Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přepis motorky - čech s pobytem v GB

Zdravím,

od kamaráda budu kupovat starší motorku. Je psaná na jeho bratra. Ten žije se svoji přitelkyní ve velké britanii kde i pracuje a ma trvaly pobyt. Jelikož neplánuje v nejbližší době přijet, chci se zeptat zda bude velký problém s plnou mocí.

POkud tam má bydliště tak by měl jednoduše sepsat třeba i v češtine plnou moc a nechat jí tam ověřit a poslat do čech, kde by jeho třeba otec na ktereho by byla plná moc se mnou vše vyřídil.

Nevidím v tom nejaký velký problém, ale třeba nemám ve všem jasno.

Motorka je normálně v čechách u jeho rodiny, placeno ručení atd.

Díky moc za upřesnění a rady :)

Kubajs

Předmět Autor Datum
Tohle bude nejspíš docela oříšek. Nevím, jaká je legislativa v GB, ale u nás ohledně ověřování platí…
Dale Cooper 21.08.2015 19:54
Dale Cooper
Před cca deseti lety jsem řešil něco podobného, klient potřeboval plnou moc k zastupování u finanční…
L-Core 22.08.2015 07:41
L-Core
o velvyslanectve si uz pocul? napíše plnu moc, pojde na ambasadu kde mu ju sekretárka overí (naposle… poslední
Qet 22.08.2015 08:41
Qet

Tohle bude nejspíš docela oříšek. Nevím, jaká je legislativa v GB, ale u nás ohledně ověřování platí, že nelze úředně ověřit podpis na listině, která není psána česky nebo slovensky když u ní není přiložen úřední překlad. Takže by v GB mohli mít problém na tom ověřit podpis, když to bude česky.
Další věc je ta, že český úřad nejspíš (na 99,9%) neuzná ověření podpisu někým v GB, když navíc ověřovací doložka bude anglicky. Doložka je to, co na listinu píše notář/úřad.
Řešení - sepsání plné moci v ČJ a ověření na naší ambasádě nebo konzulátu v GB a poslání tohoto lejstra na tvoji adresu. Ambasády a konzuláty ověření dělají, doložky jsou normálně česky.

Před cca deseti lety jsem řešil něco podobného, klient potřeboval plnou moc k zastupování u finančního úřadu za svého syna, který žil v USA. Na česky psané plné moci ověřil podpis americký notář (či kdo), finančákům to tehdy stačilo. Šlo ale víceméně o banalitu, o podávání a podepisování nulových přiznání k DPH a DPFO. Jak by se k tomu stavěli dnes, nevím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru