Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dluží peníze

Dobrý den,muž si ode mně objednal zboží na dobírku v celkové ceně asi 700 Kč.Vím že je to zanedbatelná částka.Zboží jsem mu zaslal na dobírku,ovšem muž si ji nevyzvednul.Pošta dnes zboží zaslala zpět.Mohu se nějak domoci alespoň peněz za poštovné?Známý mi radil,ať podám trestní oznámení.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Odmítnout zásilku může kdokoli,žádný zákon nenařizuje se podílet na nákladech odesílatele.Jinak je m…
kozakl 21.03.2015 13:16
kozakl
Opět meleš nesmysly... Pokud spolu uzavřete kupní smlouvu (ta může být uzavřena i ústně, mailem nebo…
Roker 21.03.2015 19:23
Roker
By mě docela zajímalo, jak se v praxi u soudu dokazuje uzavření/neuzavření takové ústní smlouvy. Nem…
L-Core 22.03.2015 07:58
L-Core
Tak to se samozřejmě prokazuje dost obtížně a ano převážně prostřednictvím svědků... Na druhou stran… poslední
Roker 22.03.2015 18:26
Roker

Opět meleš nesmysly... Pokud spolu uzavřete kupní smlouvu (ta může být uzavřena i ústně, mailem nebo telefonicky) jsou obě strany povinny dostát svým závazkům. Pokud jedna ze stran smlouvu poruši je povinna uhradit protistraně náklady tím vzniklé. Domáhat se toho lze samozřemě jedině soudní cestou, v tom jediném máš pravdu. Judr Sokola bych ale v tomto případě určitě nedoporučoval... :-)

Pro zadavatele: Toto se děje poměrně běžně, jako provozovatel eshopu mohu potvrdit, že jsou i jedinci, kteří si jednu věc objednají u 3-4 shopů a převezmou tu, která přijde jako první, ostatní ignorují. Prakticky, po tom co uzákonili, že smluvní pokuta může být udělena pouze po sjednání této podmínky písemnou formou a vlastnoručně podepsaná oběma stranami, se s tím nedá dělat vůbec nic... Inu zákony přejí takovýmto "spotřebitelům". Ovšem to už jsme trochu odbočili. Takže celou věc hoď za hlavu a příště třeba požaduj poštovné předem na účet. Zájemců sice nebude tolik, ale domlouvá se takto běžně a je to jistější.

By mě docela zajímalo, jak se v praxi u soudu dokazuje uzavření/neuzavření takové ústní smlouvy. Nemyslím případ, kdy se člověk při kontaktování eshopu, pojišťovny či přeprodejce elektřiny dozví, že "v rámci zkvalitňování služeb může být rozhovor monitorován" či tak nějak. Že se ústně domluvíme někde na ulici. To protistrany šermují koupenými svědky či co?

Opravdu krásný občanský zákoník (respektive některá jeho ustanovení), jen co je pravda.

Tak to se samozřejmě prokazuje dost obtížně a ano převážně prostřednictvím svědků... Na druhou stranu dané slovo by mělo platit (byť jsem si vědom fádnosti této fráze, zejména v ČR), stejně jako to, co je na papíře, takže v tomto směru je zákon v pořádku a ústní dohoda byla v OZ už před jeho novelizací, takže někdy od 60tých let, nepletu-li se.
Samozřejmě se ústně nedohadují prodeje auta, nemovitostí atd. atd. atd. právě pro jejich nelehkou vymahatelnost a s tím spojené důkazní břemeno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru