Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak úplně zrušit SIPO?

Mám službu SIPO. Na SIPu mám pouze jednu platební položku, kterou mi předepisuje nejmenovaná organizace, která mi odmítá tuto položku odstranit. Chci se úplně zbavit SIPa a Česká pošta toto odmítá. Při podání žádosti o přidělení spojovacího čísla žadatel uděluje poště souhlas se zpracováváním osobních údajů na dobu, kterou si on stanoví. Na druhou stranu v Obchodních podmínkách SIPa je toto co se týče osobních údajů:
Poskytnutí údajů označených jako povinné je nezbytné pro poskytování SIPO a bez nich nemůže ČP Klientovi umožnit
jeho využívání. Tyto údaje může ČP zpracovávat i bez souhlasu Klienta za účelem řádného plnění svých
smluvních povinností vůči Klientovi.

Když České poště zašlu odvolání souhlasu ke zpracování osobních údajů ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb., zákon o ochraně osobních údajů co se stane? Bude takto Česká pošta chtě/nechtě donucena SIPO spojovací číslo zrušit? Pokud by takto neučinila nejedná se o porušení zákona č. 101/2000 Sb.?

Zde Obchodni-podminky-SIPO:
https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/282551/O bchodni-podminky-SIPO-20140901.pdf/ebe9e53d-819d-4 898-b2ed-e36825dff549

Předmět Autor Datum
Jaký důvod pošta uvádí?
milan.cukrar 28.04.2016 06:30
milan.cukrar
Protože nedošlo k odstranění všech platebních položek SIPO vedených na dané Spojovací číslo.
okolokolemjdoucí 28.04.2016 12:30
okolokolemjdoucí
"Na SIPu mám pouze jednu platební položku, kterou mi předepisuje nejmenovaná organizace, která mi od…
orchidej 28.04.2016 08:38
orchidej
Kdysi jsem měl problém se SIPO taky. Platil jsem jím kde co, byl pro něj trvalý příkaz na účtu. Doko…
tojezdenek 28.04.2016 11:27
tojezdenek
Mám v podstatě ten stejný problém. (až na tu pojistku) a zrušil platby SIPO Předpokládám, že tím m…
okolokolemjdoucí 28.04.2016 13:16
okolokolemjdoucí
Jak píšeš a já to znovu zopakuji - na sporožirovém účtu jsem zrušil platby SIPO. Je fakt, že mi něja…
tojezdenek 28.04.2016 16:03
tojezdenek
Vaše řešení mohou vést k výsledku, ale nejsem si jist, zda jsou správná. Stejnou situaci jsem řešil…
centsm 28.04.2016 17:18
centsm
Na SIPu mám pouze jednu platební položku, kterou mi předepisuje nejmenovaná organizace, která mi od…
Karelll 29.04.2016 10:30
Karelll
Z jakého důvodu se domníváte, že mám u této firmy v současnosti nějaký závazek? Ten závazek v minulo…
okolokolemjdoucí 29.04.2016 10:35
okolokolemjdoucí
Pokud u nich již nic nemáte, tak jak Vám mohou neustále inkasovat platby? Pokud je vše zaplaceno a n…
Karelll 29.04.2016 13:25
Karelll
Jedná se v podstatě o stejný případ jako v příspěvku víše viz http://pravo.poradna.net/q/view/14002-…
okolokolemjdoucí 29.04.2016 18:00
okolokolemjdoucí
Já bych spíš viděl problém v té pojišťovně, než v Sipu. Takže pokud tomu rozumím, zrušil jste pojist… poslední
Karelll 29.04.2016 21:17
Karelll

"Na SIPu mám pouze jednu platební položku, kterou mi předepisuje nejmenovaná organizace, která mi odmítá tuto položku odstranit."
Já myslím, že vám tuto položku ani odstranit nemůže. To můžete pouze vy sama. Na vašem účtu v bance jste udělila této nejmenované organizaci souhlas s inkasem - tak teď ho zase odejměte. Pokud na výpisu SIPO nebude žádná položka, pak nevidím důvod, proč by ho pošta neměla zrušit. Pokud tam nějaké položky zůstanou, tak je jasné, že pošta SIPO nezruší. Na internetu jsem se dočetla, že pokud je SIPO 2 roky "bez pohybu", automaticky zanikne. Ale to bych neriskovala, zvlášť v dnešní době, kdy se za (papírový) výpis ze SIPA platí.

Kdysi jsem měl problém se SIPO taky. Platil jsem jím kde co, byl pro něj trvalý příkaz na účtu. Dokonce i nesmyslné pojistky. Jisté pojištovně jsem dal pak výpověd a požádal je, aby zrušili čerpání z mého SIPO, což neučinili. Byl jsem vytočený fest, no zbytečně jsem platit nechtěl, řeč s pojištovnou nebyla, byl jsem na poště, aby té pojištovně platit přestali - bez efektu! Prý čerpání přes SIPO v mém případě může zrušit pouze ta pojištovna. Mě dožralo ještě víc. Tak Jsem ostatní položky ze SIPO - tedy protistrany kontaktoval a upozornil, že bude moje SIPO zrušeno. Měl jsem na SIPO nájem, plyn, elektřinu, satelit a i tu pojistku ... . Všichni byli ochotni mi dát č. svého účtu, kam můžu platit - jak plynaři, elektrárna, majitel bytu ..., aji var. symbol jsem od nich všech dostal, aby bylo evidentní, že jsem to platil já. Pak jsem navedl příkazy z účtu na ty jmenované služby (až na tu pojistku) a zrušil platby SIPO. Svoje trvalé příkazy jsem platil a pojištovna dostala prd. Po asi pěti letech jsem zašel znovu na poštu a že si chci zřídit SIPO - dostal jsem nové a už si vybírám, komu přístup na SIPO povolím, či ne! 8-)

Mám v podstatě ten stejný problém.

(až na tu pojistku) a zrušil platby SIPO

Předpokládám, že tím myslíš, že si zrušil svolení k inkasu SIPO v internetovém bankovnictví. Stejně to znamená, že ti pošta doručila platební doklad SIPO, kde byla pouze ta položka (ta pojistka) a ty jsi prostě platbu SIPO neprovedl. Co další měsíc, pošta ti přece znovu doručila platební doklad SIPO, kde byla pouze ta položka (ta pojistka). Co další měsíc, a další, a další ....
Já jsem v situaci, kdy jsem na 99% přesvědčen, že ta platba tam je neprávněně, ale 100% jistotu nemohu potvrdit, tak vlastně na to chci jít oklikou tj. zrušení SIPO spojovacího čísla.
Možná by to byla také cesta, pokud platební doklad SIPO např. 2x nezaplatím, pošta SIPO spojovací číslo automaticky zruší (pošta v OP píše:
10.2 ČP je oprávněna od Smlouvy odstoupit v případě podstatného porušení Smlouvy Klientem, kterým se rozumí zejména, že je opakovaně (tj. nejméně 2x) v prodlení s úhradou kteréhokoliv Poplatku za Služby SIPO, nebo že
sdělil ČP nepravdivé nebo neúplné informace.

Také teď v OP pošty čtu:
10.4. Klient je oprávněn kdykoliv ukončit Smlouvu s ČP bez udání důvodu písemnou výpovědí. Výpovědní doba začíná běžet prvním dnem následujícího měsíce po doručení výpovědi ČP. Výpovědní doba činí jeden rok, za předpokladu, že dojde k odstranění všech Platebních položek SIPO, které Klient v SIPO má a které Klientovi předepisují jednotlivé Organizace. Jsou-li splněny tyto předpoklady a požádá-li o to Klient písemně, provede ČP zrušení Spojovacího čísla i před uplynutím výpovědní doby. Odstranění Platebních položek SIPO realizují jednotlivé Organizace, které o to musí Klient požádat. Nedojde-li ve výpovědní době, uvedené v tomto odstavci výše, k odstranění všech Platebních položek Klientem, prodlužuje se výpovědní doba automaticky až do doby odstranění poslední Platební položky SIPO
Klientem
.

Na přepážce pošty jen mlží, možná to chce "natvrdo" písemnou výpověd. Možná na to jdu špatně, jak si mám vysvětlit tučně vyznačený text v 10.4 (viz předchozí odstavec)?

Jak píšeš a já to znovu zopakuji - na sporožirovém účtu jsem zrušil platby SIPO. Je fakt, že mi nějakou dobu chodil SIPO lístek s tou jedinou platbou, co uhrazena nebyla. Já pojištovně předem ohlásil, že už nedostanou ani halíř - se mi původně vysmáli, že se ze SIPO neodhlásí. Nejsem si jistý, bo to je už pár pátků zpátky, koho že to přestalo bavit dříve - jestli poštu, že se platba neprováděla (i poštu jsem upozornil písemně, že platby z účtu končí), nebo tu pojištovnu - prostě mi po čase přestaly lístky SIPO chodit úplně - jestli se pošta s pojištovnou nějak dohodly? Těžko říct. Ke zrušení SIPO spojovacího čísla - poradit nemůžu, pokud si vzpomínám, na poště mi tehdy řekli, že SIPO zrušit nelze, pokud je tam platba. A pojištovna platbu zrušit nechtěla. Víc poradit neumím, jen z vlastní praxe, co se mi zadařilo. 8-)

Vaše řešení mohou vést k výsledku, ale nejsem si jist, zda jsou správná. Stejnou situaci jsem řešil asi před 4 lety a tehdy platilo následujísí: Pošta je jen zprostředkovatelem mezi klientem a nějakou organizací, která spravuje SIPO, tuším někde ve Vítkovicích. A tam je potřeba SIPO zrušit. Tehdy jsem se domluvil se všemi organizacemi na trvalých platbách místo SIPA, vyjma pojišťovny a zavolal na tu organizaci (název mě dali na poště). Technická lhůta byla asi 2 měsíce. Začátkem měsíce rozesílají rozpis plateb, do konce měsíce se musí zaplatit a začátkem následujícího pošta posílá peníze. Proto ty 2 měsíce. A pojišťovně jsem poslal dopis, že od určitého dne bude zrušeno SIPO, ať sdělí účet, kam platit pojistné. A bylo vyřízeno.

Na SIPu mám pouze jednu platební položku, kterou mi předepisuje nejmenovaná organizace, která mi odmítá tuto položku odstranit.

Není lepší se nejdříve vypořádat z tou nejmenovanou společností? Pokud u nich máte nějaký závazek, např dluh nebo smlouvu na dobu určitou, tak Vám podle mého, zrušení Sipa a následné neplacení přinese pouze problémy.
Takže prostě písemnou výpověď a až potom co vše vyřídíte bych rušil Sipo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru