Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odstoupeni od kupní smlouvy

Dobrý den prosím o radu. Prodal jsem své auto za malé peníze r.v.99 po STK a napsal jsem do inzeratu že je v dobrém stavu a také bylo. Kupující auto koupil a že to do 10 dnu přepíše s plnou mocí kterou jsem mu udělil. Nasledně se ozval že byl v servisu a tam mu řekli že je auto ve špatném stavu. Chtěl po mě uhradit opravy auta jako např vyměna tlumiču v celkové výši 7000kč asi třetina ceny auta. Odmítl jsem protože STK to prošlo a byla to závada A typu tudíž neohrožující. Řekl jsem mu i při prodeji že auto je sice v dorém stavu ale tlumiče a některé časti se prostě už stářím opotřebovaly. V kupní smlouvě stalo přesně tohle: Kupující je srozuměn se skutečností že kupuje věc již užívanou a prohlašuje, že se podrobně a pečlivě seznámil s tech. stavem vozidla, jeho obsluhou a že s ním byla provedena zkušební jízda. Kupující prohlašuje, že byl prodávajícím zřetelně seznámen s níže uvedenými zavady vozidla abere je na vědomí.(nic jsem do kolonky zavad nepsal, řekl jsem mu to usttně.) Prodavajici prohlašuje že žadnou zavadu ktera mu je známá nezatajil.

No a nyní se mu asi po 3 týdnech používání zničil alternátor který byl dosud v perfektním stavu a oprava stála 4000kč a chce to vrátit zpět nebo vyhrožuje odstoupenim od kupni smlouvy. Volal mi jeho právník že má prý nějaké právo na uhrazení dílů do 3 měsícu. A navrhl mi abych si auto zpátky koupil od něho a ještě připlatil 2000 za nový alternátor . Jak se můžu bránit ? musím něco platit? Nový majitel už 3 týdny auto má a ještě ho na sebe nepřepsal!! Přijde mi to nahlavu si koupil auto za 24 tis a říct známemu pravnikovi že se něco pokazilo a chc peníze vrátit nebo auto. Děkuji za odpověď.Vyhrožuje mi soudem že ho prohraju na 100% a že ještě budu platit 15000 jednání. Přijde mi to na hlavu chtít peníze za opravu alternátoru který je na autě již od novoty a nový majitel přece musí vědět že už je opotřebovaný a stím to auto taky kupuje. Nevím jak se bránit jsem v tomhle neznalý.

Předmět Autor Datum
To nie je na hlavu, to je celkom legálny postup v zmysle platného Obč.zákonníka zo strany kupujúceho…
Ahasver Chamachir 17.01.2018 17:47
Ahasver Chamachir
https://www.zkontrolujsiauto.cz/docs/Kupni_smlouva_obcansky_zakonik.pdf Nojo ale je přece nesmyslné…
qwertzpoiu 17.01.2018 18:01
qwertzpoiu
Tieto bežné, všeobecné šablóny z netu sú deravé, ako rešeto. Musia sa zakaždým vyšperkovať, doladiť…
Ahasver Chamachir 17.01.2018 18:13
Ahasver Chamachir
qwertz, ale tak přeci nefunguje reklamace. Vy si koupíte boty, po měsíci je dáte na opravu a pak půj…
milan.cukrar 18.01.2018 06:45
milan.cukrar
"Kupující je srozuměn se skutečností že kupuje věc již užívanou a prohlašuje, že se podrobně a pečli…
Araneus84 18.01.2018 10:48
Araneus84
A tedy neplyne žádné právo na uplatnění částí dilu prodavajicim dle nejakeho zakona ve lhůtě 3mesice…
Qwertzyyop 18.01.2018 10:58
Qwertzyyop
Může to zkusit u soudu. Jen opravdu debilní soudce by mu dal za pravdu, když si koupil auto za jednu…
Prasak 18.01.2018 20:48
Prasak
Jak už tady někdo psal, ukázat prostředníček. Kdyby to fungovalo tak jak někteří zde psali, tak by…
icepower32 18.01.2018 22:47
icepower32
Já bych tedy prostředníček neukazoval, to dělá jen určitá skupiny lidí, ale sdělil bych mu, že takto…
milan.cukrar 19.01.2018 09:25
milan.cukrar
Tam je ale asi dost velký problém v tom,že nový majitel auto nepřepsal a asi ani přepsat nehodlá.I k…
Karel04 19.01.2018 09:49
Karel04
Skoro přesně takovou situaci jsem řešil před pár (hodně) lety, kupec si auto dokonale prohlédl, na v…
jege 19.01.2018 12:57
jege
Zařadil bych ho do blacklistu na telefonu, pak se nebude moct dovolat, a je to. Kvůli autu za dvacet… poslední
Rainy 21.01.2018 18:58
Rainy

To nie je na hlavu, to je celkom legálny postup v zmysle platného Obč.zákonníka zo strany kupujúceho, ktorého právnik sa vyzná. Súd na 100% prehráš.

Neprehral by si súd jedine v prípade, ak by bola tvoja zmluva písomná, verifikovaná podpismi u notára, nepriestrelná s opisom závad, ktoré si kupujúci nevymienil, bol na závady a so stavom amortizovaného vozidla v čase kúpy upozornený, že vec sa "predáva tak, ako stojí a leží". Do zmluvy bolo treba napchat veľa viet začínajúcich v bodoch; "kupujúci prehlasuje, vyhlasuje a berie na vedomie..." apod. žvástov o čom bol zo strany predávajúceho upozornený, aby sa nemal čoho chytiť ani súd obhajovaný zo strany eštébáckymi, Burešovsko-židoboľševickými parazitmi z radov advokátov.

Zaves sem zmluvu v plnom znení bez nacionálií a osobných údajov, nech vieme, na čom si v prípade súdneho konania.

Tieto bežné, všeobecné šablóny z netu sú deravé, ako rešeto.

Musia sa zakaždým vyšperkovať, doladiť, aby mal kupujúci zúžený profil k špekulovaniu, napríklad zakázať mu na vlastné náklady opravovať vozidlo eštepred jeho prepisom, apod.

Obč.zákonník dovoľuje zakomponovať do zmluvy v kodifikovanom, úradnom jazyku všetko to, čo je dovolené, neodporuje dobrým mravom či platnej legislatíve, aby sa kupujúci, jeho advokát a súd nemali čoho chytiť v prípade svojprávneho kupcu v čase podpisu zmluvy vl.r..

qwertz,
ale tak přeci nefunguje reklamace. Vy si koupíte boty, po měsíci je dáte na opravu a pak půjdete do prodejny, aby Vám proplatila reklamaci?
Kupec jen straší.
Jak víte, že to volal právník?
Pokud se na věci objeví závady, má právo je reklamovat u Vás a požadovat jejich opravu. Co se zničilo na alternátoru? Odpadl drátek, či se zadřeli ložiska.
Na odstoupení od kupní smlouvy není jednostraný akt. Jak z Vás dostane peníze? Jak ví, žesoud bude za 15. tisíc. Jsou to bláboly.
Kdyby to takto fungovalo, tak minimále polovina kupců takto bude reklamovat auto. Odjezdí si dovolenou a vozidlo vrátí, páč praskla žárovka?

"Kupující je srozuměn se skutečností že kupuje věc již užívanou a prohlašuje, že se podrobně a pečlivě seznámil s tech. stavem vozidla"

Ve smlouvě máte toto. Takže mu ukažte prostředníček a sdělte mu, že zakoupil přece přesně to s čím se dopodrobna seznámil. Pokud tak neučinil, tak to neměl prohlašovat svým podpisem.

A tedy neplyne žádné právo na uplatnění částí dilu prodavajicim dle nejakeho zakona ve lhůtě 3mesice ? Platí to jen pro skryté vady ? Alternator který odejde po 350tis přece na to má právo a je to na kupujicim ze prijima zodpovědnost za auto.
Zajímá mě tedy tohle : může nynejsi majitel odstoupit od smlouvy ze mi auto vrátí ? Chce jeste doplatit 2tisice za alternator nový.
Může me nějak žalovat za to ze auto se kazí ? Přičemž jak jsem ho vlastnil tak se závady neprojevily?
Existuje nějaká dohoda ze se zruší nějaký vztah mezi námi aby nemeli pravomoc po me chtít penize když se zase něco pokazí? Dle jejich známého pana co se orientuje v právech to jde zrušit dohodou. Rikal mi o paragrafu 342 odstavec 18
Děkuji za odpověď

Může to zkusit u soudu. Jen opravdu debilní soudce by mu dal za pravdu, když si koupil auto za jednu výplatu a požaduje, aby mělo stav a spolehlivost auta za desetinásobek. U vozidla za takovou cenu musel očekávat různé nenadálé poruchy, zvláště, pokud tachometr ukazuje uvedených 350 tisíc km, což je jasným indikátorem značného opotřebení a kupující si toho musel být vědom a též na to byl upozorněn.

Skoro přesně takovou situaci jsem řešil před pár (hodně) lety, kupec si auto dokonale prohlédl, na vše byl upozorněn, na závady říkal, že je to OK, že je mechanik a sám si to levně opraví. Po měsíci se ozval, že tohle nefunguje, tamto se mu polámalo, musel měnit žhavící svíčky a trysky (diesel), čerpadlo je před smrtí a najednou bylo všechno špatně. Navíc začal vydírat, že STK byla jenom formálně, což jsem mu z vlastní blbosti naznačil a celkově bylo znát, že sehnal něco lepšího a výhodnějšího, takže chce auto vrátit a dostat zpět peníze. Dost mě to zaskočilo, radil jsem se i s právníkem, který mi vynadal za to STK a doporučil se kupujícím dohodnout po dobrém, ale vysvětlil mi, že vždy vrácení akceptovat až po obdržení předžalobní výzvy nebo pozvánky k soudu. Já jsem se ale chtěl domluvit po dobrém, zkoušel jsem kupujícího nějak umluvit a apeloval na to, že o tom všem věděl a pod. i když vnitřně jsem byl smířen s tím, že na vrácení auta přistoupím. Když ale hrubě přerušil mé přemlouvání, že to jsou jenom zbytečné kecy a kdy mi má teda auto dovézt, tak jsem se zasekl a řekl jsem, že nikdy. Zase začal vyhrožovat soudem, že se tam setkáme a pod., tak jsem mu řekl, že se budu těšit a položil jsem sluchátko. Je to již několik desítek let a žádné předvolání jsem nikdy nedostal a ani mi již nikdy nevolal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru