Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Platnost novely OZ vzhledem k datu podani zaloby a jejiho ukonceni.

Dobry den,
predem se omlouvam za absenci interpunkce, ale pisu na angl.klavesnici a zpameti nevim kde hledat cz znaky, dekuji.

Vedu do dnesnich dnu soudni spor jako zalovany v zalobe podane sousedem v r. 2013 "O ulozeni povinnosti zdrzet se zasahu do vlastnického prava", konkretne jde o stekani vody z mého pozemku, kt. je nad jeho terenem vyse polozen.

Kdyz jsem na posledním jednani 10.10.2016 namitl, krome jinych veci, i to, ze by se melo posuzovat ve veci i podle ustanoveni § 1013 a § 1019 novely OZ z r. 2014, byl jsem soudcem upozornen, ze se nas spor bude posuzovat pouze podle puvodního OZ z r. 1964 tedy platného do 31.12.2013. A to by byla pro muj spor v mem postaveni zdrcujici skutecnost.
Nejsem však presvedcen o spravnosti tohoto tvrzeni, muzete se k tomu prosim vyjadrit?

Predem dekuji za vcasnou odpoved.

J.Jira,
e-mail: ovec@volny.cz

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Samozřejmě se na vás vztahuje ta "příznivější" právní úprava. To v případě, že věc nebyla pravomocně…
Kurt 13.10.2016 08:23
Kurt
Jenže tohle se týká trestných činů. Tam tahle výjimka opravdu je. poslední
Wikan 13.10.2016 08:47
Wikan

Samozřejmě se na vás vztahuje ta "příznivější" právní úprava. To v případě, že věc nebyla pravomocně skončena. Podle toho, co píšete, skutečně nebyla a rozsudek nebyl vydán, nebo nebyly vyčerpány opravné prostředky. Je to jedno z pravidel uplatňování práva, tzv. princip retroaktivity. Více, než soudci, bych v tomto případě věřil názoru Ministerstva spravedlnosti. Směle se na něj obraťte: http://portal.justice.cz/Justice2/ms/ms.aspx?o=23& j=33&k=379
Pro potvrzení výše napsaného snad alespoň citace:

Postup soudů řídících se novelou zákona, která vstoupila v platnost roky po zadání sporných přerovských zakázek i po zahájení soudních přelíčení, může znít pro laiky nepochopitelně, právníky ale nepřekvapil. Vychází totiž z principu takzvané retroaktivity dané trestním zákonem.

„Z něj zjednodušeně řečeno vyplývá, že soud rozhoduje podle aktuální podoby zákonů, jež platí v den, kdy padne verdikt. Ovšem za podmínky, že tento nový zákon - který může začít platit celé roky poté, co se měl daný skutek stát - je z hlediska trestu pro obžalovaného výhodnější,“ vysvětlil Jan Fuchs z pražské advokátní kanceláře Stránský Fuchs Křeček.

Použití později přijatého trestního zákona za podmínky, že to bude pro pachatele příznivější, je podle něj dáno i Listinou základních práv a svobod.

Zdroj: http://olomouc.idnes.cz/soud-s-prerovskym-exprimat orem-jirim-lajtochem-sporne-zakazky-prerov-politic i-urednici-zmena-zakona-i7r-/olomouc-zpravy.aspx?c =A160725_2261947_olomouc-zpravy_stk

Takže: směle do boje, nejde o nic menšího, než je Váš osud!

edit: ještě dodám citci z Listiny základních práv a svobod:

(6) Trestnost činu se posuzuje a trest se ukládá podle zákona účinného v době, kdy byl čin spáchán. Pozdějšího zákona se použije, jestliže je to pro pachatele příznivější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru