Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skrytá vada

Dobrý den,

v prosinci jsem prodal auto a dnes se mi ozval kupující, že po mě chce, abych mu koupil nový motor. Prý došlo k tomu, že se roztrhl klínový řemen, namotal se pod řemenici rozvodového kola, které má být zubaté, ale teď už zubaté není. Kupující mi poslal foto rozebraného motoru, na kterých je vidět, že se všech 16 ventilu otisklo do válcu. Když jsem se na to ptal mechanika, tak mi řekl, že v případě klínového řemene se jedná o spotřební zboží a za to neručím. Chtěl bych se zeptat, jestli jsem povinný kupujícímu uhradit 30.000 Kč na nový motor, nebo se tomu mám nějakým způsobem bránit.

Předem děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Písemnou smlouvu máme? Co v ní stojí?
Kurt 13.02.2018 16:36
Kurt
Myslím,že mechanik má pravdu.Klínový řemen asi neměl skrytou výrobní vadu,to by se s ním nedalo naje…
Karel04 13.02.2018 16:41
Karel04
Preto je velice dôležitá zmluva. Nič neplať, ani neposkytni zľavu, motor si mohol po rozobratí poskl…
Ahasver Chamachir 13.02.2018 16:49
Ahasver Chamachir
Když si čtu ty různé příběhy lidí, s problémy při nákupu/prodeje ojetin, jsem rád, že tohle nás neče…
L-Core 13.02.2018 19:10
L-Core
které má být zubaté, ale teď už zubaté není Rozvodový řemen očesal rozvodové kolo? Kupec si měl ud…
iconek 13.02.2018 19:27
iconek
Denisi, kopíte si boty, udělá se na nich vada. Co uděláte? Odnesete na reklamaci, nebo do opravny a… poslední
milan.cukrar 14.02.2018 14:02
milan.cukrar

Myslím,že mechanik má pravdu.Klínový řemen asi neměl skrytou výrobní vadu,to by se s ním nedalo najezdit tisíce kilometrů.
Je to stejné,jako kdyby mu v noci praskly žárovky nebo pojistky k reflektorům,případně bouchla pneumatika za jízdy a on naboural a požadoval opravu auta na minulém vlastníkovi.Napište stěžovateli,že s jeho stanoviskem nesouhlasíte a že si měl stav vozidla i součástí zkontrolovat před každou jízdou,protože ten řemen mohl být už natržený před jízdou.Čili nic platit nebudete a ať si to řeší sám nebo se zkusí soudit.

Preto je velice dôležitá zmluva. Nič neplať, ani neposkytni zľavu, motor si mohol po rozobratí poskladať z iných súčastí, Nie je preukázané, že sa jedná o konkrétny motor, rozborku nevykonal poverený znalec z odboru.

Ak by si pristúpil na jeho hru, priznáš si chybu, vezieš sa.

Pošli kupcu do kopru, nech dá vec na súd riadne podloženým žalobným návrhom ošetreným náležitosťami, posudkami apod. To mu ale nespomeň.

Když si čtu ty různé příběhy lidí, s problémy při nákupu/prodeje ojetin, jsem rád, že tohle nás nečeká. Favorit u nás žije od narození (při nákupu měl na tachometru snad 10km) a po smrti půjde do kovošrotu. Před pár dny měl pětadvacet, na tachometru 125.000, prostě fešák :-)

Pokud si pořídíme jiné vozidlo, půjde taky do šrotu, moto-eutanázie v praxi. Asi nikdo by to nekoupil (a platil 10k eko daně) a nechat si to papírově na sebe? To určitě ne, ani v rámci nejbližší rodiny…

které má být zubaté, ale teď už zubaté není

Rozvodový řemen očesal rozvodové kolo?

Kupec si měl udělat hned po koupi rozvody a vyměnit řemeny.Stejně jako výměnu oleje a filtrů.Poslal bych ho do zádele.Pokud jste se někde ve smlouvě nezaručil, že jste řemeny nedávno měnil.Pánovi bych řekl, že měl provést výměnu řemenů a nespoléhat se na případné štítky o výměně.
On třeba nemusel prdnout řemen, ale zadřela se kladka.

Denisi, kopíte si boty, udělá se na nich vada. Co uděláte? Odnesete na reklamaci, nebo do opravny a pak jdete do krámu, aby Vám uhradili opravu?
Stejně se postupuje při reklamaci u vozidla.
Určitě nejste povinný, hradit kupci nějaké náklady na odstranění vydy, bez ohledu na to, abyste měl šanci náklady ovlivnit.
To by pak moh přijít s tím, že mu praskla pneumatika a on boural a odepsal auto.
Odepište mu, že si náklady musí uhradit sám, že není žádný předpis, že to musíte uhradit Vy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru