Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem velká citová újma při chybě exekutora mé mamce

Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat, zda se dá nějak řešit tento případ, popřípadě, co byste mi poradili, či na co mě odkázali, vzhledem k tomu, že je mi mé mamky velice líto, a nedokážu pochopit, jak si takovou chybu může někdo v postavení exekutora, či vymáhání dovolit.

Mamince ve zpátečním horizontu dvou let zemřel bratr i sestra, přičemž všichni tři mají, její sourozenci však bohužel měli, věk okolo 40 let.
Z malých dluhů vyrostly větší a všeho všudy, kolem desetitisíc chtějí po mamce, po zesnulých sourozencích. (relativně v pořádku)

Avšak nedávno ji přišel zdrcující dopis, který vážně mává s jejím zdravím a psychikou, a mám o ni taky strach, protože takovéto věci nese velmi těžce.

Přišel na její adresu zkrátka dopis, že také zemřela, a tudíž se dluh přepisuje na sestřenici a úřad se omlouvá pozůstalým, že obtěžoval ženu, která je po smrti (ve zkratce řečeno). Přičemž je v pořádku a sama dopis přijala. Jestli chápete, tak to nese psychicky velmi těžko a vzhledem k její pokoře a situaci, tuto závažnost chce mít co nejdříve z krku a zaplatit to. Avšak já jsem ji slíbil, že to tak nenechám a uvidím, co se dá dělat. Jestli teda něco jde.

Děkuji za pomoc, v případě potřeby můžu cokoliv objasnit více, mrknu tady každých několik hodin.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejaký úrad (aký?) nemôže len tak prepísať dlh na iného človeka. Musia byť k tomu nejaké predpoklady…
ok 14.07.2017 06:12
ok
je to výsledek soudního konání, dluhy docela rostly, když už nebyli schopni splácet a byli těžce nem… nový
Martin88 14.07.2017 13:52
Martin88
Námět do TV "Súdna sieň".
kozakl 14.07.2017 08:13
kozakl
Nebo soudkyně Barbara či Alexandr. nový
davidrome 14.07.2017 13:22
davidrome
Tohle nechápu: a tudíž se dluh přepisuje na sestřenici Dluh nelze jen tak přepsat na někoho příbu… poslední
Prasak 14.07.2017 17:56
Prasak

Nejaký úrad (aký?) nemôže len tak prepísať dlh na iného človeka. Musia byť k tomu nejaké predpoklady. Buď je to výsledok dedičského, alebo súdneho konania, alebo ručenie za pôžičku a pod.
"Z malých dluhů vyrostly větší..."
Dedičské konanie vychádza zo stavu aký bol v deň úmrtia a ak tvoja matka zdedila dlh po súrodencoch, tak ho spláca vo výške, aký jej bol pripísaný v dedičskom konaní. Až odvtedy mohol dlh narastať.
V prvom rade si daj do poriadku dokumentáciu o dlhu a potom sa poraď s právnikom (ak ti to nebude jasné).
Od nejakáho úradu môžeš očakávať maximálne ospravedlnenie za necitlivé konanie, nečakal by som žiadnu finančnú satisfakciu. Ako ti ale pomôže ospravedlňujúci list od úradníka ktorý možno ani tú chybu neurobil a ospravedlňuje sa za kolegu?
A ešte mi nejde do hlavy ako mohla tvoja matka prijať list od "úradu" ktorý predsa bol určený do niekoho vlastných rúk?

je to výsledek soudního konání, dluhy docela rostly, když už nebyli schopni splácet a byli těžce nemocní. Po úmrtí už nerostly. A jak mohla přijmout dopis? My taky nevíme, proč šel k jejím rukám, když přímo v něm bylo, že zemřela. Pardon za emoce, že jsem taky trošku ještě člověk tedy

Tohle nechápu:

a tudíž se dluh přepisuje na sestřenici

Dluh nelze jen tak přepsat na někoho příbuznýho. To se dělá v rámci vypořádání dědictví, kdy s majetkem zemřelého přebereš i jeho dluhy, nebo nebo celý dědictví odmítneš. Myslím, že si z náš děláš srandu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru