Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Prodal jsem telefon a dostávám vyhrůžky na trestní oznámení

Zdravím,
Mám takový menší dotaz a to:

Prodal jsem pomocí inzerce mobilní telefon (částka 1100,-) a poté zaslal poštou. V inzerátu jsem psal, že je telefon již bez záruky a že stav odpovídá stáří. Nyní mi kupec píše, že se telefon stále vypíná a hrozí mi trestním oznámením. Než jsem já telefon odeslal, tak se nevypínal. Má nějakou možnost úspěchu? Co to pro mě znamená a co popřípadě hrozí?

Zajímá mě, zda si mám telefon nechat poslat zpět, nebo ne. Jak já ale přijdu k tomu, že telefon nepoškodil nějakým způsobem kupující.

Díky za názory a rady.

Předmět Autor Datum
Trestní oznámení podat nemůže, to je ta částka moc malá. Maximálně by šlo o přestupek, ale prakticky…
Wikan 12.02.2015 22:53
Wikan
Nemůže? A od jaké částky se může podávat trestní oznámení? Vůbec s tím nemám zkušenosti zda by se o…
srotak 12.02.2015 23:06
srotak
O trestný čin by šlo až od částky 5000 Kč. Ale k tomu by samozřejmě musel dokázat, že opravdu šlo o…
Wikan 12.02.2015 23:15
Wikan
trestní oznámení samozřejmě podat může. Druhá věc je, že to následně automaticky odloží. Vyšetřovalo…
Araneus84 12.02.2015 23:47
Araneus84
Děkuji za smysluplný a vyčerpávající názor.
srotak 13.02.2015 21:21
srotak
Protentokrát bud v klidu - věřím, že seš poctivý a fér. Já jen info pro ty, co poctiví nejsou. Vím o…
tojezdenek 13.02.2015 10:41
tojezdenek
To je přece ale úplně jiná situace...
Roker 13.02.2015 14:20
Roker
No já žádný podvodník nejsem a ani s tím nekšeftuji, takže toto není můj případ. Pokud někdo prodává…
srotak 13.02.2015 21:19
srotak
tohle odloží. a vůbec je to tu psáno pohrozil bych mu že telefon si poslal v pohodě, důležité info…
kamzl 15.02.2015 22:34
kamzl
Riziko nákupu použitých věcí bez garancí, asi smůla pro kupujícího. On ho ale nemusel poškodit ani t… poslední
debik 16.02.2015 16:11
debik

trestní oznámení samozřejmě podat může.
Druhá věc je, že to následně automaticky odloží.
Vyšetřovalo by se to pouze za předpokladu, že by šlo o tr.č. podvodu (souhrnná škoda nad 5tis.), pokud by byla škoda pod 5 tis, vyšetřovalo by se to jako přestupek - ale vyšetřovalo. Opravdu to neznamená, že je možné obírat lidi o peníze pokud se jedná o částku pod 5tis Kč.

Podstata věci je ale v tom, že ve vašem případě se o podvod nejedná a nejedná se ani o přestupek. Vy jste dodal zařízení, které odpovídá popisu, který jste u něj uvedl. Otázka posuzování jeho "kvality" už poté nepřísluší policii. Toto by bylo možné řešit pouze v občansko-právním sporu, který kvůli 11-ti stovkám nikdo zahajovat nebude (jen samotné podání žádosti na zahájení se pomalu blíží vámi zmíněné částce) navíc s nejistým výsledkem (v tomto případě bych si tipl na vítěze toho s lepším právníkem).

Jinými slovy, kupujícího můžete s klidem hodit za hlavu.

Protentokrát bud v klidu - věřím, že seš poctivý a fér. Já jen info pro ty, co poctiví nejsou. Vím o tom, že nepoctivý "prodejce" se tím vlastně živil. Snad někde našel telefon, pak ho dál prodal, ale on byl vadný ten kousek. Pak zase našel cosi jiného a prováděl to vícekrát a měl to jako kšeft. Pak se ale našlo takových lidiček, co je podvedl, tak povícero, no a ti po dohodě šli sborem na policii a udali ho pro podvod. No a pak z toho byla hromadná žaloba. Nepoctivec dostal podmínku - tam se ta celková částka nevyšplhala nějak extra vysoko - snad do 7.000Kč. 8-)

No já žádný podvodník nejsem a ani s tím nekšeftuji, takže toto není můj případ. Pokud někdo prodává ve velkém poškozené věci, tak je jasné, že se nasbírá větší množství lidí, kteří to jdou hromadně hlásit a pak se to řeší. Ale já prodal jeden telefon, který byl dle normálně funkční, navíc jsem psal v inzerátu, že je tel již bez záruky a odpovídá stáří a opotřebení. Toto se mi stalo po prvé a moc nemám náladu na nějaké vyhrůžky s trestním oznámením, proto se zde radši ptám jak se věci mají.

Riziko nákupu použitých věcí bez garancí, asi smůla pro kupujícího. On ho ale nemusel poškodit ani ten kupující, mohl prostě zrovna vypovědět službu nebo se poškodit u dopravce. Peníze by jsi mu ale měl každopádně vrátit, pokud zboží nebylo řádně zabaleno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru