Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak postupovat za účelem vyznačení právní moci rozsudku?

Dne 17. srpna 2017 jsem obdržel rozsudek o zaplacení částky 7.000kč s přísl. Osř § 174(1) Platební rozkaz, proti němuž nebyl podán odpor, má účinky pravomocného rozsudku.
Vzhledem k tomu, že platba neproběhla, poslal jsem 17.října 2017 rozsudek soudu za účelem vyznačení právní moci rozsudku. Chci celou věc postoupit exekutorovi, ale bez vyznačení právní moci rozsudku to nelze. Jak postupovat když soud nereaguje?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
vyznačenie právoplatnosti má zmysel až po súdom stanovenej dobe na podanie odporu a po doručení rozs…
audax 25.11.2017 13:29
audax
Jak bude soud dál postupovat pokud rozsudek nebyl doručen? Přeci se musel soudu vrátit.
flodur 25.11.2017 13:49
flodur
Volá sa to "doručené fikciou", teda nadobudne právoplatnosť a vykonateľnosť každý rozsudok aj v príp…
Nuda 25.11.2017 16:15
Nuda
U platebních rozkazů neplatí fikce doručení, alespoň v ČR ne. Pokud soud vystaví platební rozkaz, mu…
osobne 02.12.2017 08:07
osobne
Nechci zakládat nový dotaz v žalobě jsem uvedl krom firmy adresu bydliště žalované. Dne 17. srpna 20…
flodur 02.12.2017 11:47
flodur
Platební rozkaz nebyl doručen, tak soud zahájí jednání, nejdřív ale musí žalovaného k soudu předvola… poslední
osobne 02.12.2017 21:47
osobne

vyznačenie právoplatnosti má zmysel až po súdom stanovenej dobe na podanie odporu a po doručení rozsudkov všetkým účastníkom sporu,o tom,že si všetci účastníci sporu prevzali rozsudky a či niekto podal alebo nepodal v stanovenej dobe odpor Ta nebude nikto informovať nebude,preto sa za normálnych okolností právoplatnosť rozsudku obvykle dáva potvrdzovať osobnou návštevou podatelne príslušného súdu,ktorý rozsudok vydal,na písomnú zásielku nebude súd reagovať okamžite obratom a je možné,že Ti podatelňa súdu zásielku vráti v 30dňovej lehote od doručenia "v pôvodnom stave"....

Volá sa to "doručené fikciou", teda nadobudne právoplatnosť a vykonateľnosť každý rozsudok aj v prípade, ak sa vrátil súdu v lehote ako neprevzatý.

Kam by sme to retroaktívne dospeli, ak by sa povinný vyhýbal prevzatiu meriórneho rozsudku?
"Soudružky a súdruhovia, v roku 1968 jsme všichni stáli těsne na vokraji přopasti, ale dnes jsme už o krok vpřed.", takto verejne v TV, pred miliónmi prevychovaných občanov, vraveli oboma jazykmi milovaný súdruch prezident, JUDr.GuHu.

U platebních rozkazů neplatí fikce doručení, alespoň v ČR ne. Pokud soud vystaví platební rozkaz, musí ho odeslat do vlastních rukou dlužníkovi na jeho adresu. Pokud si dlužník platební rozkaz včas nevyzvedne a ten se vrátí zpět nedoručený soudu, pak se tento platební rozkaz zcela ruší a soud musí nařídit soudní jednání, nebo vynést rozsudek. U standardního rozsudku sice platí fikce doručení, ale logicky musí být ve spise zase doklad o tom, že byl žalovaný k soudnímu jednání skutečně předvolán, tedy zase doručenka. Takže právní moc nejspíš nenastala, pokud nebyl platební rozkaz doručen. Doporučuji se na to soudu nejdřív zeptat, jestli nabylo rozhodnutí právní moci, než tam zašleš rozsudek se žádostí o vyznačení právní moci. Soud ti tam tu právní moc vyznačí, ale teprve až nabyde a to může trvat několik let. Pokud jsi věděl o tom, že si dlužník přebírá poštu na jiné adrese, tak jsi to měl soudu napsat už ve svém návrhu na platební rozkaz, mohlo se pak doručení platebního rozkazu podařit. Tvoje chyba.

Uvažovalo se sice před pár lety o zavedení fikce doručení u platebních rozkazů na nízké částky (do 10000 Kč), ale myslím, že to dosud neprošlo parlamentem.
dorucovani-platebniho-rozkazu-fikci-efektivnejsi-justice-nebo-stroj-na-vytvareni-pohledavek

Nechci zakládat nový dotaz v žalobě jsem uvedl krom firmy adresu bydliště žalované. Dne 17. srpna 2017 jsem obdržel rozsudek o zaplacení částky 7.000kč s přísl. Vzhledem k tomu, že dlužník částku neposlal, na doporučení exekurského úřadu v J.H, poslal jsem doporučeně 17.října 2017 rozsudek soudu za účelem vyznačení právní moci rozsudku. Po jeho vyznačení a vrácení, že předám celou věc k vyřízení exekutorovi. Uplynul další měsíc dlužník ani soud nereaguje, jak dál postupovat, nevím co si mám o tom myslet? Takže dle výše uvedené úvahy, stačí obžalované dělat mrtvého brouka a věřitel nemá šanci?:!:

Platební rozkaz nebyl doručen, tak soud zahájí jednání, nejdřív ale musí žalovaného k soudu předvolat, takže musíš čekat, až se soudu podaří doručit žalovanému předvolání. Dále také záleží na přetíženosti toho kterého soudu. Je to běh na dlouhou trať. Stojí ti to vůbec za to kvůli sedmi tisícům?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru