Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce v domě - lodžie

Zdar,

nesetkal se někdo s podobným příběhem?

Teta má byt v paneláku, je to osobní vlastnictví a sdružení vlastníků se na schůzi s více než 50% hlasů všech vlastníků rozhodlo pro jednotnou rekonstrukci lodžií pro všechny byty. Vytrhá se zábradlí a udělá nová podlaha v lodžiích.
Problém je, že teta a několik málo vlastníků si podlahu rekonstruovali sami a taky si nechali udělat zasklení.

Nabídka firmy, kterou zbylí vlastníci, kterých je většina odhlasovali, je taková, že na podlahu se dá levné PVC a ti co mají zasklení, tak se jim současné před rekonstrukcí sundá a po rekonstrukci se vrátí to jejich zasklení zpátky.

Problémy z toho vyplývají dva:

1. Z nabídky firmy vyplývá, že zábradlí bude po rekonstrukci o 7cm vyšší, takže ti kdož mají zasklení, tak nechápou, jak se tam to samé zasklení může po rekonstrukci vejít. Jelikož jich je pár, tak to většinu lidí nezajímá a predsednictvo sdružení vlastníků také ne. Obava je taková, že po rekonstrukci řekne ta firma, že to nasadit nejde a smůla.

2. Těch pár vlastníků, kteří se o své byty starají a v lodžii si udělali novou podlahu, tak samozřejmě použili dlaždice, třeba teta si tam nechala dát drahé protiskluzové dlaždice a teď jí předsednictvo a vlastně i většina ostatních vlastníků řekla, že je blbá, že investovala do vlastního bytu a dojde u ní k podstatnému zhoršení, neboť jí dlaždice firma vytrhá a dá tam na jejich místo levné PVC.

Dotaz je jasný, jak se má teta a ostatní postižení vlastníci bránit. Jestli teda je možné něco udělat nějakou právní protiakci nebo jestli zase lůza vyhrává na celé čáře jak v 50. letech a slušní lidé se holt musí lůze přizpůsobit?

Předmět Autor Datum
Mrkni na nějaké náměty: https://www.okolobytu.cz/forum/rekonstrukce-domu/byt-v-osobnim-vlastnictvi-s…
L-Core 12.03.2018 07:15
L-Core
Vypadá to špatně co? Zase jednou socík vyhraje na celé čáře a aktivní člověk, který chce žít slušně,…
RedMaX 13.03.2018 18:11
RedMaX
Chtělo by to znát smluvní ujednání společenství vlastníků, nicméně pokud toto mají ujednáno tak asi…
Roker - jinde 14.03.2018 07:57
Roker - jinde
Jestli je opravdu vlastnikem te lodzie nebo je spolecna v ramci domu nevim, ale tak logicky pristup… poslední
RX 14.03.2018 08:46
RX

Chtělo by to znát smluvní ujednání společenství vlastníků, nicméně pokud toto mají ujednáno tak asi smůla. Jsi si jistý, že teta je vlastníkem i balkónu? Nemusí to být vždy automatické... Ostatně podlaha by v rozumném SVJ měla jít řešit, protože je jaksi jedno jestli tam teda má lino, nebo dlaždice. Společný vzhled balkonů z venku už bude horší, tam budou trvat na nějaké "uniformitě".

P.S. Nemohu si odpustit jednu poznámku. I kdyby to dopadlo blbě, tak jedno pozitivum bych viděl. Alespoň jeden socialista se na vlastní kůži přesvědčí, jak je důležitý důraz na nedotknutelnost osobního vlastnictví a jak záleží na právech a svobodách jednotlivce. Tvůj příklad je totiž krystalickou ukázkou socialistického principu "zájmy většiny mají přednost před zájmy jednotlivce"...

Jestli je opravdu vlastnikem te lodzie nebo je spolecna v ramci domu nevim, ale tak logicky pristup je z jejiho bytu, tak to clovek lajcky bere, ze je jeji. :-)

S tema dlazdicema je to hrozny, sdruzeni najemniku trva na svem.

P.S. Navzdory prezdivce se za socialistu nepovazuju. Treba kdyz to vztahnu k poslednim parlamentnim volbam, tak Okamurovci snad neni socialisticka strana ne?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru