Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kdo má smůlu při defraudaci peněz v úschově u převodu nemovitosti?

V nejbližší době budu nemovitost prodávat i nemovitost kupovat, takže se zajímám o různé druhy úschov peněz v meziobdobí zápisu nového majitele do katastru. Zjistil jsem, že žádná úschova není 100%, ale preferované pořadí je banka, notář, advokát, realitka. Nikde jsem ale nedokázal najít, co se stane v případě, když peníze v úschově "zmizí" (zkrachuje banka a částka bude vyšší než 200.000e nebo je čmajzne notář, advokát, realitka) a mezitím bude nemovitost převedena na nového majitele. Z jedné strany je nemovitost zaplacena, z druhé strany původní majitel nic nedostal. V katastru je zapsán nový majitel, ale původní majitel nedostal zaplaceno a mohl by se domáhat zrušení smlouvy.

Podle dosavadního šetření na Internetu to vypadá, že smůlu bude mít původní majitel nemovitosti, ale byl bych rád, pokud by se k tomu vyjádřil někdo opravdu znalý dané problematiky. Řeší daný problém věta ve smlouvě, ve které bude, že nemovitost je pokládána za uhrazenou po připsání peněz na úschovní účet při nákupu nemovitosti a až po připsání peněz na účet prodávajícího při při prodeji? Samozřejmě, pokud s tím bude protistrana souhlasit.

Předmět Autor Datum
Daný dotaz nemá jednoznačnou odpověď, hodně záleží na přesném znění smlouvy a na řešení soudu. Pokud… nový
jege 10.01.2018 00:54
jege
Kdybys někdy viděl smlouvu na prodej nemovitosti od notáře, tak bys valil oči, jaké všechny možné zp… nový
lk1 10.01.2018 11:19
lk1
A co mu zabráni je čmajznout? Žádná páka na advokáty a notáře nebo relevantní kontrola neexistuje. D… nový
Blat 10.01.2018 17:15
Blat
Nestresuj - být notářem je v tomto státě dost velké terno, když je notářů jen omezený počet, a na po… nový
Kachlík 11.01.2018 10:13
Kachlík
Usmolených pár miliónů? Třeba 65 miliónů není zas tak málo ... nový
jege 14.01.2018 18:26
jege
Však to byl taky advokát, ne notář… ;-) nový
Kachlík 14.01.2018 21:03
Kachlík
A notář by kvůli prašivým 65 miliónům do zpronevěry nešel? ;-) poslední
jege 16.01.2018 22:33
jege
Najistejšia je pre úschovu banka. Lenže kvalitnou zmluvou ošetriť uvoľnenie sumy až zápisom do LV pr… nový
Ahasver Chamachir 12.01.2018 05:56
Ahasver Chamachir
Uvolnění peněz až po zápisu do katastru je podstata celé úschovy ceny, jinak se s tím jenom zbytečně… nový
jege 14.01.2018 18:29
jege

Kdybys někdy viděl smlouvu na prodej nemovitosti od notáře, tak bys valil oči, jaké všechny možné způsoby selhání převodu jsou tam popsány a co se má v takovém případě komu a do kdy vrátit - smlouva od advokáta zdaleka není tak vymakaná.
Notář taky jako jediný ti zúročí peníze po tu dobu co je má v úschově - u advokáta nevídáno.
Notář taky chce pevně státem stanovenou odměnu, u běžného bytu někde kolem 12tisíc - realitka s advokátem z tebe vymáčkne mnohem víc.
Taky si nedovedu představit že by notář "čmajznul peníze".
Pokud je ta možnost a druhá strana souhlasí, tak za mě jednoznačně notář.

A neplaš a nemysli na nejhorší, a hlavně nestuduj internet.

Nestresuj - být notářem je v tomto státě dost velké terno, když je notářů jen omezený počet, a na potenciálně uvolněné místo jsou pořadníky, nehledě k tomu, že notář, narozdíl od běžného právníka (který je buď kvalitní, a tedy s klientelou, nebo špatný - a chudý :-)), notář má svoje jisté… Myslíš, že by notář riskoval tak skvělé korýtko kvůli usmoleným pár miliónům?

Najistejšia je pre úschovu banka. Lenže kvalitnou zmluvou ošetriť uvoľnenie sumy až zápisom do LV príslušným katastrom, to je skutočné umenie.

LV môže byť čistý v čase kúpy ako ľalia, bez poznámok, vecných bremien, ale po vyplatení sumy sa z jasného neba objaví v liste vlastníctva plomba ako maľovaná, hotová vosková pečať "kakaovej skvrny velikosti mechiko dolaru", až oči kupujúcemu na čelo vylezú s tým, že niektorá tretia strana si uplatnila prednostné právo k nehnuteľnosti. To je potom průser s negovaním zmluvných záväzkov a vracaním vyplatených chectákov ošálenému kupujúcemu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru