude řešit samosoudce/ nebo jestli mi musí ještě sdělit obvinění (dřív to tak bylo) ale asi ne protože proč by to neudělali hned.Asi je to ted jinak. No a co dál? Počkat na rozsudek? A pak se případně odvolat? Každopádně vám díky za zeptání.Už jsem myslela že se tu nenajde nikdo s kým by se dalo normálně mluvit. :-)

Obvinění se nemusí sdělit hned, ale až po ukončení vyšetřování. To může vést i k tomu, že pro prošeření k obvinění dané osoby vůbec nedojde. Ve zkráceném přípravném řízení budeš ale vedena celou dobu rovnou jako podezřelá.

Co dál? Počkat na rozsudek, pak se omluvit a slíbit, že už to vícekrát neuděláš a přijmout spravedlivý (většinou moc spravedlivý ne, obvykle příliš měkký) trest.

Zdravím, další postup už tady zazněl, a protože se tato látka udrží ve slinách klidně i tři dny, kdy samozřejmě dotyčný(á) dávno není ovlivněn, je nutný test krve a na základě jeho výsledku lékař usoudí zda Vaše chování bylo ovlivněno a do jaké míry, nebo ne.
Aniž bych jakkoliv schvaloval používání drog, musím říct, že je na silnici až příliš démonizované. Stopové množství ovlivní řízení asi jako sobotní večírek pondělní jízdu. Jenže alkohol je jaksi společensky tolerovaná droga, přičemž je v absolutních číslech mnohem nebezpečnější.
Faktem je, že za volantem by měl sedět odpočinutý řidič, bez jakékoliv látky ovlivňující jeho chování.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru