Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přišla mi faktura za služby. Platit nebo ne?

Dobrý den,

zaregistroval jsem se na jednom webu nabízející eshopy jen tak, abych si vyzkoušel demo verzi. Chvíli jsem to zkoušel, odhlásil jsem se a dál na to uplně zapoměl. Moje chyba byla, že jsem při registraci uvedl své ičo. Nyní mi přišla faktura kde je uvedené mé ičo a adresa a vyhrožují, že musím zaplatit za služby, protože mi byla aktivována plná verze. Mám zkušenost takovou, že nikde nic není aktivováné dříve, než dorazí platba na účet. Tady to aktivovali po pár dnech sami od sebe a teď to mám zpětně doplatit.¨

Jedná se jen o registraci na webu. Nikam jsem nic neplatil, neposílal kopie dokladu ani nic nepodepisoval. Mým argumentem bylo, že moje údaje jsou veřejně dostupné a může se takto zaregistrovat každý, ale bylo mi řečeno, že mám tedy podat trestní oznámení v tomto případě. Nevím, na základě čeho by to soudně vymáhali, když jsem nic nepodepsal ani nic neověřoval třeba skrz bankovní účet, telefonní číslo nebo doklady. Prosím o radu, jedná se o poměrně vysokou částku za službu, kterou jsem nevyužil. Teď vyhrožují, že jsem si objednal služby. Docela mě to znervózňuje když pomyslím, kdo všechno má k mým údajúm přístup a kde všude jsem se zaregistroval, když by mohli ty služby náhle zpoplatnit.

Předmět Autor Datum
Máš problém. Daj sem link na stránku, otestujem ju fiktívnymi dátami. Chcem vidieť zmluvné podmienky…
Nuda 31.03.2018 08:08
Nuda
Podmínky jsou tady https://www.shoptet.cz/obchodni-podminky/ Žádnou autorizaci jsem nepoužil. Asi j…
Mmmmm 31.03.2018 08:24
Mmmmm
Zmluva je robená výhradne v zmysle Obch.zákonníka pre podnikateľský subjekt. Od každej zmluvy, ktorá…
Nuda 31.03.2018 11:21
Nuda
Děkuji. Mám tedy podávat trestní oznamení na policii na neznameho pachatele? Udaje jsou tam všechny…
Mmmmm 31.03.2018 11:29
Mmmmm
To bych určitě neriskoval,je to hodně blbý nápad..Co když se policii zadaří a jako neznámého pachate…
Karel04 31.03.2018 11:54
Karel04
Přišla mi až upomínka. Samozřejmě při registraci jsem musel potvrdit email co jsem uvedl, že je můj.…
Mmmmm 31.03.2018 12:33
Mmmmm
Držel bych se jejich pravidel: Akceptace poskytovatele – elektronické potvrzení objednávky uživatel…
Karel04 31.03.2018 22:40
Karel04
pokud by mail přeposlali znova, nebude mít k dispozici originální hlavičku, pokud myslíš hlavičkou z… nový
michalli 23.04.2018 16:58
michalli
@Nuda: obchodní zákoník v ČR platil do 31. 12. 2013. poslední
ivzez 24.04.2018 03:06
ivzez
Trosku mi to pripomina podovodne weby, o ktorych som kedysi pisal, ale vyzera to, ze nie je tento pr…
fleg-sk 31.03.2018 18:23
fleg-sk
Ono automatická aktivace čehokoliv, tedy automatický souhlas, pokud nedáš nesouhlas, je dost nemorál…
Prasak 31.03.2018 20:13
Prasak
to je možné, ale tady jde o vztah B2B a tam obvykle platí to co si obě strany dohodly. nebo víš o ně… nový
michalli 23.04.2018 17:00
michalli
Pokud si nepodepisoval žádnou smlouvu, údaje jsou veřejně dostupné, a i proěhlo např. jen ověření e-… nový
Araneus84 03.04.2018 14:10
Araneus84
Pokud je to shoptet, tak problém je ten, že při registraci se IC ani zadne další udaje nezadávájí js… nový
Marek Krivan 23.04.2018 17:35
Marek Krivan

Máš problém. Daj sem link na stránku, otestujem ju fiktívnymi dátami. Chcem vidieť zmluvné podmienky pri registrácii. Tie si sem, ako dôkazné, dôležité bremeno nezavesil, čo si vlastne svojou nerozvážnosťou, svojim ičom autorizoval.

Použil si aj autorizáciu, podpis ZEP-om (zaručeným elektronickým podpisom), ak ho vlastníš?

Totižto dáta mohol niekto v tvojom mene nafixlovať, radšej nič neplať, tvár sa ako podvedený, slušný, poctivý, pracovitý štátny občan ČR pred OČTK v prípade, ak podáš tr.podnet s tým záverečným vyjadrením, že ti neznámy páchateľ hackol nezabezpečený net. Čo nie je zákonom explicitne zakázané, je dovolené.

Podmínky jsou tady https://www.shoptet.cz/obchodni-podminky/

Žádnou autorizaci jsem nepoužil. Asi jako když si založím mail na Seznamu. Můžu si tam také napsat co chci a nic neověřuji. Nikde svoje udaje když to neni duležité nedávám, tady jsem byl línej při registraci si vymýšlet a pomocí funkce automatického doplnění údajů v google chrome jsem odklikl své údaje a teď se mi to takhle mstí :)

Zmluva je robená výhradne v zmysle Obch.zákonníka pre podnikateľský subjekt. Od každej zmluvy, ktorá nebola uzatvorená v dobrej viere na základe dobromyseľnosti oboch účastníckych strán, je možné odstúpiť.

2.3 Storno objednávky.

Rozhodni sa, ako budeš postupovať podľa toho, čo si do ich servera na základe osobných nacionálií, naťukal.

Stornuj zmluvu s tým, že sa ti niekto do PC nabúral, zneužil tvoje dáta, apod. Lebo ak priznáš svoj omyl, nevedomosť, môže sa stať, že ťa budú obháňať ako zdutú kozu aj na súde. Neznalosť zákona neospravedlňuje.

To bych určitě neriskoval,je to hodně blbý nápad..Co když se policii zadaří a jako neznámého pachatele vypátrá Tebe?

Akceptace poskytovatele – elektronické potvrzení objednávky uživatele poskytovatelem e-mailem s uvedením následujících údajů: identifikační údaje poskytovatele, prohlášení poskytovatele o jeho schopnosti dodávku pro uživatele poskytnout, doba trvání smlouvy, termín dodání dodávky poskytovatelem uživateli, výše odměny poskytovatele a její splatnost, výše zálohy a její splatnost.

2.1.2 Smluvní vztah mezi poskytovatelem a uživatelem v souvislosti s plněním poskytovatele realizovaným v souvislosti s dodávkou vzniká:

přijetím elektronické objednávky uživatele poskytovatelem,
a elektronickou (e-mail, WWW rozhraní) akceptací takovéto objednávky uživatele poskytovatelem,
vystavením faktury ve výši jedné měsíční platby a platby za poměrnou část měsíce, ve kterém byl e-shop spuštěn, poskytovatelem a jejím odesláním (elektronicky či písemně) uživateli,
úhradou první faktury uživatelem ve výši a dle podmínek specifikovaných na faktuře a v akceptaci poskytovatele.

Podle toho smlouva vznikne až zaplacením té zálohové faktury.Pokud tam někde nejsou v textu ukryté nějaké další podmínky,celé jsem to nezkoumal.
Ten mail s akceptací a výší a splatností záloh od nich předem přišel?

Přišla mi až upomínka. Samozřejmě při registraci jsem musel potvrdit email co jsem uvedl, že je můj. Pak mi ještě paní napsala, že "Při přecházení z testovací verze do ostrého provozu jste odsouhlasil smluvní podmínky, čímž vznikl mezi společností Shoptet a Vámi smluvní vztah. Přestože jste tedy nepodepisoval žádnou papírovou smlouvu, jste povinen plnit závazky, které ze smluvního vztahu plynou."

Žádnou fakturu jsem neplatil.

Držel bych se jejich pravidel:

Akceptace poskytovatele – elektronické potvrzení objednávky uživatele poskytovatelem e-mailem s uvedením následujících údajů: identifikační údaje poskytovatele, prohlášení poskytovatele o jeho schopnosti dodávku pro uživatele poskytnout, doba trvání smlouvy, termín dodání dodávky poskytovatelem uživateli, výše odměny poskytovatele a její splatnost, výše zálohy a její splatnost.

Takže jestli místo všech uvedených údajů,hlavně "výše odměny poskytovatele a její splatnost, výše zálohy a její splatnost" v mailu napsali jen o nutnosti plnit smluvní podmínky a pak poslali až upomínku,porušili to sami.Napiš jim,že nedodrželi svoje vlastní pravidla nebo že nedošel ten jejich mail a pokud ho poslali,že žádáš o přeposlání původního mailu znova,že si zkontroluješ podle hlavičky termín odeslání a cestu,proč nedorazil.Takže jsi nebyl informován o výši a termínech plateb předem,proto jsi nemohl včas reagovat a smlouvu včas ukončit.A do předložení důkazů a vysvětlení po poradě se svým právníkem nic platit zatím nebudeš.

pokud by mail přeposlali znova, nebude mít k dispozici originální hlavičku, pokud myslíš hlavičkou záhlaví původního emailu při přeposílání, tam si každý může napsat co chce ...

@Mmmmm: doporučuji ti důkladně si zkontrolovat, zda ti neskončily nějaké jejich maily ve spamu, protože pokud budou schopni doložit, že ti to poslali, máš problém ...

Trosku mi to pripomina podovodne weby, o ktorych som kedysi pisal, ale vyzera to, ze nie je tento pripad.
Nicmenej by som neplatil, pretoze zmluvne podmienky su pomerne jednostranne ponate v prospech dodavatela, respektive tvoj popis o aktivacii z dema/free uctu na vyssi plateny je nevyfony pre odoberatela.
Odpovedz normalne, ze si si aktivoval len free verziu a o verziu basic (alebo inu) si nikdy neprejavil zaujem, takze tuto sluzbu ti fakturovali neopravnene, pretoze si ju ani nikdy nevyuzival.
Pokial je toto vsetko pravda bude na ich strane dokazat, ze to tak nebolo, co nemaju sancu, aj keby mali v zmluvnych podmienkach napisane, ze prechod na platenu verziu je automaticky.
Vzhladom na velkost vymahanej ciastky silne pochybujem, ze s tym pojdu az na sud a keby aj podas odpor a na sude velmi pravdepodobne prehraju.
Podla mna robia len bububu, oni stratit nemaju co, ak sa zlaknes a zaplatis su v +, ak nie o nic neprisili.

Pokud si nepodepisoval žádnou smlouvu, údaje jsou veřejně dostupné, a i proěhlo např. jen ověření e-mailem, tak jim sděl, že si nejsi vědom faktu, že bys s nimi uzavřel jakoukoli smlouvu a nechť tě přestanou obtěžovat a vylížou si prdel.
I případné potvrzení na tvém e-mailu mohla provést např. tvá nezletilá dcera, je na nich aby prokázali opak.
Největší chyba, kterou bys mohl udělat, by bylo tu fakturu zaplatit, čímž bys fakticky uznal její oprávněnost, potvrdil uzavření smlouvy a přistoupil na jejich obchodní podmínky. Pak už by ti mohli sázet jednu fakturu za druhou a ty bys pak již zaplatit musel.

Pokud je to shoptet, tak problém je ten, že při registraci se IC ani zadne další udaje nezadávájí jsou třeba zadat až při objednávce, je tedy možné že jste nevědomně odklikl v administraci přechod do placené verze. Tím se jich nechci zastávat je to konkurence, ale mám konkurenci samozremě dobře zmapovanou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru