Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zaplacení svátku ve 12ti hodinovém provozu

Dobrý den všem
chtěl jsem se zeptat, jak bych měl mít zaplacený státní svátek 1.1.2016, když jsem měl naplánovanou směnu. Pracuji ve 12ti hodinovém provozu a smlouvu mám na 12ti hodinový provoz. Naše účetní to všechno přepočítává na 8mi hodinový provoz a sdělila mi, že jsem měl tolik a tolik hodin, a jelikož mám nerovnoměrně rozplánovanou směnu, tak se to převedlo z ostatních směn. Jako 12ctkář jsem měl mít celkem 17 směn po 11ti hodinách (hodina je přestávka) celkem tedy 186 hodin a 8mi hodinová směna měla celkem 20 směn celkem tedy 150...rozdíl nám započiatli přesčasem 50%...ale nezaplatili mi svátek 100% 1.1.2016

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
pokial si sviatok neodpracoval,tak Ti nič nepreplatia,volno a zaplatený sviatok majú len tvz.ranní p…
audax 13.02.2016 08:19
audax
Řada zaměstnavatelů se pokouší o leccos (provádí leccos), ale to neznamená, že je to v pořádku. Pok…
ivzez 13.02.2016 10:31
ivzez
Tak jak to teda je? Urážky jsem nečekal ale co už...jeste jednou. Směny máme rozvrhnuty na pul roku…
12provoz 13.02.2016 13:58
12provoz
Nějakou dobu jsem tu nebyla. Pokud jste měl na 1. ledna naplánovánu pracovní směnu (měl jste ji uve… poslední
ivzez 04.03.2016 22:32
ivzez

pokial si sviatok neodpracoval,tak Ti nič nepreplatia,volno a zaplatený sviatok majú len tvz.ranní pracovníci,ktorí by v ten deň prišli do roboty v rámci svojho týždenného pracovného rozvrhu,keby sviatok nebol ,smenári,pokial nemajú smenu na sviatok,alebo je nejaké celozávodné volno, sviatok zaplatený nemajú,pokial v deň sviatku nepracujú,to je nevýhoda smenárskeho typu roboty.......smenári v rámci 12-tkového smenového rozvrhu obvykle odrobia viac alebo rovnaký počet hodín ako je stanovený fond pracovnej doby na daný mesiac a to sa obvykle kompenzuje tak,že im ten čas navyše zaplatia alebo sa poskytuje tvz.klzavé volno,alebo pokial sa vyskytne situácia,že sa poskytne napr. na vianoce celozávodná dovolenka,tak smenári majú volno bez nutnosti brať bežnú dovolenku a vykompenzuje sa to z tých navyše odrobených hodín ktoré vznikajú rozdielom medzi skutočne odrobenými smenami a stanoveným fondom pracovnej doby na príslušné mesiace a neposkytuje sa klzavé volno behom roka,ani sa to neprepláca,to už si určí zamestnávatel podla okolností,keď je obvyklé,že si môže dovoliť vzhladom na charakter práce napr. na vianoce spraviť celozávodnú týždennú alebo dvojtýždennú dovolenku,tak smenári sú cez sviatky doma bez nutnosti brať riadnu dovolenku a vykompenzujú si to tými nahromadenými hodinami navyše,ktoré im vzniknú tým rozdielo medzi stanoveným fondom pracovnej doby a skutočne odpracovanými hodinami v 12-hodinovej smenovej prevádzke,ale vtedy sa žiadne sviatky a iné príplatky nevyplácajú,pokial nieje sviatok alebo sobota/nedela/nočná/poobedňajšia smena odpracovaná....

Tak jak to teda je? Urážky jsem nečekal ale co už...jeste jednou. Směny máme rozvrhnuty na pul roku dopředu. Na den 1.1. mi vyšla směna, ale firma byla zavřena. Nechci ze sebe udělat vola, proto se ptám zde jak to doopravdy je. Jinak účetní na můj dotaz mi odpověděla emailem presne toto:

ozvržení pracovní doby

§ 84

(1) O rozvržení týdenní pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel po projednání s příslušným odborovým orgánem. Pracovní doba se zpravidla rozvrhuje do pětidenního pracovního týdne. Při rozvržení pracovní doby přihlíží zaměstnavatel k možnostem zabezpečení plynulé dopravy zaměstnanců do zaměstnání, zásobování elektřinou, plynem, topnou parou a k tomu, aby rozvržení pracovní doby nebylo v rozporu s hledisky bezpečné a zdravé práce a se zájmy obyvatelstva a aby nebyla narušena činnost navazujících zaměstnavatelů.
(2) Při rovnoměrném rozvržení pracovní doby na jednotlivé týdny se stanovená týdenní pracovní doba rozvrhuje tak, aby délka směny nepřesáhla devět hodin.

§ 85

(1) Nedovoluje-li povaha práce nebo podmínky provozu, aby pracovní doba byla rozvržena rovnoměrně na jednotlivé týdny (§ 84 odst. 2), může zaměstnavatel po projednání s příslušným odborovým orgánem rozvrhnout pracovní dobu nerovnoměrně na určité období sjednané v kolektivní smlouvě, popřípadě nerovnoměrné rozvržení pracovní doby dohodnout se zaměstnancem. Týdenní pracovní doba bez práce přesčas nesmí u nerovnoměrného rozvržení pracovní doby překročit v průměru stanovenou týdenní pracovní dobu za období, které může činit nejvýše 12 kalendářních měsíců po sobě jdoucích.
(2) Délka směny nesmí u nerovnoměrného rozvržení pracovní doby překročit 12 hodin.
(3) Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh stanovené týdenní pracovní doby a seznámit s ním zaměstnance nejpozději dva týdny před začátkem období, na něž je pracovní doba nerovnoměrně rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem jinak.

Nějakou dobu jsem tu nebyla.

Pokud jste měl na 1. ledna naplánovánu pracovní směnu (měl jste ji uvedenu v rozpisu směn),
a směna odpadla kvůli státnímu svátku, máte nárok na náhradu mzdy za svátek.
Pokud jste směnu naplánovánu neměl (nebyla v rozpisu směn), náhrada mzdy nenáleží.

Účetní Vám neodpověděla ohledně náhrady mzdy za svátek
(jak jste formuloval dotaz?) a citovala starší znění zákoníku práce.

Rozvržení pracovní doby – aktuální znění ZP:

HLAVA II
ROZVRŽENÍ PRACOVNÍ DOBY
Díl 1
Základní ustanovení

§ 81
(1)
Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn.
(2)
Pracovní doba se rozvrhuje zpravidla do pětidenního pracovního týdne.
Při rozvržení pracovní doby je zaměstnavatel povinen přihlédnout k tomu, aby
toto rozvržení nebylo v rozporu s hledisky bezpečné a zdraví neohrožující práce.
(3)
Zaměstnanec je povinen být na začátku směny na svém pracovišti
a odcházet z něho až po skončení směny.

§ 83
Délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin.

§ 84
Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.

___

K Vaší situaci se dále vztahují § 91 – v jakých případech může zaměstnavatel nařídit práci ve svátek
a § 115, který upravuje náhradu mzdy za svátek
a/nebo mzdu za svátek v případě, že zaměstnanec v den svátku pracuje.

___

(Odkaz na § 85 nedávám, týká se pružného rozvržení pracovní doby a k Vaší situaci se nevztahuje.)

Ještě odkaz na aktuákní znění ZP pro Vaši mzdovou účetní:
ZP v platném znění

[To o těch urážkách doufám nebylo na mne??]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru