Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kupě telefonu pořízeného na splátky, kdo je majitelem.

Dobrý den,

Mám specifický dotaz na který jsem nikde nenašel jasnou odpověď. Zakoupil jsem mobilní telefon (za 15 tisíc) od člověka, který ho zakoupil na splátky. Jedná se o úplně nový telefon v kompletním balení včetně faktury a záručního listu, kkterý byl zakoupen u operátora). Telefon byl pořízen na splátky, tudíže je na faktuře jméno osoby od které jsem telefon zakoupil. Později jsem zjistil, že zento člověk rozhodně nemá v úmyslu telefon platit, a počítám, že je pouze otázkou času kdy se dostane do nějakého vymáhacího procesu. V Prodejně jsem si zjistěl, že majitel si může dodatečně nechat opětovně vytisknout fakturu/záruční list.
Můj dotaz je následující: Pokud by tento člověk nechal na základě dotisklé faktury u Policie telefon zablokovat z důvodu krádeže, jakým způsobem bych mohl dokázat, že jsem ho od něj koupil. Mám samozřejmě krabici a veškerou dokumentaci, telefon byl poprvé spuštěn již s mojí simkartou... Byl bych na základě těchto dokumentů majitelem? Žádnou kupní smlouvu bohužel nemám.

Mnohokrát děkuji za názor :)

loading...
Předmět Autor Datum
Nejsem žádnej právník, ale pokud se logicky zamyslíme...... :dotyčný si zakoupil na splátky telefon.…
iconek 11.10.2015 00:14
iconek
pokial je vec kupovaná na splátky,de facto je vlastníkom veci predajca až do doby,keď je splatená po…
audax 11.10.2015 02:29
audax
Škoda, že jste neuzavřel kupní smlouvu. Máte alespoň od prodávajícího potvrzení o zaplacení ceny za…
ivzez 11.10.2015 10:09
ivzez
Já mám tedy za to, že IMEI telefonu, na základě kterého jde telefon zablokovat, na faktuře uváděno n…
Araneus84 11.10.2015 12:03
Araneus84
na základe toho,že telefon je predávaný na splátky a operátor,ktorý telefon poskytol má všetky údaje… poslední
audax 11.10.2015 13:07
audax

Nejsem žádnej právník, ale pokud se logicky zamyslíme...... :dotyčný si zakoupil na splátky telefon.Když pomineme fakt, že neměl úmysl telefon splácet, ale je vyinkasovat za něj u nejbližšího důvěřivce hotovost, ale vy jste mu jej ukradnul, jak to asi dopadne?
Bez dokladu o koupi od dotyčného nemáte šanci se bránit.Telefon se nechá zablokovat policií, vy ho budete muset vrátit, peníze neuvidíte.Pokud v něm nebyla jiná SIM než vaše, možná bude chtít operátor nebo splátková společnost škodu zaplatit po vás (jestli máte paušální tarif, vysledují si číslo užívané v telefonu)

K telefonu nemáte jediný doklad, že je váš.

Před pár lety jsem dopadnul podobně s mobilem zakoupeným v bazaru.Kriminálka mi po půl roce poslala nazpátek baterii, nebyla originální a nesouvisela s trestným činem loupeže.Telefon i peníze šly papá.Naštěstí šlo jen asi o dva tisíce.

pokial je vec kupovaná na splátky,de facto je vlastníkom veci predajca až do doby,keď je splatená posledná splátka a všetky poplatky spojené so splátkovým predajom,pokial Vám niekto predal nesplatený telefon len tak bez ničoho,je to v podstate rovnaké ako keď kúpite kradnutú vec,ak ju orgány činné v trestnom konaní na podnet operátora nájdu u Vás,telefon bude zabavený bez nároku na akúkolvek náhradu spôsobenej škody,tú si budete následne musieť vymáhať na dotyčnom v občiansko-právnom konaní,jedinou,ale pomerne spornou obranou voči tomu by bolo dokázať,že ste telefon kúpili v dobrej viere,že sa jedná o bežný predaj telefonu medzi dvoma luďmi a že ste nevedel o tom,že na telefone je ťarcha vo forme v nesplatenéhého spotrebného úveru/čo v podstate aj predaj telefonu na splátky od operátora je/,je to ovšem velmi problematické to nejako hodnoverne preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní,aj keď české právo takýto pojem pozná........pokial by to dotyčný chcel postúpiť telefon v ešte nesplatenom stave Vám,obvykle sa to za normálnych okolností dá,s operátorom sa spíše prevod telefonu a splátkovej zmluvy na Vás,ovšem tu obvykle by musel zrejme platiť aj nejakú sankciu za predčasne ukončenie zmluvy ako to majú s oblubou mnohí operátori vo svojich zmluvných podmienkach....

Škoda, že jste neuzavřel kupní smlouvu.
Máte alespoň od prodávajícího potvrzení
o zaplacení ceny za telefon?

Máte-li potvrzení o platbě, těžko by někdo prokázal, že jste telefon ukradl.
Podpůrným argumentem by podle mne mohla být krabice s veškerou dokumentací,
kterou u sebe lidé běžně nenosívají…

na základe toho,že telefon je predávaný na splátky a operátor,ktorý telefon poskytol má všetky údaje zaevidované v zmluve a evidencii o predaji na splátky,tam sa zaeviduje SN/PN/IMEI konkrétneho telefonu,ktorý je po podpise zmluvy vydaný zákazníkovi a rovnaké údaje eviduje aj finančný ústav a poisťovňa,ktorá finančne realizuje spolu s operátorom splátkový predaj,ono sa v podstate pri takomto splátkovom predaji jedná o poskytnutie účelového úveru na nákup tovaru,aj keď to tak na prvý pohlad nevyzerá....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...